Materské mlieko: Chráni zdravie vášho bábätka

PHDR. DRAHOMÍRA KORPOVÁ | 20. november 2023
Materské mlieko: Chráni zdravie vášho bábätka

Súčasťou materského mlieka sú aj živé bunky, leukocyty, ktoré sú schopné ničiť baktérie. Informáciu o tom, aké baktérie sa nachádzajú v ústach dieťaťa, dostáva mliečna žľaza pomocou prsnej bradavky. Na základe tejto informácie sa v mliečnej žľaze vytvárajú protilátky, ktoré potom dieťa spolu s mliekom dostáva.

Aké zdraviu prospešné látky obsahuje materské mlieko?

Je nutrične vyvážené, optimálne kryje požiadavky dieťaťa a je ľahko stráviteľné. Čo je fantastické, jeho zloženie zodpovedá aktuálnym potrebám dieťaťa. Mení sa v priebehu prvých dní z kolostra na prechodné a zrelé mlieko. Dokonca sa mení tiež v priebehu dňa, ale aj počas jedného dojčenia. Obsahuje látky, ktoré ničia baktérie, alebo spomaľujú ich rast. Obsahuje protilátky, ktoré chránia dieťa pred niektorými ochoreniami.  

Materské mlieko má výhodnejšiu skladbu bielkovín, väčší podiel laktalbumínu a menej kazeínu (v kravskom mlieku je to opačne). Vďaka nižšej hladine kazeínu je ľahšie stráviteľné materského. Tuk je v materskom mlieku sa mení aj v priebehu jedného dojčenia, závisí ale od stravy matky.

Vitamíny v materskom mlieku väčšinou pokryjú potreby novorodencov

  • Súčasťou materského mlieka sú aj živé bunky, leukocyty, ktoré sú schopné ničiť baktérie. Informáciu o tom, aké baktérie sa  nachádzajú v ústach dieťaťa, dostáva mliečna žľaza pomocou prsnej bradavky. Na základe tejto informácie sa v mliečnej žľaze vytvárajú protilátky, ktoré potom dieťa spolu s mliekom dostáva.
  • Materské mlieko obsahuje nedostatok vitamínu D a K, preto ich je nutné ich dopĺňať.
  • Vegetariánska diéta môže mať za následok nízky prísun vitamínov skupiny B.
  • Materské mlieko obsahuje dostatok minerálnych látok, ich množstvo je v kolostre vyššie ako v materskom mlieku, ich obsah v priebehu laktácie klesá.

Materské mlieko: Chráni zdravie vášho bábätka

Mledzivo = prvý zázrak

Mledzivo – kolostrum je materské mlieko, ktoré tvorí mliečna žľaza v prvých dňoch po narodení dieťaťa. Prvý deň po pôrode vytvoria mliečne žľazy priemerne 37 ml kolostra, na jedno dojčenie 2 – 20 ml. V mledzive je vyšší obsah obranných látok ako v zrelom mlieku,  to je v prvých dňoch po narodení zvlášť významné. Dieťa sa už pri prechode pôrodným kanálom kontaktuje s baktériami.

Vzápätí je hneď po narodení ukladané koža na kožu na bruško mamičky, kde ju prvý krát ovonia ale aj ochutná. Prichádza do kontaktu s mikroflórou matkinej kože a práve kolostrum mu svojím zložením poskytne ochranu. Je to prvý kontakt s vonkajším prostredím, kde sa dieťa  stretá s rôznymi mikroorganizmami. Protilátky chránia zažívací systém dieťaťa pred napadnutím choroboplodnými baktériami. Kolostrum podporuje odchod stolice, vytvára črevnú flóru. 

Ochrana pred infekciou je dokázaná počas celej doby dojčenia a niekoľko mesiacov po odstavení.  Kolostrum sa mení asi v treťom dni na prechodné mlieko a okolo desiateho dňa na zrelé mlieko.

Ako kŕmiť novorodenca?

Každej mamičke vyhovuje iná poloha pri dojčení a je to v poriadku. Nech už zvolíte akúkoľvek polohu, je dôležité, aby bola pohodlná pre vás aj dieťa. Dojčenie nesmie byť pre vás bolestivé a dieťa by nemalo počas dojčenia a prikladania plakať. 

Pretože ženy sú rôzne, žiadna z polôh nemôže byť označená za zlú alebo jedinú správnu. Zo začiatku mamy dojčia v ležiacej polohe, neskôr  sedia. V klasickej polohe mama sedí a dieťa má v lone. Existuje mnoho iných polôh, ktoré môžu mamičkám často lepšie vyhovovať. Dôležité je, aby si mama vybrala polohu, ktorá je pre ňu pohodlná. Striedanie rôznych polôh pri dojčení umožňuje lepšie vyprázdniť prsia, ak sú bolestivo plné. Okrem polohy je tiež dôležitá správna technika satia.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: