Odborník radí: Očkovanie HPV aj pre chlapcov?

Redakcia | 11. december 2023
Odborník radí: Očkovanie HPV aj pre chlapcov?

Je očkovanie HPV čisto ženskou záležitosťou? Prečo je dôležité zaočkovať aj chlapcov?

Dobrý deň,

mám 13 ročnú dcéru a stále váham nad je zaočkovaním proti HPV. Ako dlho vlastne trvá jej účinnosť - už bude chránená po celý život? Týka sa toto očkovanie aj chlapcov?

Ďakujem.

Očkovanie HPV aj pre chlapcov?

Na Vašu otázku odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

Podľa doteraz publikovaných štúdií prináša očkovanie proti HPV dlhodobú ochranu, s najväčšou pravdepodobnosťou doživotnú. Protilátky ktoré sa vytvoria sa z krvi dostávajú do pošvového sekrétu a bránia vstupu vírusu do buniek.

Od decembra toho roku je očkovanie plne hradené pre všetky dievčatá aj chlapcov vo veku od 12. do 14. rokov, prvú dávku je potrebné stihnúť pred dosiahnutím 15. narodenín. V poisťovni Dôvera môžu staršie deti (od 15. do 17. rokov) čerpať príspevok na zaočkovanie až do výšky 70% nákladov.

Očkovanie proti HPV považujem za najväčší vynález súčasnej medicíny. Sú krajiny, ktoré vďaka preočkovanosti už nebudú poznať rakovinu krčka maternice, respektíve sa s ňou stretnú iba raritne

Gynekológ a pôrodník Jozef Záhumenský je odborným poradcom a spolupracovníkom Klubu MAMA a ja v rámci Gynekologicko-pôrodníckej poradne. Registrované členky mu môžu klásť otázky na našom webe. Máte aj vy problém, s ktorým potrebujete poradiť? Pošlite svoju otázku do poradne a naši odborníci sa vám budú snažiť pomôcť svojim názorom a odporúčaním. PORAĎTE SA TU.

Vírus HPV môžu dostať ženy aj muži

Spôsobuje komplikované ochorenia, ako rakovinu krčka maternice, rakovinu ženských a mužských pohlavných orgánov. Očkovanie pomáha prevencii a najúčinnejšie je práve pred začiatkom aktívneho sexuálneho života. Ideálne je okolo 11. až 13. roku života.

Očkovanie proti HPV má význam aj pre chlapcov. HPV nie je problémom len pre ženy, existujú rôzne typy HPV, ktoré môžu spôsobiť zdravotné problémy, vrátane genitálnych bradavíc a niektorých druhov rakoviny.

Dôvody pre očkovanie HPV aj pre chlapcov:

  • Prevencia genitálnych bradavíc: Očkovanie chráni chlapcov pred genitálnymi bradavicami, ktoré sú spôsobené niektorými typmi HPV. Tieto bradavice môžu byť nepríjemné a môžu sa šíriť sexuálnym kontaktom.
  • Prevencia rakoviny: Niektoré typy HPV sú spojené s rakovinou hrdla, konečníka a penisu u mužov. Očkovanie pomáha chrániť chlapcov pred týmito vážnymi zdravotnými komplikáciami.
  • Kolektívna imunita: Očkovanie chlapcov prispieva k vytvoreniu kolektívnej imunity v populácii, čo znamená, že keď je dostatočný počet ľudí očkovaných, môže to chrániť aj tých, ktorí nie sú očkovaní.
  • Ochrana sexuálnych partnerov: Očkovanie chlapcov má prospech aj pre sexuálnych partnerov. Keď sú obaja partneri očkovaní, môže to ďalej znížiť šírenie HPV.

Aj keď ženy majú väčší prínos z očkovania proti HPV z hľadiska prevencie rakoviny krčka maternice, očkovanie chlapcov je dôležité v celkovom úsilí o zníženie výskytu HPV a s tým spojených chorôb. Odporúča sa očkovanie pre chlapcov rovnako ako pre dievčatá, ideálne pred prvým sexuálnym kontaktom pre optimálnu účinnosť.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: