Ľahší pôrod? Skúste čaj z malinových listov

Redakcia | 16. november 2017
Ľahší pôrod? Skúste čaj z malinových listov

Je pôrod vďaka účinku čaju z malinových listov naozaj ľahší? Aký je názor odborníka?

Vaša otázka:

Čo je pravdy na tom, že ak budem posledný mesiac gravidity piť čaj z malinových listov, môj pôrod bude ľahší a najmä kratší? Od čoho závisí trvanie pôrodu? A ešte by ma zaujímalo, ako to je so športovkyňami, aj tie vďaka pevným svalom dokážu dieťatko ľahšie vytlačiť?

Je čaj z malinových listov účinný pri pôrodných kontrakciách?

Na Vašu otázku odpovedá MUDr. Jozef Záhumenský, PhD.: Vývar z malinových listov býva občas odporúčaný na urýchlenie pôrodu a vyvolanie pôrodnej činnosti, obsahuje flavonoidy (kaempferol, quercetín), ktoré môžu ovplyvňovať funkciu pohlavných orgánov.

Ich efektivita  pri pôrode však nebola potvrdená v štúdiách, a dokonca existujú štúdie na potkanoch, kde bol zaznamenaný vplyv na pohlavný vývoj potomkov ženského pohlavia, pretože tieto látky ovplyvňujú účinok niektorých enzýmov, ktoré metabolizujú pohlavné hormóny. Tento čaj preto nemožno odporúčať.

Čo ovplyvňuje trvanie pôrodu?

Trvanie pôrodu závisí na mnohých faktoroch, veľkosti dieťaťa, sile kontrakcií, pružnosti pôrodných ciest a podobne. Veľmi dôležitou súčasťou je psychická pohoda rodičky. Stres, nervozita a strach zvyšujú produkciu adrenalínu, ktorý brzdí priebeh pôrodu.

Na to by mali pamätať v pôrodniciach a snažiť sa o maximálne možné priateľské prostredie. Samozrejme, že vplyv má aj konštitúcia matky, dobrá fyzická (ale aj psychická) kondícia je veľmi dôležitá.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: