NEKOMPATIBILNÍ: Príbeh mamy Alexandry a jej bojovníčky Miloty

Marika Koscelníková | 28. december 2022
Príbeh mamy Alexandry
foto: archív rodiny

Mama Alexandra odkazuje všetkým mamičkám, aby sa nebáli, ak nastane problém, ale riešili ho. Sama dobre vie, že ak by nenastúpila do ambulancie rizikovej gravidity včas, jej dcérka Milota by tu s nimi nebola. „Deti sú darom a túžia žiť. Zvládnu toho tak veľa, sú to bojovníci a oplatí sa za ich život bojovať.“

Druhé tehotenstvo nás s manželom prekvapilo, prvé bábätko prišlo až po roku snaženia, ale tešili sme sa, že Patrik bude mať súrodenca. 

B negatív + A pozitív = problém

Tehotenstvo so synom bolo bez problémov, tie sa objavili až po pôrode. Patrika mi prišli ukázať až neskôr s tým, že mi pani doktorka oznámila, že má hemolytickú chorobu spôsobenú protilátkami, ktoré som tvorila z dôvodu nezhody krvných skupín s manželom. Ja som B negatív, on je A pozitív. Rodila som v Piešťanoch, syna previezli na JIS do Trnavy. Jeho stav sa zlepšoval, transfúzia nebola potrebná. Lekári v Trnave mi vysvetlili, že takáto nezhoda krvných skupín u partnerov spôsobuje, že telo matky vytvára protilátky, ktorými chce plod zničiť. Moje protilátky sa „držali“ počas celého tehotenstva, stúpli až na konci. Po pôrode mi pichli Rhegu (injekcia, ktorá sa podáva B negatívnym ženám do 72 hodín po pôrode). 

Nikto ma však neupozornil, že pri ďalšom tehotenstve môžu nastať výraznejšie komplikácie. Tak som v sebe nemala veľký strach a tešili sme sa na druhé bábätko. 

Príbeh mamy Alexandry

Ambulancia rizikovej gravidity

V 17. týždni tehotenstva mi však gynekológ oznámil, že moje protilátky sú príliš vysoké a musím nastúpiť do ambulancie rizikovej gravidity. Snažila som sa nájsť toho najlepšieho lekára a objednala som sa k docentovi Feriancovi. 

Všetko mi vysvetlili, zobrali mi krv a dozvedela som sa aj to, že čakáme dievčatko. Vyšetrenie potvrdilo, že hodnoty protilátok sú veľmi vysoké, čo môže znamenať vážnu diagnózu, hydrops plodu. Dieťatko budú sledovať a pri náznakoch zlého prekrvenia mozgu môžeme podstúpiť vnútromaternicovú transfúziu krvi. Dieťatku cez brucho matky zavedú ihlu do pupočníka a dostane transfúziu. Je to rizikový zákrok.  

Priznám sa, uvažovali sme aj o potrate, do 24. týždňa by to bolo vzhľadom k výsledkom dovolené. Neskôr sme to však manželom predýchali a mali sme jasno. Zabojovať, myslieť pozitívne a dieťatko si nechať aj so všetkými rizikami. Predsa moje dievčatko bojovalo zo všetkých síl, nemôžem ju nechať odísť. Každý týždeň som chodila na kontroly k pánovi docentovi. 

Vnútromaternicová transfúzia krvi pri plnom vedomí

V 30. týždni mi oznámili, že dieťa má už vysokú anémiu a musíme sa rozhodnúť. Buď podstúpiť vnútromaternicovú transfúziu, alebo sekciu. Rozhodli sme sa pre transfúziu. Týždeň pred zákrokom som dostala kortikoidy na posilnenie vývinu pľúc bábätka. 

Zákrok som mala naplánovaný v 32. týždni. Bol to pre mňa najstresujúcejší moment v mojom živote. Zákrok prebiehal pri plnom vedomí bez umŕtvenia. Nebála som sa bolesti, ale o svoju dcérku.  V sále bol celý tím odborníkov. Lekári boli rýchli a precízni. Vyzerali byť spokojní, tak som sa aj ja upokojila. Na druhý deň po zákroku som išla domov. 

Po troch týždňoch však dieťatko vykazovalo stredne ťažkú anémiu. Dohodli sme sa na plánovanej sekcii v 35. týždni. Psychicky som bola na tom veľmi zle, strach o dieťa bol obrovský. Nikto mi nevedel povedať, či anémia nezanechala stopy na bábätku, či bude dýchať, či bude zdravé... 

Zvládneme to, dievčatko moje... 

Pred zákrokom prišla za mnou pani primárka neonatológie doktorka Rosoľanková a do ucha mi ako anjel pošepkala, že po narodení bábätka sa o všetko postará. Dievčatko dostalo meno Milota. Keď lekárka zakričala z vedľajšej miestnosti, že Apgarovej skóre je 10/10 a dieťa je zdravé, cítila som sa ako levica. Milota si nás vybrala za rodičov a celý čas bojovala v mojom brušku o život. Teraz to už zvládneme, dievčatko moje... 

Po ôsmich hodinách som sa postavila na nohy a išla som pozrieť Milotku na JIS, od bolesti som ani nevidela, ale musela som za ňou ísť. Na druhý deň mi pani primárka oznámila, že dcérka vzhľadom na ťažkú anémiu potrebuje krvnú transfúziu. Predpokladali sme, že sa tak stane. Mala aj sťažené dýchanie, ale bojovala zo všetkých síl. Sedem dní bola na JIS v inkubátore, kde som ju chodila pozerať a kŕmiť. Prístup sestričiek a lekárov bol skvelý, mali ju ako za svoju. Dcérka dostala aj veľmi silnú novorodeneckú žltačku, bola stále pod lampou. Vidieť moje dievčatko samo v inkubátore pod fototerapiou nebolo ľahké. Vedela som, že jej to pomáha, ale nemôžete si dieťatko privinúť, pohladkať... Bol to pre mňa náročný čas, aj staršieho syna som videla len cez mobil, keďže v čase covidu boli návštevy zakázané. Veľmi zle som to celé znášala, ale vedela som, že musím vydržať.  

Príbeh mamy Alexandry

Päť transfúzií

Po dlhých pätnástich dňoch nás prepustili z nemocnice. Radosť bola obrovská, aj keď sme tušili, že to nie je koniec. Upozornili nás, že budeme musieť absolvovať ďalšie transfúzie krvi. Od narodenia ich bolo celkovo už päť. Všetky prebehli veľmi dobre. Milotka je bojovníčka.  Zatiaľ má krvné parametre výborné, je pod dohľadom lekárov a hematológa. Dobieha rovesníkov a jej veľký brat jej v tom výrazne pomáha. Vzhľadom na to, že s manželom máme takúto Rh inkompatibilitu krvných skupín, ďalšie deti neplánujeme. 

Príbeh mamy Alexandry

Ďakujem

Chcem sa poďakovať celému tímu lekárov na oddelení Nemocnice Ružinov na čele s p. docentom Feriancom za záchranu môjho dieťaťa a profesionálny prístup. Pani primárke neonatológie Rosoľankovej a jej tímu za starostlivosť po narodení. A teraz za starostlivosť, ktorú dostávame v Národnom ústave detských chorôb na Kramároch. Som presvedčená, že na Slovensku sú dobrí a obetaví lekári a nemáme sa čoho báť. Niekoľkokrát mi bolo povedané, že ak by som prišla neskôr, dcére by nebolo pomoci. Samozrejme, ďakujem aj môjmu manželovi a celej rodine. Bez nich by som bola stratená. 

Čo je to Rh faktor?

Bol objavený v roku 1940. Rh faktorom rozlišujeme, či je krv Rh pozitívna, t. j. či červené krvinky majú tzv. antigén Rh faktor, alebo je negatívna (Rh faktor chýba). Počet ľudí s Rh pozitívnym faktorom v našej populácii prevyšuje, je ich asi 85 %. Zvyšných 15 % je Rh negatívnych. Tento fakt je veľmi dôležitý pri transfúziách. Platí, že pacient Rh negatív (Rh-) nesmie dostať krv Rh pozitív (Rh+), pretože by si pacientova krv vytvorila protilátky, ktoré by spôsobili rozpad krviniek darcovej krvi, čo by mohlo viesť k vážnemu poškodeniu zdravia pacienta, dokonca i k jeho smrti. Opačne to však neplatí, pacient Rh+ môže dostať krv Rh+ i Rh-.

Za normálnych okolností Rh negatívny jedinec nemá vytvorené protilátky proti Rh faktoru. Tieto sa začnú tvoriť až v prípade, keď sa jeho krv dostane do kontaktu s Rh pozitívnou krvou. Tieto nové protilátky sú menšie a prenikajú placentou a môžu spôsobiť ochorenie plodu. 

Rh negatívna matka a Rh pozitívne dieťa

Krvná skupina ( ext. zdroj wikipérdia)a Rh faktor sa vyšetruje počas prvého prenatálneho vyšetrenia aj u všetkých tehotných žien. Prítomnosť možných protilátok sa počas tehotenstva vyšetruje trikrát. 

Ak Rh negatívna matka čaká Rh pozitívne dieťa, je riziko, že jej organizmus vytvára protilátky voči krvi vlastného dieťaťa, t. z. organizmus matky „sa nebude znášať“ s organizmom dieťaťa. Kedysi bol tento problém častou príčinou potratov a úmrtí novorodencov. Dnes už vieme k tejto komplikácii pristupovať úspešne.

Problém Rh inkompatibility (t. j. neznášanlivosť v Rh systéme) nehrozí pri prvom tehotenstve, pretože, ak sa počas tehotenstva neudialo nič závažne, krvinky z krvi matky a z krvi dieťaťa sa nepremiešali. Pri pôrode však môžu krvinky Rh+ dieťaťa preniknúť do krvi Rh- matky. Ak by tvorba protilátok anti-D dramaticky stúpla už počas tehotenstva, pôrod by musel byť vyvolaný skôr.

V záujme predchádzania možným rizikám sa dnes preventívne podáva Rh negatívnej matke v 28. týždni tehotenstva prvá dávka injekcie Rhega (anti-D globulín), ktorá je tvorená protilátkami, ktorých úlohou je vychytať Rh pozitívne krvinky plodu a tak zabrániť ich vplyvu – zatiaľ nie je štandardom. Po pôrode sa vyšetrí Rh faktor u narodeného dieťaťa. Ak je Rh+, matka dostane do 72 hodín po pôrode druhú dávku injekcie Rhega. Ak je dieťa Rh-, Rhega sa nepodáva. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: