Tvrdnutie bruška – kedy ho brať vážne?

MUDr. Marek Brenišin, PhD. | 12. október 2024
Tvrdnutie bruška – kedy ho brať vážne?

Tvrdnutie bruška sa zvykne objavovať najmä v druhej polovici tehotenstva. Obvykle zvykne budúce mamičky vystrašiť, pretože môže imitovať začínajúce kontrakcie. Kedy ide o prirodzený jav a kedy naopak treba zbystriť pozornosť a utekať k lekárovi?

Tvrdne mi bruško 

Tieto pocity sa u každej ženy môžu vyvíjať ináč a sú typické pre druhú polovicu tehotenstva. Obvykle sa objavujú v prednej časti brucha a zvykne ich spustiť fyzická námaha. Charakterizované sú aj tým, že interval medzi nimi je nepravidelný, obvykle sa neobjavujú v podbrušku a pri odpočinku samé miznú.

Mechanizmus ich vzniku súvisí s prípravou maternice na pôrod, ale nemožno ich zamieňať so začínajúcim predčasným pôrodom. Obvykle sa prvýkrát vyskytujú v druhom trimestri, s prichádzajúcim termínom pôrodu sa môžu objaviť až dvadsaťkrát za deň. Najmä prvorodičky sa zvyknú vystrašiť, pretože pripomínajú začínajúci pôrod. Niektoré budúce mamičky si dokonca môžu myslieť, že ide o potrat.

Nie je ničím nezvyčajným, ak sa tvrdnutie bruška objaví aj počas prvého trimestra. Rast maternice, zväčšovanie objemu jej výstelky a premena tepien na cievy, ktoré budú omývať klky placenty, to všetko môže spôsobiť pocit v podbrušku, ktorý pripomína menštruačné kŕče.

Pre tvrdnutie bruška býva typické, že ustúpi v pokoji

Odporúča sa tiež dodržiavať zásady psychohygieny, nakoľko emócie, hlavne negatívne, môžu vnímanie tvrdnutia brucha a „poslíčkov“ stupňovať. Rovnako aj zmeny v trávení, ktoré sa počas tehotenstva spomaľuje, môžu viesť k pocitom „váhy“ v bruchu, rovnako nafukovanie môže imitovať tieto pocity. Vo všetkých týchto prípadoch je ale spoločný jeden menovateľ – tieto fenomény by mali byť skôr nepríjemné a spontánne odznieť. Navyše, ak sa objaví bolesť, obvykle sa deje ešte niečo, čomu je potrebné venovať zvýšenú pozornosť. Stále platí aj tu, že ak má žena pochybnosti, radšej nech ide k lekárovi zbytočne, než neskoro.

Tvrdnutie podbruška či celej maternice môžu spôsobiť intímne chvíle partnerov. Aj keď to môže pokaziť zážitok zo spoločne strávených chvíľ, najnovšie pozorovania ukazujú, že sex v tehotenstve je počas prvých dvoch trimestrov bezpečný, ak žena nemá rizikovú graviditu. Ak sa objaví aj bolesť, je potrebné zbystriť pozornosť a kontaktovať lekára, keďže sa môže jednať o niečo horšie než len nevinnú činnosť maternice.

Čo by ste mali vedieť o tvrdnutí bruška

Tvrdnutie bruška môže mať rozličné príčiny podľa jednotlivých trimestrov. V prvom je to najmä rast maternice, napínanie väzov a svalov, ktoré sa musia prispôsobiť meniacim sa pomerom v tele ženy a vplyvu hormónov. Počas druhého trimestra sa najčastejšie jedná o fyzickú námahu, zatiaľ čo v treťom trimestri sú najčastejšou príčinou tzv. poslíčkovia (Braxton-Hicksove kontrakcie). Všeobecne ale platí, že akákoľvek bolesť je varovným signálom – najmä ostrá a bodavá. Rovnako aj krv či krvavý výtok môžu naznačovať, že sa v tele budúcej mamičky deje niečo vážnejšie, čo si vyžaduje zásah lekára.

Tvrdnutie bruška - ako to zvládať?

Hoci to možno bude znieť úsmevne, prvá rada, ako zvládnuť tieto pocity počas obdobia, kým v tele ženy rastie drobec, je nečítať rady na internete. Každé tehotenstvo je individuálne a čo platí u jednej ženy, nemusí fungovať u druhej a naopak. Vždy je v prípade pochybností lepšie navštíviť lekára vedúceho poradňu. Ten zhodnotí stav bábätka a pomôže žene prekonať tieto nepríjemné vnemy.

  • V prvom trimestri je najlepšie obrniť sa trpezlivosťou. Ak sa objavia, fyzický pokoj je na mieste, ideálne s receptom, ktorý vie zahnať rannú nevoľnosť.
  • V druhom trimestri si plánujte činnosti spojené so zvýšenou telesnou námahou tak, aby sa záťaž rozdelila na viac menších dávok, ktoré nemusia spôsobiť tvrdnutie bruška, respektíve jeho prejavy budú miernejšie.

Každá žena môže tieto veci znášať ináč, zatiaľ čo niektoré tehuľky behávajú aj vo vysokom štádiu tehotenstva, iné sa s námahou hýbu z miestnosti do miestnosti. Je potrebné mať na pamäti, že toto nie je súťaž a nie je hanbou, ak sa musí budúca mamička viac šetriť. Za zdravé a spokojné bábo to stojí.

Takisto je žiadané upraviť jedálniček. Kedysi sa odporúčalo vysadiť kávu a pikantné či štipľavé jedlá. Novšie poznatky ale ukazujú, že najmä pri káve môže stres z jej vysadenia paradoxne spôsobiť horšie prejavy tvrdnutia bruška, než keď si žena tú jednu či dve kávy denne dopraje.

Rovnako by sa dalo hovoriť aj o pálivých jedlách. Kapsaicín totiž okrem iného stimuluje vylučovanie endorfínov (ktoré majú potlačiť bolesť) a tie majú aj na priebeh tehotenstva priaznivý vplyv. Všeobecne teda platí, že ak si žena nezalieva „smrťáky“ a do jedla nevysype polovicu koreničky, môže pokračovať v zabehaných zvykoch. Eventuálne tak vie metódou „pokus-omyl“ odhaliť provokujúci faktor a prispôsobiť sa.

Kedy treba vyhľadať lekára?

Záleží podľa trimestra - ale ak sa pri tvrdnutí objaví bodavá či vyžarujúca bolesť, môže to byť signálom, že sa začínajú vyvíjať komplikácie. Ak sa k tomu pridá aj krvavý výtok či priamo krvácanie, môže sa jednať o začínajúci potrat či mimomaternicové tehotenstvo. Oba stavy sú vážne a vyžadujú urýchlený zásah lekára.

Rovnako, ak v prvom trimestri pociťuje žena nižšiu citlivosť v prsníkoch alebo absentuje ranná nevoľnosť a objavujú sa vyššie spomenuté príznaky, mala by prísť za lekárom. Bolesti brucha môžu súvisieť aj s infekciami a zápalovými procesmi v malej panve a brušku. Obvykle ich často sprevádzajú horúčky, slabosť, malátnosť. Vždy je potrebné overiť, či sa jedná o infekciu (napr. vyšetrením CRP) a nasadiť adekvátnu liečbu. Zvýšená teplota neprospieva správnemu vývoju bábätka.

Trošku sporná v tomto smere môže byť aj diétna chyba, keď sa pobrušnica snaží „obaliť“ podráždený kúsok čriev, a tak imituje tvrdnutie bruška. Síce sa nejedná v tomto prípade o stav, kedy je nutné vyhľadať lekára, ale ako sme už písali mnohokrát, radšej prísť zbytočne ako neskoro.

Tvrdnutie bruška – kedy ho brať vážne?

Tvrdnutie bruška či poslíčkovia môžu ženu vystrašiť

Vo väčšine prípadov sa ale jedná o prirodzený jav, ktorý k tehotenstvu skrátka patrí. Dokonca, La Verde a kol. (2022) uviedli, že u budúcich mamičiek, ktoré pociťovali Braxton-Hicksove kontrakcie, boli frekvencie srdiečka bábätiek stabilnejšie a bez väčších výkyvov oproti ženám, ktoré ich naopak nevnímali.

Hoci sa viacerí autori zhodujú, že počas týchto fenoménov môže krátkodobo dôjsť k ovplyvneniu prietoku krvi placentou, v drvivej väčšine prípadov na bábätko nemávajú negatívny vplyv. Ich mechanizmus ale napriek rokom bádania stále ešte nie je uspokojivo popísaný, preto je potrebné s chladnou hlavou zhodnotiť, čo sa deje a poradiť sa s lekárom.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: