Tehotenstvo nie je vždy pohodové: Prestaňme ho romantizovať a priznajme realitu

Redakcia | 5. október 2024
Tehotenstvo nie je vždy pohodové: Prestaňme ho romantizovať a priznajme realitu

Romantizácia tehotenstva tlačí ženy do toho, aby sa cítili vinné, ak toto obdobie nevnímajú ako najkrajšie obdobie života.

Tehotenstvo je ženu náročné obdobie. Často jedno z najťažších, najmä, ak je sprevádzané ťažkosťami, ak mu predchádzalo dlhé čakanie, straty, prípadne sa budúca mamička cíti tak zle, až má výčitky z toho, že si ho neužíva. Akoby nie, veď romantizácia tehotenstva je v spoločnosti bežná.

Buď vďačná, veď čakáš nový život, je to normálne, prečo sa sťažuješ...  

Tehotenstvo nie je len o radosti

Pozornosť, ktorú tehotné ženy dostávajú, je väčšinou povrchná a neodráža ich skutočné potreby. Mnoho ľudí nevidí ťažkosti, ktoré so sebou toto obdobie prináša. Nevidia ranné nevoľnosti, bezsenné noci, úzkosť a stres, ktoré ženy prežívajú. Ak sú za ním problémy vo vzťahu, neplánované otehotnenie či depresia mamičky, naozaj to nie je najkrajšie obdobie v živote ženy. A je v poriadku to tak cítiť. 

"Na dieťatko sme čakali desať dlhých rokov a keď to prišlo a dve čiarky sa na tehotenskom teste objavili, dostala som obrovský strach. Ako išiel týždeň po týždni, strach sa stupňoval. Cítila som sa byť zodpovedná za to, aby som dieťatko vynosila zdravé. Veď toľko sme toho podstúpili, toľko sa modlili, behali po lekároch... Dávala som si pozor na všetko, čo zjem, keď niekto v mojom okolí kýchol, utekala som si dezinfikovať ruky, obávala som sa všetkého. Môj manžel tomu nerozumel, nechápal ma, veď sme konečne čakali dieťa a ja som bola úzkostná a nešťastná. Viem, že to takto majú mnohé mamy, pre ktoré dieťatko nie je samozrejmosťou. Bolo to ťažké. Často som sa o tom rozprávala so svojou gynekologičkou a vďaka nej som sa necítila ako blázon. Chápala ma. Po narodení dieťatka som zo mňa opadol veľký stres. Aj vzhľadom na môj vek aj na okolnosti v prvom tehotenstve, ďalšie dieťatko neplánujeme," priznáva mama Monika.  

Tehotenstvo nie je vždy pohodové: Prestaňme ho romantizovať a priznajme realitu

Pre mnohé ženy je tehotenstvo jedno z najťažších období života

Obetujú svoje telo, musia čeliť zdravotným problémom, emocionálnym výkyvom a obrovskému tlaku spoločnosti na to, aby vyzerali šťastne a spokojne. Pre väčšinu okolia sú len krásnym obrazom matky, ktorá „žiari“, ale málokto sa zamyslí nad tým, ako sa skutočne cítia.

Jednou z najväčších chýb, ktorú spoločnosť robí, je vytváranie nerealistických očakávaní. Fotky na Instagrame a Facebooku zobrazujú tehotné ženy v tom najlepšom svetle – s dokonalým účesom, úsmevom a krásnym bruškom. Ale realita je iná. Fyzická bolesť, únava či samota sprevádzajú mnohé ženy počas tehotenstva.  Romantizácia tehotenstva ich však tlačí do toho, aby sa cítili vinné, ak toto obdobie nevnímajú ako najkrajšie obdobie života.

Odborník radí: Obavy z pôrodu
Prečítajte si tiež:

Odborník radí: Obavy z pôrodu

Aj keď im okolie neustále venuje pozornosť, cítia sa nepochopené a často aj prehliadané. Ľudia vidia len ich rastúce bruško, ale málokto sa opýta, ako sa naozaj cítia, ako prežívajú toto náročné obdobie.

Mnohé ženy sa cítia pod tlakom splniť nereálne očakávania – musia byť šťastné a nadšené. No pravda je taká, že tehotenstvo nie je vždy krásne. Je fyzicky a emocionálne vyčerpávajúce a vyžaduje veľa odvahy a sily. Pre mnohé mamy je to jedno z najťažších období života – a napriek tomu, že sa tešia na bábätko, často pociťujú úzkosť. 

Tehotné ženy potrebujú podporu, pochopenie a autentický záujem o to, ako sa skutočne cítia. Keď nabudúce uvidíte tehotnú mamu, spýtajte sa jej, ako sa cíti a či niečo nepotrebuje. Prestali by sme vnímať tehotenstvo len cez pozlátko a začali by sme ho vnímať také, aké naozaj je – plné výziev, radostí, ale aj pádov.

Prestaňme romantizovať tehotenstvo a začnime ho vnímať s rešpektom a úctou k tomu, čo ženy skutočne prežívajú.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: