Odborník radí: Obavy z pôrodu

Redakcia | 12. september 2024
Odborník radí: Obavy z pôrodu

Strach z pôrodu môže byť posilnený strachom z neznáma, obavami o zdravie dieťaťa, či vlastnou schopnosťou zvládnuť bolesť a nepredvídané situácie. Ako ho zvládnuť?

Vaša otázka: 

Som v 9. týždni tehotenstva, ale už teraz mám obavy, ako zvládnem pôrod. Mám z neho strach a trochu ma paralyzuje. Dieťatko sme s partnerom neplánovali, ale je chcené, teším sa z dvoch čiarok, no u mňa narastajú obavy. Majú to tak všetky tehuľky? Je to hormónmi, týmto jesenným počasím? Ako sa postaviť svojmu strachu?

Som ešte len na začiatku tehotenstva a mám obavy z pôrodu

Na Vašu otázku odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

Je úplne skvelé že o svojom probléme píšete a že sa ho snažíte pomenovať a riešiť.

S určitou formou obavy z pôrodu zápasí asi každá tehotná, prvorodičky majú strach z neznámeho (neznámy dej, prostredie, výsledok, komplikácie) a viacrodičky občas majú strach ak mali traumatický prvý pôrod. Samozrejme s tým sa dá niečo robiť. Existuje psychoedukačná príprava všeobecná, ale aj presne cielená na Váš problém. Určite vyhľadajte vo svojom okolí klinického psychológa a začnite riešiť Vaše obavy čo najskôr. Nečítajte internet, tam sú často prehnané a selektívne informácie.

Poisťovňa Dôvera má na svojich stránkach aj zoznam benefitov pre podporu duševného zdravia a pohody. Ak ste poistenkyňa, využite tento benefit a nedovoľte strachu, aby vás paralyzoval pri tomto dôležitom akte vášho života.

Gynekológ a pôrodník Jozef Záhumenský je odborným poradcom a spolupracovníkom Klubu MAMA a ja v rámci Gynekologicko-pôrodníckej poradne. Registrované členky mu môžu klásť otázky na našom webe. Máte aj vy problém, s ktorým potrebujete poradiť? Pošlite svoju otázku do poradne a naši odborníci sa vám budú snažiť pomôcť svojim názorom a odporúčaním. PORAĎTE SA TU 

Obavy z pôrodu sú prirodzené

Strach z pôrodu je úplne prirodzený a mnoho tehotných žien zažíva podobné pocity. Tento stav sa často označuje ako tokofóbia, teda intenzívny strach z pôrodu. Podľa odborných štúdií, až 20 % žien môže počas tehotenstva pociťovať rôzny stupeň strachu z pôrodu. Ide o multifaktoriálny stav, ktorý môže byť ovplyvnený rôznymi faktormi, ako sú hormóny, psychologické predispozície alebo sociálne okolnosti .

Tehotenstvo prináša výrazné hormonálne zmeny, ktoré môžu ovplyvňovať tvoje emocionálne rozpoloženie. Hormóny ako estrogén a progesterón môžu ovplyvniť náladu a môžu prispieť k zvýšenej úzkosti alebo obavám. Navyše, počas tehotenstva sa zvyšuje produkcia kortizolu, stresového hormónu, čo môže zvyšovať pocit nervozity.

Strach z pôrodu môže byť posilnený strachom z neznáma, obavami o zdravie dieťaťa, či vlastnou schopnosťou zvládnuť bolesť a nepredvídané situácie. Neplánované tehotenstvo môže navyše zvýšiť pocit neistoty a obáv, keďže situácia nebola očakávaná. Mnohé ženy sa boja bolesti počas pôrodu alebo možných komplikácií. Tokofóbia môže byť dokonca spojená s predchádzajúcimi negatívnymi skúsenosťami alebo traumami, či už vlastnými alebo sprostredkovanými cez rozprávanie iných žien .

Ako čeliť strachu z pôrodu?

Jedným z najefektívnejších spôsobov, ako čeliť strachu z pôrodu, je získanie presných informácií o tom, čo môžete očakávať. Informujte sa o priebehu pôrodu, rôznych možnostiach úľavy od bolesti. Predpôrodná príprava dôležitou je súčasťou prípravy na samotný pôrod, zistite, či ju poskytuje vaša pôrodnica. Rôzne dýchacie techniky a cvičenia, ktoré sa využívajú počas pôrodu, pomôžu zvládnuť stres a bolesť .

Je to sezónnym počasím?

Sezónne zmeny, ako je jeseň, môžu tiež vplývať na náladu a zvyšovať úzkosť. Jeseň a zima sú obdobia, keď sa môže objaviť sezónna afektívna porucha (SAD), ktorá sa vyznačuje znížením nálady, únavou a úzkosťou. Aj tento faktor môže zhoršovať tvoje pocity. Je dôležité sledovať svoju pohodu a prípadne vyhľadať odbornú pomoc, ak cítiš, že tvoje nálady sú výrazne ovplyvnené .

Strach z pôrodu je bežným javom, ktorý mnohé tehotné ženy prežívajú v rôznej miere

V takýchto situáciách môže byť cenným zdrojom pomoci odborník, napríklad psychológ, ktorý pomáha zvládať tieto obavy a poskytuje potrebnú psychologickú podporu počas tehotenstva. S jeho pomocou si ženy môžu uvedomiť, že ich pocity sú prirodzené a normálne, čo zmierňuje pocit izolácie a osamelosti.

Odborník vám môže pomôcť preformulovať obavy z pôrodu a podporiť pozitívnejšie myslenie, čo vedie k menšiemu stresu. Ak ste v minulosti zažili negatívne skúsenosti spojené s tehotenstvom alebo pôrodom, psychológ vám môže pomôcť tieto zážitky spracovať a znížiť obavy z nadchádzajúceho pôrodu. Dôležitou súčasťou psychologickej pomoci je aj posilňovanie vzťahov s partnerom a blízkymi, čo je kľúčové pre zvládnutie tehotenstva. Odborník môže pomôcť zlepšiť komunikáciu a pripraviť sa spoločne na pôrod, čo výrazne prispieva k psychickej pohode ženy.

Okrem toho vám odborník môže pomôcť pripraviť sa na rôzne scenáre, ktoré môžu počas pôrodu nastať, a navrhnúť stratégie na zvládanie nepredvídaných situácií, čím zvýši váš pocit istoty. Po pôrode môže byť psychologická podpora rovnako dôležitá, najmä ak čelíte popôrodnej depresii alebo úzkosti. 

Strach z pôrodu je prirodzený, no s pomocou psychológa sa dá zmierniť a zvládnuť. Odborná podpora vám umožní cítiť sa lepšie pripravené a sebavedomé počas celého procesu tehotenstva, pôrodu a následného obdobia.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: