Prečo tehotné ženy zabúdajú kľúče? Vysvetlenie fenoménu tehotenskej zábudlivosti a roztržitosti

MK | 17. september 2024
Prečo tehotné ženy zabúdajú na kľúče? Vysvetlenie fenoménu tehotenskej zábudlivosti a roztžtitosti

Tieto zmeny, hoci na prvý pohľad môžu vyzerať ako kognitívny úpadok, sú v skutočnosti prejavom úžasnej schopnosti ľudského mozgu prispôsobiť sa novým okolnostiam a úlohám, ktoré so sebou prináša rodičovstvo.

Zažili ste to aj vy?  Tehotenská zábudlivosť - hľadám kľúče... nájdem čokoládu. Hľadám čokoládu... nájdem ponožku. Hľadám ponožku... no, kľúče stále nikde. 

Prečo sa to deje a prečo nám to dokonca prospieva? 

Zmeny, ktoré prechádza ženské telo počas tehotenstva, sú komplexné, výnimočné a idú ďaleko za hranice viditeľných fyzických prejavov, ako je rastúce bruško, zvláštne chúťky alebo opuchnuté členky. Mnohé tehotné mamičky zažívajú aj psychické zmeny, ako je zábudlivosť, roztržitosť, slabšia schopnosť sústrediť sa a problémy s pozornosťou. Príroda to vymyslela dokonale. Odloží nedôležité a sústredí sa na to podstatné.

Tehotenská zábudlivosť alebo „Baby brain“

Tento jav je bežne označovaný ako „baby brain“, ktorý opisuje všeobecný pocit, že nie ste mentálne úplne "vo forme". Mozog budúcej mamičky prechádza fyziologickými zmenami. „Baby brain“ alebo mozgová hmla sa môže objaviť už v prvom trimestri a pretrvávať aj niekoľko rokov po narodení dieťaťa.

Prečo zrazu zabúdame na slová, kľúče, povinnosti, strácame orientáciu, sme roztržité a nesústredené? Lebo máme iné povinnosti, pomôcť rásť životu v nás. Sú tu aj ďalšie dôvody. 

Hormonálne zmeny v tehotenstve

Počas tehotenstva žena zažíva výrazné hormonálne zmeny, vrátane prudkého nárastu hladín estrogénu a progesterónu. Tieto zmeny môžu ovplyvniť jschopnosť jasne myslieť, sústrediť sa a zapamätať si informácie, čo vedie k pocitu mentálneho zahmlenia. Štúdie ukázali, že tehotné ženy môžu mať špecifické ťažkosti s pamätaním si miest a priestorových vzťahov medzi objektmi, čo je kognitívna funkcia známa ako priestorová pamäť. Inak povedané - toto vysvetľuje, prečo toľko tehotných žien neustále hľadá svoje kľúče od auta!

Okrem toho môže byť tehotenstvo pre mnohé ženy stresujúcim obdobím, a zvýšená úroveň stresu spúšťa uvoľňovanie stresového hormónu kortizolu, ktorý ovplyvňuje funkcie mozgu vrátane pamäte, pozornosti a rozhodovania.

Nedostatok spánku matiek

Nespavosť sa môže objaviť už na začiatku tehotenstva a zvyšuje sa s rastúcim bruškom a nepohodlím, po narodení dieťaťa sa pokojný spánok môže stať ešte viac problémovým. Ako vieme, spánok je nevyhnutný pre obnovu energetických hladín mozgu a vykonávanie dôležitých úloh, ako je odstraňovanie toxického odpadu a oprava mozgových buniek. Nedostatok kvalitného spánku z nás robí zábudlivých, nevrlých, unavených ľudí v bežných podmienkach. Ak k tomuto pocitu pridáme ešte starostlivosť o bábätko, nečudujme sa, že nevieme, kde je Červené more (veď netušíme, kam sme dali ráno krém na zapareniny). 

Štúdie tiež ukazujú, že mamy bábätiek často trpia tzv. fragmentovaným spánkom – keď spánok nie je nepretržitý, ale je prerušovaný krátkymi prebudeniami na kŕmenie alebo starostlivosť o dieťa. Čo oddychu neprospieva a vedie k stavu mentálnej únavy.

Mozog mamy sa pripravuje na novú úlohu

Dobrá správa! Vedci zistili, že počas tehotenstva dochádza k výraznému zníženiu objemu šedej hmoty v oblastiach mozgu spojených so spracovaním sociálnych informácií.

Predpokladá sa, že tieto adaptívne zmeny pomáhajú jemne naladiť a pripraviť mozog na materinské správanie, ako je vnímanie rôznych signálov bábätka a vytvorenie silnej väzby medzi matkou a dieťaťom. Takže aj keď tehotné ženy môžu neustále strácať kľúče od auta, sú viac než pripravené postarať sa o svoje dieťa – aj napriek svojej roztržitosti a zábudlivosti. 

Evolučná perspektíva fenomému tehotenskej zábudlivosti 

Z pohľadu evolúcie môže byť táto tehotenská zábudlivosť alebo „baby brain“ výhodou. Znížená schopnosť sústrediť sa na bežné denné úlohy môže znamenať, že mama sa viac sústreďuje na potreby svojho dieťatka. Tým, že mozog prechádza týmito zmenami, jej umožňuje reagovať rýchlejšie na potreby bábätka a vnímať signály ako je plač alebo nepokoj, čím sa posilňuje emocionálne a fyziologické spojenie medzi matkou a dieťaťom. 

Navyše, kognitívne zmeny v mozgu môžu tiež viesť k zvýšenej schopnosti „multitaskingu“, čo je nevyhnutná schopnosť pre matku, ktorá sa musí starať o mnoho vecí naraz.

Hoci môže byť fenomén „baby brain“ frustrujúci a občas aj vyčerpávajúci, je dôležité si uvedomiť, že ide o prirodzený a bežný príznak tehotenstva. Mozog prechádza adaptívnymi zmenami, aby podporil materské inštinkty a vytvoril spojenie medzi matkou a dieťaťom. Lebo v danom momente je to to najdôležitejšie. 

Tieto zmeny, hoci na prvý pohľad môžu vyzerať ako kognitívny úpadok, sú v skutočnosti prejavom úžasnej schopnosti ľudského mozgu prispôsobiť sa novým okolnostiam a úlohám, ktoré so sebou prináša materstvo.

Zdroj: www.sciencefocus.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: