Tehotenstvo a pôrod pridáva ženám na múdrosti

Redakcia | 11. máj 2022
Tehotenstvo a pôrod pridáva ženám na múdrosti

Väčšina z nás sa pravdepodobne skôr stretla s názorom, že ženy na materskej strácajú spoločenský prehľad a pri starostlivosti o deti často zanedbajú vlastné sebarozvíjanie. Opak je však pravdou a na to prišli aj vedci.

Podľa novej štúdie Autonomous University v Barcelone spôsobuje tehotenstvo v mozgu žien zmeny, ktoré majú za následok, že sa lepšie dokážu postarať o svoje bábätká, tvrdia vedci.

Manuál pre tehotnú ženu
Prečítajte si tiež:

Manuál pre tehotnú ženu

Hormonálne zmeny v tehotenstve pôsobia aj na mozog matky

Je známe, že vplyvom tehotenstva a pôrodu sa v tele ženy udejú veľké zmeny, ktoré trvajú aj dva roky. Nastanú rôzne hormonálne zmeny, ktoré pôsobia aj na mozog matky.

Štúdia trvala 5 rokov a realizovali ju na 25 matkách – prvorodičkách. Tie podstúpili kognitívne testy a magnetickú rezonanciu, kde vedci sledovali, či je možné, aby sa ich mozog v dôsledku týchto udalostí fyzicky zmenil. Sledovali ich preto pred tým, ako boli tehotné a následne po pôrode.

Výskumníci u nových mamičiek pred rezonanciou a po nej zistili pohyb v mozgu v oblasti, ktorá sa spája so sociálnym poznaním a zahŕňa tiež schopnosť predpokladať, čo si iní myslia a cítia.

Získavame viac sociálnej intuície

Spoluautor štúdie, neurológ Oscar Vilarroya z Universitat Autònoma de Barcelona, uviedol vo vyhlásení k štúdii, že tento proces nastáva preto, aby matka dokázala lepšie rozpoznať potreby malého dieťaťa a emocionálne sa k nemu viac pripútala. V štúdii sa nepreukázalo, že strata šedej hmoty nejako súvisí s akýmkoľvek poškodením alebo zmenami v pamäti nových mamičiek či verbálnych schopnostiach. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: