Pripútajte sa už v prvých minútach

Redakcia | 10. august 2020
Bonding po pôrode

O bondingu počúvame z každej strane, napriek tomu nie je každej mame a bábätku ihneď po pôrode dopriaty.

Bonding

Teória pripútania sa (angl. bonding theory) vznikla pred vyše 40 rokmi a vyvolala veľký ohlas medzi rodičmi, pediatrami i výskumníkmi. Jej autori, Marshall H. Klaus a John H. Kennell, tvrdili, že prvé hodiny po pôrode sú nesmierne dôležité pre pripútanie sa matky k svojmu dieťaťu a pre kvalitu ich neskoršieho vzťahu.

Tento jav prirovnávali k ríši zvierat. Chýbajúci kontakt medzi matkou a mláďaťom viedol často po pôrode k odvrhnutiu mláďaťa. Našťastie, medzi rodičmi a deťmi sú vzťahy komplexnejšie a chýbanie prvého kontaktu nemusí znamenať, že medzi nimi nevznikne puto.

Vrelý kontakt medzi matkou a novorodencom v prvých hodinách po pôrode má pre oboch pozitívne dôsledky.

Koža na kožu

Vďaka pokročilejším výskumom sa v súčasnosti dozvedáme stále viac o tom, ako pripútanie sa medzi matkou a dieťaťom prebieha a akú rolu v ňom zohrávajú hormóny.

Za dva najdôležitejšie faktory, ktoré podporujú úspešné pripútanie sa a bezproblémové naštartovanie dojčenia, sa považuje kontakt koža na kožu medzi matkou a dieťaťom (tzv. klokankovanie) a umožnenie bábätku, aby sa v prvých chvíľach po pôrode samo dostalo k maminej bradavke a začalo sať (tzv. samoprisatie). 

Viac sa o bondingu, a nielen o ňom dozviete, v knihe nášho vydavateľstva – Psychológia pre milujúcich rodičov. 

Ako sa postarať o bábätko do 1 roka? Čo všetko by ste mali vedieť a čomu sa vyvarovať? Jedna z najlepších kníh pre rodičov!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: