Zmeny v tehotenstve: Na TOTO sa pripravte

PhDr. Drahomíra Korpová | 2. september 2022
Zmeny v tehotenstve: Na TOTO sa pripravte

ROZUMIETE SVOJMU TELU počas tehotenstva?

V gravidite dochádza k fyzickým aj psychickým zmenám, ktoré sú fyziologické, teda prirodzené. Je dobré, ak o týchto zmenách získate informácie, pretože v priebehu tehotenstva sú niektoré z nich pre vás zaťažujúce a potrebujete vedieť, ako sa s nimi správne vyrovnať, ako si pomôcť.

Pretože dnes už neplatí, že tehotenstvo musí žena „nejako prežiť alebo pretrpieť“. Naopak, mala by žiariť spokojnosťou, radosťou a vyrovnanosťou. Lebo väčšina žien sa spolu so svojím partnerom na príchod dieťatka teší. 

Tehotenstvo spôsobuje zmeny takmer vo všetkých vašich orgánoch, sú fyziologické a odzrkadľujú prispôsobovanie sa vášho tela požiadavkám vyvíjajúceho sa plodu. Aby ste tomu všetkému porozumeli, bolo by vhodné navštevovať kurz predpôrodnej prípravy, pretože záťaž tak viete správne kompenzovať dobrou telesnou kondíciou, teda cvičením a zmenám svojho tela porozumiete prostredníctvom teoretických prednášok. Tie vám na jednej strane pomôžu tieto zmeny zvládať a na druhej strane vám pomôžu predchádzať nepríjemným stavom v tehotenstve. 

zmeny v tehotenstve

Čo všetko sa vo vašom tele počas 9 mesiacov zmení?

Dýchací systém

Vaše dýchanie je hlbšie, frekvencia je približne rovnaká ako pred otehotnením, alebo nepatrne stúpa, lebo sa zvyšuje výmena kyslíka a kysličníka uhličitého. Rastúca maternica stále viac tlačí na bránicu a obmedzuje ju v prirodzenom pohybe. To následne obmedzuje kapacitu pľúc. Zároveň zvýšená hladina hormónov, ktoré chránia vaše tehotenstvo, spôsobuje opuch sliznice nosa, hltana. Výsledkom tohto stavu je dýchavičnosť a pocit upchatého nosa, ktorý imituje nádchu. 

Pre vás z toho vyplýva, že ak potrebujete niekam ísť, vyberiete sa v predstihu, lebo to neudýchate. Jednoducho sa zastavíte, vydýchate a pokračujete ďalej – teda pomalým krokom ďalej zájdete. Čo sa týka upchatého nosa, ak sa nebudete ponáhľať, stav sa zmierni. Nepoužívajte kvapky do nosa, efekt by bol len krátkodobý, ale ich dlhodobé používanie vám poškodí sliznicu nosa a je návykové.

Kardiovaskulárny systém

Vaše srdce sa vplyvom rastúcej maternice vysúva vyššie a doľava a zvyšuje sa objem krvi (približne o 1 liter). Zvýšený objem krvi je potrebný pre výmenu kyslíka, živín a škodlivín v placente, zvýšené nároky zväčšených orgánov vo vašom tele a pre vytvorenie rezervy kvôli pôrodným stratám krvi. Rastúca maternica zároveň sťažuje návrat krvi z dolných častí tela. Dochádza k stagnácii krvi v nohách – výsledkom môžu byť opuchy na nohách, varixy (kŕčové žily) na nohách, vonkajších genitáliách a aj v konečníku (hemoroidy, zlatá žila). 

Keď si nahmatáte zvýšený pulz, je to v norme. Dôležitá je častá zmena polôh, najmä ak máte sedavé zamestnanie. Oddychovať by ste mali ležmo, viac na boku vo zvýšenej polohe a vyvýšenými nohami. Zmeny polôh (napr. z ľahu do stoja)  robte opatrne, pomaly, aby nedošlo k mdlobám. S rastom maternice, a teda aj bábätka by ste mali ležať stále viac na boku, nie na chrbte, aby ste si váhou maternice netlačili na dolnú dutú žilu, ktorou prúdi krv do srdca na okysličenie. Je to tzv. syndróm dolnej dutej žily (supinačný syndróm), ktorý sa objavuje v ľahu na chrbte prejavmi závratu, mdloby, rozrušenia v dôsledku zníženia okysličenia krvi – nielen u vás, ale aj u vášho dieťatka. Najlepšie je hľadať si polohu v polosede alebo na boku s vyvýšenými nohami.

Viete, že srdce zvyšuje počas tehotenstva objem krvi až asi o 1 liter?

Tráviaci trakt

Aj tráviaci trakt rastom maternice, a teda aj vášho dieťatka mení svoju pozíciu. Žalúdok je stláčaný dozadu a postupne sa jeho objem znižuje. Črevá sú stláčané do strán a dozadu v brušnej dutine. Sliznica v ústach je vplyvom hormónov citlivejšia, ľahko môže dôjsť k poraneniu a krvácaniu. Znižuje sa kyslosť tráviacich štiav, vyprázdňovanie a pohyblivosť (motilita) žalúdka a čriev. Napriek zvyšujúcej sa chuti do jedla budete pociťovať ťažkosti s trávením, ako nafukovanie, spomalené trávenie, zápcha, hemoroidy. Nech však teší, že tieto ťažkosti by po pôrode mali ustúpiť. 

Močový systém

Je viac zaťažený, pretože obličky filtrujú a vylučujú splodiny látkovej výmeny vás aj vášho plodu. V tehotenstve sa častejšie objavuje vylučovanie cukru  a bielkovín v moči. Obličky pre svoju zvýšenú činnosť zadržiavajú vodu v tele. Zvýšená hormonálna hladina spôsobuje rozšírenie močovodov a objemu močového mechúra, v dôsledku čoho dochádza k stáze moču. Vaše dieťatko rastie a spôsobuje stále vyšší tlak na močový mechúr. Preto časté chodenie na toaletu je v gravidite bežné, hoci určite obťažujúce. Nezabúdajte však na dôslednú hygienu vonkajších genitálií, pretože v dôsledku zvýšeného obsahu živín v moči je tehotná žena náchylnejšia na infekciu močových ciest. Ich liečba často končí antibiotikami, čo nie je dobrá správa. 

zmeny v tehotenstve

Kožný systém a pohybový aparát

Zvyšujúca sa hladina hormónov má svoje prejavy aj na koži. Hovoríme o neistých známkach tehotenstva – prsia sa zväčšujú, sú citlivé, mliečna žľaza sa pripravuje na laktáciu, na tvári sa môže objaviť zvýšená pigmentácia, takisto spozorujete stmavnutie dvorcov a bradaviek na prsníkoch, na bruchu od pupka smerom nadol sa môže objaviť tmavohnedá čiara tzv. linea nigra. V druhej polovici tehotenstva môžete spozorovať tvorbu strií na bruchu, prsníkoch a vonkajšej strane stehien. Zvyšuje sa aktivita potných žliaz. Sliznica vonkajších pohlavných orgánov mení farbu vplyvom rastu hormonálnych hladín z ružovej na fialovú až modrofialovú.  Rastom plodu sa mení ťažisko vášho tela, dochádza k väčšiemu zakriveniu bedrovej chrbtice. Hormóny ovplyvňujú aj panvu. Ich zvyšujúca sa hladina na konci tehotenstva spôsobuje rozvoľnenie symfýzy.

Vaše prsia budú čoraz ťažšie a potrebujete ich podoprieť podprsenkou vhodnej veľkosti, čiže nemajú byť stlačené. Kožné zmeny sa po pôrode z väčšej časti vytratia, strie však zostávajú ako „pamiatka” na vaše výnimočné obdobie života. Odporúčam vám používať prípravky na prevenciu vzniku strií a pravidelne si spomenuté miesta natierať – úmerne zvyšujte počet natieraní oleja s rastom vášho dieťatka, lebo vaša koža sa v tom čase extrémne naťahuje. Najvhodnejší je olej na strie, je ľahko roztierateľný a dobre sa vstrebáva. Vzhľadom na zvýšené potenie a vylučovanie vonkajších pohlavných orgánov je pre vás dôležitá zvýšená hygiena, najmä pod pazuchami, pod prsníkmi, v oblastiach vonkajších genitálií. 

Zmena ťažiska tela vám bude spôsobovať ťažkosti v oblasti krčnej a krížovej chrbtice. Treba si hľadať úľavové polohy, aby si chrbtica mohla oddýchnuť, takisto nohy, pretože sú najviac zaťažené rastúcou hmotnosťou tela. Rozvoľnenie panvy má za následok zmenu chôdze. Na konci tehotenstva je typická hojdavá chôdza, tzv. kačacia. Nemajte obavy, tá sa po pôrode stratí.

Toto sú najvýraznejšie zmeny, ktoré môžete spozorovať počas tehotenstva na svojom tele. Sú fyziologické, ale výrazne budú ovplyvňovať vaše prežívanie, a to hlavne ku koncu tehotenstva. Možno sa menej vyspíte, alebo niektoré jedlá nebudete môcť ani cítiť... Vaše nálady môžu byť ako na hojdačke. Patrí to k tomu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: