Kŕčové žily potrápia aj v tehotenstve: Na nohách, ale i v maternici!

MUDr. Peter Brenišin, redakcia | 24. apríl 2018
varixy, kŕčové žily v tehotenstve, na nohách, v maternici

Nepatria k príjemným sprievodným javom počas tehotenstva. Aká je ich liečba a čoho sa majú tehotné ženy vyvarovať, nám popíše gynekológ MUDr. Peter Brenišin.

Počas tehotenstva dochádza k zvýšenému prekrveniu a  zadržiavaniu tekutín, pričom k tomuto javu dochádza prakticky ihneď od začiatku tehotenstva.

V ranom štádiu gravidity to žena nemusí vnímať veľmi negatívne – môže pociťovať, napríklad, častejšie nutkanie na močenie, ale ostatné príznaky sú viditeľné viac-menej len pri lekárskom vyšetrení, napr. vďaka zvýšenému prekrveniu sa mení sfarbenie pošvy a krčka maternice, ktoré stmavnú a nadobúdajú takmer až fialovú farbu. V neskoršom štádiu gravidity sa však môžu objaviť aj ďalšie príznaky, ktoré si žena „ponechá“ aj po skončení tehotenstva – kŕčové žily.

Kŕčové žily na nohách...

Každá žena je vybavená určitou genetickou predispozíciou na vznik kŕčových žíl, čiže niektorá má väčšie predpoklady na ich vznik než iná žena. Je veľmi veľa faktorov, ktoré – okrem dedičnosti – môžu vznik kŕčových žíl ovplyvniť, napríklad vek, počet tehotenstiev, nadváha, charakter zamestnania (ak veľa stojíte alebo veľa sedíte, možnosť uľaviť nohám zmenou polohy a pod.).

Tehotenstvo patrí k významným faktorom vzniku kŕčových žíl, ale neznamená to, že každá tehotná žena musí mať kŕčové žily.

Ako sme si uviedli vyššie, počas gravidity sa zvyšuje prekrvenie a dochádza k zadržiavaniu tekutín v tele tehuľky. Svoj podiel na tom má aj celková práca obehového systému, močových ciest i obličiek, pre ktoré tehotenstvo predstavuje skutočnú zaťažkávaciu skúšku. Počas tehotenstva dochádza k významnému zvýšeniu objemu krvi, ktorá koluje v tele matky, a toto všetko predstavuje pre uvedené systémy značnú záťaž.

V pokročilom štádiu gravidity vďaka tomu dochádza k zvýšenému venóznemu tlaku (tlak krvi v žilách), hlavne v dolnej polovici tela. Prejavuje sa to opuchmi členkov, ktoré vo väčšine prípadov neznamenajú žiadne ohrozenie zdravia a sú akýmsi sprievodným znakom posledného štádia gravidity. U žien s predispozíciou na kŕčové žily to však prispieva k ich vzniku.

Žena to môže vnímať tak, že keď jej začne rásť bruško, jeho hmotnosť môže spôsobovať, napríklad pri sedení, akoby si žena „priškrtila“ cievy, ktorými sa vracia krv z nôh smerom nahor k srdcu. Ak sa k tomu pridružia aj ďalšie faktory, napríklad „slabá kondička“ žíl, ktoré nedokážu posúvať krv z nôh smerom nahor, hrozí vznik kŕčových žíl na nohách.

...a nielen na nohách

Kŕčové žily, čiže varixy, sa však vôbec nemusia týkať len nôh, ale môžu sa vyskytovať aj na iných častiach tela, vrátane malej panvy a ženských orgánov, čiže v konečníku, v pošve, na vulve aj na maternici.

Žena o týchto varixoch nemusí ani tušiť, pretože sa navonok nemusia nijako prejavovať. V niektorých prípadoch však môžu kŕčové žily súvisieť s inými ochoreniami či stavmi ženy.

Veľmi významným faktorom je aj tu – rovnako ako pri varixoch na nohách – stagnácia krvi. U mnohých žien sa prejavuje malátnosťou alebo dokonca bolesťami v podbrušku, čo môže spôsobiť tzv. pelvic-pain syndróm, čo môžeme voľne preložiť ako „bolestivá panva“ alebo „syndróm bolestivej panvy“. V podstate ide o panvovú bolesť bez zjavnej príčiny.

Vysvetlenie je jednoduché – skúste si predstaviť, ako vás bolia unavené, opuchnuté nohy. A toto sa v podstate môže pri varixoch v panvovej oblasti prejaviť podobnými bolesťami práve v tejto časti tela.

varixy, kŕčové žily v tehotenstve

Prečo vznikajú kŕčové žily?

Prečo vznikajú, sme si vlastne vysvetlili. Za celým zvýšeným prekrvením a zadržiavaním vody stojí snaha organizmu tehuľky – zabezpečiť zvýšený prívod krvi k plodovému vajcu a zároveň zabezpečiť nerušený vývoj placenty, ktorej bezchybné fungovanie je životne dôležité pre výživu a rast dieťaťa v maternici. Vieme, že ak placenta z nejakého dôvodu prestane fungovať, dochádza k okamžitému ohrozeniu života ešte nenarodeného dieťaťa.

„Do jedálneho lístka zaraďte potraviny, ktoré zlepšujú „kondičku“ ciev – čerstvá zelenina a ovocie, výborná je pohánka aj šípkový čaj.“

Riziko vyplývajúce z varixov

Žiadna žena sa asi nepoteší, keď na svojich lýtkach zbadá vystupujúce modré povrazce kŕčových žíl. Estetická stránka je síce tiež významná, dôležitejšie však je, že kŕčové žily môžu pre tehuľku znamenať priame ohrozenie zdravia, či dokonca života.
Výskyt kŕčových žíl v čase tehotenstva totiž ruka v ruke kráča s ďalším javom, a to je tzv. hyperkoagulačný stav organizmu (hyper = veľmi, koagulácia = zrážanlivosť krvi).

Z toho vyplýva, že tehuľka má zvýšené riziko vzniku krvných zrazenín, ktoré sa zvyknú tvoriť práve na miestach, kde krv prúdi spomalene, či dokonca stagnuje. Takýmito miestami sú práve kŕčové žily, a to bez ohľadu na miesto výskytu – na nohách, rovnako ako na maternici či inde.

V niektorých prípadoch, našťastie, veľmi zriedkavých, môže dôjsť aj k prasknutiu kŕčových žíl na maternici, napríklad pri extrémnej námahe, čo môže znamenať priame ohrozenie života tehotnej ženy.
Len na okraj treba spomenúť, že varixy v oblasti malej panvy môžu prinášať aj iné nepríjemnosti po skončení tehotenstva – môžu stáť za neplodnosťou alebo môžu predstavovať určité nepohodlie či nepríjemné pocity pri pohlavnom styku.

Ako ich zistiť?

Varixy v oblasti dolných končatín sú zvyčajne voľne viditeľné, horšie je to s diagnostikou tzv. vnútorných varixov či kŕčových žíl v oblasti malej panvy. V niektorých prípadoch sa dajú odhaliť ultrazvukom s Dopplerovským snímačom, ktorý meria prietok krvi cievami, najčastejšie sa však na ne príde pri operačnej diagnostike.

Liečba varixov

Delí sa na konzervatívnu (medikamentóznu) a operačnú. V rámci konzervatívnej liečby sa užívajú rôzne lieky na spevnenie cievnej steny a zníženie zrážanlivosti krvi, ktoré sa ordinujú podľa závažnosti a povahy ochorenia.

Pri operačnej liečbe sa, najmä počas laparoskopie, podviažu najviac postihnuté cievy s tým, že susedné cievy prevezmú ich funkciu. Treba mať ale na pamäti, že tieto ťažkosti sa rady vracajú, pričom sa stena žíl môže oslabiť na inom mieste, preto je dôležitá nielen okamžitá liečba, ale aj dlhodobé sledovanie pacientky s týmto problémom.

„Horúce kúpele, ale ani priveľmi teplá voda pri sprchovaní nie sú vhodné. Vplyvom tepla sa cievy rozťahujú, čo ešte viac napomáha vzniku kŕčových žíl.“ 

Prevencia

Každá žena, tehuľka obzvlášť, by mala myslieť na možnosť vzniku kŕčových žíl. Ako sme spomenuli, na ich vzniku sa spolupodieľa viacero faktorov. Ak teda poznáme tieto faktory, skúsme sa cielene zamerať na to, ako ich pôsobenie čo najviac obmedziť.

  • Základom je rozhodne správna životospráva – primerané množstvo pohybu, pričom platí, že chôdza je najzdravšia, ale mimoriadne vhodné je aj plávanie. Ak je to možné, aj v zamestnaní striedajte polohy – napríklad pri sedavom zamestnaní sa vždy po určitom čase postavte a prejdite sa. Ak takúto možnosť nemáte (napríklad, ak musíte sedieť pri páse vo výrobe), skúste si nohami pocvičiť aj v tejto polohe – striedavo sa „postaviť“ na päty a na špičky, pokrčiť a vystrieť palce na nohách, krúžiť členkami. Dôležité je, aby stehná dolnou časťou netlačili na sedadlo stoličky. Pokiaľ musíte celý deň stáť, úľavu môže predstavovať okrem spomínaných cvičení aj striedavá záťaž jednej a druhej nohy.
  • Ak obľubujete horúce kúpele, mali by ste si ich odpustiť (u tehuliek takéto čosi dokonca vôbec nie je vhodné). Ale ani pri sprchovaní nepoužívajte príliš teplú vodu, pretože vplyvom tepla sa cievy rozťahujú, čo ešte viac napomáha vzniku kŕčových žíl.  Vhodná je skôr vlažnejšia voda (mimo tehotenstva môžete použiť aj studenú), pričom sprchu je vhodné zakončiť vodou o čosi chladnejšou, ktorou si prejdete od chodidiel po nohách smerom nahor. V čase gravidity však nie je vhodné používať úplne studenú vodu, ak na to tehuľka nebola zvyknutá už skôr.
  • Príjemne pôsobí aj masáž nôh, ktorá sa má robiť od nôh smerom k srdcu, no treba opatrnosť, ak už žena má na nohách kŕčové žily. Masáž nemá byť silná, skôr akési silnejšie „hladkanie“. Osviežujúco pôsobí, ak si nohy natriete krémom alebo telovým mliekom s prídavkom mentolu.
  • Aj strava je dôležitá! Do jedálneho lístka zaraďte potraviny, ktoré môžu pomôcť zvýšiť pružnosť ciev a tým zlepšiť ich „kondičku“ – pomáha čerstvá zelenina a ovocie, do pozornosti sa odporúčajú hlavne čierne ríbezle. Výborná je pohánka aj šípkový čaj, skúsiť môžete aj citrusy, ale v gravidite to s nimi netreba preháňať.
  • Dôležitý je i pitný režim – piť dostatok vody a nesladených nápojov, ale radšej v menších dávkach, nie snažiť sa večer dobehnúť všetko množstvo, ktoré ste zabudli vypiť počas dňa. Vďaka tomu sa krv prerieďuje a „ochotnejšie“ prúdi cievami.

Každopádne, ak sa varixy objavia aj u vás, nebojte sa tento problém riešiť s odborníkmi. Čím skôr, tým lepšie.


Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: