Predpôrodný manuál: Pôrod sa blíži - len žiadnu paniku

Drahomíra Korpová | 8. február 2022
Pôrod sa blíži

Viete, že len 5 % celosvetovej ženskej populácie porodí presne v deň vypočítaného termínu? Ak sa blíži váš deň D, ste na správnom mieste. Ako sa naň čo najlepšie pripraviť a kedy vyštartovať do pôrodnice?

Nezabudnite. Len žiadnu paniku... 

Termín pôrodu

Už pri prvej návšteve prenatálnej poradne vám gynekológ určil termín pôrodu. Vypočítava sa od prvého dňa poslednej menštruácie a výpočet predpokladá 28-dňový cyklus. Nezabúdajte, že vypočítaný termín je LEN orientačný. 

Za pôrod v termíne sa považuje pôrod v rozpätí od ukončeného 38. týždňa tehotenstva do ukončeného 42. týždňa tehotenstva, čiže uvažujte o rozpätí jedného mesiaca.

V tejto fáze tehotenstva budete pociťovať nepohodu, pobolievanie v podbrušku alebo krížoch, môže sa u vás objaviť časté prebúdzanie v noci alebo nespavosť, čo sa prejaví zvýšenou potrebou odpočinku a spánku aj počas dňa. Bruško vám poklesne (okolo 36. týždňa tehotenstva), už si neuvidíte na pupok. Objaví sa častejšie močenie, aj v noci. Všetky tieto signály sú prirodzené.

Z hľadiska vývoja vášho dieťatka je toto obdobie veľmi dôležité, pretože sa mu tvorí podkožný tuk, naberá na svalovej hmote, dovyvíjava sa mu nervová sústava, dochádza k sebapoznávaniu. Takže tie záverečné kopance budú nepríjemné pre vás, ale pre dieťatko významné – začína si uvedomovať svoje ja. Odporúčam trpezlivosť, doprajte si odpočinok vždy, keď pociťujete únavu a vyčkajte si na prirodzené spustenie pôrodnej činnosti. Dôverujte sebe, svojmu telu a svojmu dieťatku, pretože ono vie, že sa má narodiť, ono sa chce narodiť, ono vie, kedy a ako sa má narodiť, len mu treba dať čas.

Prečo je fyzická kondícia pri pôrode dôležitá?

Pravidelný pohyb v tehotenstve znamená, že si vaše telo zachováva pružnosť. Pre tehuľku je výhodná príprava na pôrod, ktorá v sebe zahŕňa aj udržiavanie fyzickej kondície – pravidelný pohyb vám umožní udržať si zároveň telesnú pohodu.

Kompletná príprava na pôrod je systematická – uspokojí váš hlad po informáciách, ale zároveň vám umožní udržať si kondíciu v tehotenstve, a tým vám uľahčí návrat do vitality po pôrode. Pretože nejde iba o to, aby ste dobre zvládli posledné dni či týždne tehotenstva a pôrod, ale aj aby ste sa po ňom vládali starať o bábätko, prípadne staršie deti, ak nie ste prvorodička. Aj preto je vhodné absolvovať predpôrodný kurz. Tehotenskú gymnastiku tam vždy vedú skúsené pôrodné asistentky. 

Práve pravidelný pohyb, precvičovanie všetkých svalových partií už počas tehotenstva vám pomôže predísť negatívnym zmenám vo vašom organizme a v pohode zvládať zvýšenú fyzickú záťaž. 

Pohyb vám pomôže predísť:

  • oslabeniu svalového dna panvy
  • bolestiam chrbta a krížov
  • spadnutiu klenby chodidiel
  • nesprávnemu dýchaniu 

Pohyb vám pomôže osvojiť si:

  • koordinovaný pohyb a dýchanie
  • vedomé ovládanie svojho tela a relaxáciu, ktoré sú dôležité počas tehotenstva, ale aj pri a po pôrode

Nedostatok pohybu (nákupy a upratovanie nestačia) znamená pre vás zvýšenú únavu, stres a fyzickú nepohodu počas tehotenstva a spomalený až nemožný návrat do pôvodnej pružnosti a vitality po pôrode a čo vám po ňom najviac prekáža – veľké, ochabnuté, ovisnuté brucho.

Čo poviete na to, že v čase pôrodu môžete znášať nepríjemné pocity a bolesť miernejšie, a to všetko vďaka tomu, že viete správne dýchať, relaxovať, využívať uvoľňovacie techniky, správne uvoľňovať svalové dno panvy, efektívne a správne tlačiť? Čo k tomu potrebujete? Dobre sa naladiť, voľný cvičebný úbor, chuť urobiť niečo správne pre svoje dieťa, pre seba, túžbu naučiť sa ovládať svoje telo a nakoniec šťastne a prirodzene porodiť.

pôrod sa začína

Ako začína pôrod? 

Pre tehuľky je dôležité mať základné informácie o pôrode, ako prebieha a hlavne každá z vás chce vedieť, čo jej pomôže v pohode pôrod zvládnuť.

Predzvestné (falošné) pôrodné bolesti sa objavujú sporadicky, sú nepravidelné čo do trvania aj intenzity, môžu sa objaviť aj 2 – 3 týždne pred pôrodom. Maternica doslova „trénuje” začiatok pôrodnej činnosti. Sťahy maternice môžete pociťovať viac-menej bolestivo, záleží to trochu aj od vášho prahu bolesti. A môžete si to pomýliť so začiatkom pôrodu. Tieto sťahy však vo väčšine prípadov vymiznú a následne sa znovu objavia. Ak si nie ste istá, je dobré spojiť sa s pôrodnou asistentkou, stačí aj po telefóne. Vyzve vás, aby ste jej popísali, čo cítite a podľa vašej odpovede vás usmerní, upokojí, aby ste sa predčasne nevyčerpávali.

Sú ženy, ktoré toto obdobie nejako zvlášť nepociťujú, sú ženy, ktoré reagujú hneď pocitom bolesti. U každej je to individuálne. V tomto období je vhodné zvýšiť pohyb vo forme prechádzok, chodenia po schodoch – vždy hore schodmi, v pevnej obuvi, dole výťahom – kvôli vašej bezpečnosti – nevidíte si dobre pod bruško a mohli by ste sa šmyknúť alebo spadnúť. 

Kedy do pôrodnice?

Falošné sťahy maternice (predzvestné bolesti) sa nakoniec zmenia na intenzívnejšie kontrakcie – začína sa pôrod. Obvykle sa pôrod spúšťa v čase úplnej relaxácie vášho tela,teda v spánku, v noci. Môžete pociťovať kŕčovité bolesti, ktoré sú však zatiaľ nepravidelné a krátkotrvajúce s dlhším odstupom. Je dobré šetriť sily a keď sa v noci budete budiť, v priebehu dňa treba viac odpočívať. Pôrod sa už spúšťa, ale ešte nerodíte, aj keď maternica sa už pripravuje. Je dôležité zachovať si pokoj, neunavovať sa zbytočne. Keď sa dostavia skutočné pôrodné sťahy, určite to spoznáte.

Kontrakcie

Postupne budú sťahy maternice intenzívnejšie,  ale intervaly medzi nimi budú dlhšie,  nepravidelné a takisto môže kolísať dĺžka sťahu maternice. 

Je to obdobie, keď ste ešte doma, vo svojom prirodzenom prostredí. Snažíme sa predísť panike, upokojiť sa, uvoľniť sa. 

Kontrakcie začínajú byť intenzívnejšie, sú pravidelné, každých 10 minút a trvajú 60 sekúnd. Toto je čas presunúť sa do pôrodnice. 

Rodiacej žene je v úvode pôrodu lepšie a pohodlnejšie v známom, prirodzenom, domácom prostredí. Niektoré ženy chcú byť doma vo svojom pohodlí čo najdlhšie, niektoré sa zase cítia istejšie pod dohľadom zdravotníckeho personálu. Tak, ako to budete aktuálne cítiť, tak to pre vás bude správne. Ak sa však vyberiete do pôrodnice veľmi skoro, musíte rátať s tým, že budete pomerne dlho v novom, pre vás neznámom prostredí s cudzími ľuďmi a v dnešnej dobe možno ešte aj bez podpory sprevádzajúcej osoby. Môže to negatívne ovplyvniť vašu psychiku.

Pôrod sa môže začať aj odtokom plodovej vody

Môže byť nepatrný, v malom množstve alebo plodová voda odtečie naraz, prudko. V každom prípade pri odtoku plodovej vody nečakajte, prezlečte sa do suchého, prípadne si dajte vložku a hneď sa presuňte do najbližšej pôrodnice. Určite nečakajte na spustenie sťahov maternice, nech by vám rodinní známi, kamarátky alebo ktokoľvek iný hovorili niečo iné. Odtokom plodovej vody sú pôrodné cesty otvorené, hrozí infekcia pôrodných ciest.

Zároveň prudký odtok plodovej vody môže zapríčiniť prepadnutie drobných častí plodu alebo pupočníka, čo ohrozuje vaše dieťatko a znamená zmenu vedenia pôrodu. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: