Pôrod je Proces: Koniec očakávaní, začína sa nový život

Ľuba Lapšanská, dula a laktačná poradkyňa | 16. august 2019
Pôrod je Proces: Koniec očakávaní, začína sa nový život

Žiadnu fázu nepreskočíme, ani keby sme ako chceli. Pekne si to musíme odžiť, od začiatku do konca, od prvej po poslednú kontrakciu.

Pôrodné cesty sa podobajú detskej kĺzačke. Odporúčam vám, aby ste raz pozorovali matku a jej prvorodené dieťa, ako kĺzačku prvýkrát skúšajú. Často by si na ňu matky najradšej sadli samy a dieťa podľa temperamentu buď nabádali k pomalému kĺzaniu, alebo vyzývali, nech sa proste rýchlo šmykne. Niekedy deti dole brzdia, ale pri dobre postavenej kĺzačke sa jazda na konci spomaľuje automaticky, aby dieťa príliš prudko nevyšlo a nezranilo sa.“  

Milujem tieto slová  od mojej obľúbenej pôrodnej asistentky Ingeborg Stadelmannovej. Stále nám totiž pripomínajú fascinujúce súvislosti pôrodu, i to, že každý rodiaci sa človiečik, každá rodička a každý pôrod je iný a má svoj vlastný postup. 

Hovorme o pôrode

Za posledný mesiac som sa o pôrode zhovárala so ženami i mužmi viac ako inokedy. Prebiehal totiž Svetový týždeň rešpektu k pôrodu. Veľa akcií, aktivít, cestovania, prednášania, písania... lebo o pôrode je nutné hovoriť! Možno si poviete prečo? Veď naši predkovia o tom toľko nerečnili a rodili i tak. Nuž áno, ale situácia bola iná. Pôrod šiel vlastnou, prírodou naplánovanou cestou.

Dnes ale rodiace ženy majú cesty aj možnosti  úplne iné.  Jedno však ostáva spoločné, a to je fyziologický priebeh. Žiadnu fázu nepreskočíme, ani keby sme ako chceli. Pekne si to musíme odžiť, od začiatku do konca, od prvej po poslednú kontrakciu. 

Pôrod je koniec i začiatok

Odhliadnuc od citových prídavných mien je pôrod proces ukončenia tehotenstva, ideálne po približne deviatich mesiacoch, pri ktorom sa z tela mamky dostane na svetlo sveta nový človiečik, spolu s kompletnou výbavou, ktorú mal v dočasnom bývaní – s placentou, plodovými obalmi aj plodovou vodou. Dobrým výsledkom pôrodu býva zdravá matka bez zbytočných poranení  a zdravý novorodenec. V ideálnom prípade zdravá a šťastná matka a zdravý a spokojný novorodenec.

Vo všeobecnosti opisujeme pri fyziologickom pôrode  tri pôrodné fázy.  Fyziologický pôrod je pôrod vaginálnou cestou, nie cisárskym rezom. Možno ste sa pozastavili aj nad číslom tri, veď v našej literatúre sa opisujú  štyri pôrodné doby. K tomu sa ešte dostaneme. 

Fáza otvárania

Prvá doba pôrodná – otváracia začína prvými kontrakciami smerujúcimi k otváraniu krčka maternice. A práve tu nastáva prvý „problém“, ako presne určiť, kedy to už boli kontrakcie naozajstného pôrodu? Určité percento  žien má kontrakcie, tzv. poslíčkov či „tvrdnutie bruška“  mnoho týždňov pred samotným narodením sa bábätka. 

Okrem toho niektorým ženám ešte skôr, než začnú tieto sťahy maternice, odtečie plodová voda. I tá je signálom, že pôrod začal? Nie celkom. Možno pôrod nemá presný bod začiatku. Veď sa len pozrime na to, ako sa telo pripravuje už niekoľko týždňov vopred.   

Približne dva až tri týždne pred pôrodom, najmä u prvorodičiek, sa objavuje väčší tlak v podbrušku. To sa dieťatko posunulo do panvy, hlavička sa vnorila do vedúceho priestoru k pôrodu. Ženy občas majú  častejšiu potrebu močiť. Ale naopak – začne sa im lepšie dýchať, pretože bábätko už tak extrémne netlačí na bránicu, žalúdok a pľúca. Hovoríme tomu aj, že  bruško už kleslo. 

Okrem toho sa môžu prejaviť aj iné príznaky pomaličky sa blížiaceho pôrodu, napr. zvýšená sekrécia v pošve. Pôrodné cesty  sa tak  pripravujú na ľahký prechod dieťatka na svet. Niektoré mamky majú výtok veľmi silný, až taký, že si ho môžu pomýliť s hlienovou zátkou.

Tá je, mimochodom, ďalším znakom toho, že sa pôrod blíži. Hlienová zátka doteraz chránila krček maternice v smere do pošvy. Niekoľko dní, ale aj pár hodín pred pôrodom sa hlien uvoľní. Veľmi často sa stáva, že ženy nevedia, že sa už uvoľnil – hlavne ak sa tak stane pri vaginálnom vyšetrení. Hlien zátky je hustý, sklovitý, môže byť s drobnou prímesou krvi.

Aj výtok sa môže javiť ako ružový, pretože krček maternice a s ním aj okolité cievky už intenzívne pracujú. Krček maternice sa tiež nemení z minúty na minútu. Pár dní i týždňov pred pôrodom sa mení jeho konzistencia, tvar, postavenie, je mäkší a tenší. Počas pôrodu sa totiž musí otvoriť z 0 na cca 10 cm. Okrem toho že sa otvorí, jeho okraje akoby zaniknú. Príroda nám tam všetko zariadila tak, aby sa novorodeniatka na svet dostali čo najbezpečnejšie. A vy, mamičky rodičky, len dovoľte, aby tak urobili. Uvoľnite sa a predstavujte si, ako otvárate dieťatku jeho cestičku na svet

Prvá doba pôrodná môže trvať niekoľko hodín. Ale zažila som aj otvorenie za hodinu. Aj veľa hodín. Pomaly, postupne, aby telo neporanilo seba ani drobčeka, sa otvára a otvára. Osobne odporúčam začať „počítať“  kontrakcie v čase, keď sú cca každých 10 minút. Ak máte pôrodnicu nablízku, samozrejme. 

pôrod

Fáza  tlačenia sa dieťatka

Druhá doba pôrodná – vypudzovacia. Občas sa používa aj výraz fáza tlačenia. No, fáza tlačenia sa bábätka na svet mi je zrozumiteľná. Čo to vlastne je tlačenie? To regulované personálom? Alebo to, keď žena sama cíti potrebu? Tak či onak, prečo to spomínam? Hlavne preto, lebo je dôležité uvedomiť si, že dieťatko pri pôrode nie je len pasívnym pozorovateľom celej situácie svojho narodenia. Novorodeniatka na svojom pôrode intenzívne spolupracujú! 

A samozrejme, pracuje aj telo mamy rodičky. Druhá doba pôrodná je vlastne fáza, ktorá  začína zhruba v čase úplného otvorenia krčku maternice až po narodenie sa dieťatka. Dôležitým faktorom je aj pocit tlaku, ktorý žena pociťuje.

Niekedy totiž ani pri úplnom otvorení neprichádza okamžite a treba naň pár minút počkať. Tento pocit  tlaku nie  je porovnateľný s ničím iným. Je to obrovská sila. Ženy ho na začiatku opisujú ako pocit, keď im silno treba na „veľkú“. Nečudo, o ten pocit sa totiž postarajú presne tie isté nervové zakončenia v oblasti kostrče.
Ak si na ten moment  počkáme, tak žena pocíti obrovský nával energie, ktorý sa koncentruje v oblasti bruška a maternice. Ich svaly posúvajú dieťa smerom do panvy stále hlbšie a hlbšie. Hlavička dieťatka sa postupne dostáva na začiatok pošvy, kde sú mäkké a poddajné tkanivá, ktoré sa pri prechode roztiahnu a roztvoria až do takej miery, aby prešla práve hlavička, ktorá je na dieťatku momentálne najväčšia. Telíčko už potom ľahko vykĺzne za ňou. A máme ho tu! Náš najväčší poklad na svete. Ak si ale myslíte, že to je koniec všetkým kontrakciám, tak nie, ešte chvíľočka. 

Fáza porodenia plodového koláča

Tretia doba pôrodná ukončí celý proces pôrodu tým, že za dieťatkom putuje celá jeho doterajšia  potrebná „domácnosť“: placenta, plodové obaly aj zvyšok plodovej vody. Ženy pocítia ešte pár kontrakcií, pri ktorých sa maternica už aj sťahuje a začne zmenšovať, až kým nedosiahne moment, kedy jej tam ešte „zavadzia“ plodový koláč.

Ďalších pár kontrakcií placentu oddelí od steny maternice a vylúči ju von aj s plodovými obalmi.  Pri odlučovaní vznikajú drobné trhlinky, ranky, krvácanie, preto je dôležité čo najskôr mať dieťatko pri sebe, ideálne na prsníku, aby sa vylúčilo čo najviac oxytocínu, ktorý pomáha všetky tieto ranky zatvoriť, ešte viac zmenšiť maternicu, aby krvácanie bolo čo najmenšie. Oxytocín urobí svoju prácu. Vitaj na svete, bábätko! 

A čo štvrtá doba pôrodná? 

To je fáza, keď sa maternica sťahuje a zmenšuje, teda čas cca dvoch hodín po pôrode, keď žena ešte v našich pôrodniciach ostáva na pôrodnej sále, pod prísnym dozorom pôrodných asistentiek. Kontrolujú práve zavinovanie maternice, krvácanie, tlak, moč a tak podobne. 

Naše telá sú zázračné a čím viac to študujem a čím hlbšie sa do tejto témy vnáram, tým viac som užasnutá, ako to funguje, ako je všetko so všetkým prepojené, premyslené. Ani dnes tu ešte nemáme všetky poznatky ako na tanieri. Stále sa robia nové výskumy a vedecké štúdie a o pôrode vieme stále viac a viac. Ale stále toho nevieme dosť.

Jedno je však isté, rodiť vieme. Dôverujte sebe a svojmu telu a určite to zvládnete. Skúste pôrod nielen prežiť, ale si ho aj užiť.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: