DULA pri pôrode: Žena, ktorá vám pomôže hľadať vlastnú cestu...

Mgr. Ľuba Lapšanská, riaditeľka OZ Slovenské duly | 20. máj 2019
DULA pri pôrode: Žena, ktorá  vám pomôže hľadať vlastnú cestu...

V máji sa každoročne koná Svetový týždeň rešpektu k pôrodu. Kto sú duly a aké sú skúsenosti mamičiek, ktoré rodili v spoločnosti duly?

Budem pri tebe stáť, ticho ako tieň. Budem chápať, čo chceš, nech je to akokoľvek bizarné. Budem ťa držať za ruku, aj keby si mi ju mala odtrhnúť. A budem ťa podporovať, aj keď tvoje myšlienky a tvoje želania nebudem počuť. Budem ti ich čítať z očí...

Kto je dula?

Jednou z najdôležitejších vlastností či schopností duly je rešpekt a akceptácia budúcej mamičky i jej rodiny. V našej práci sa stretávame s rôznymi ženami. Majú rôzne pohľady na život, rôzne skúsenosti, rôzne postoje z nich vychádzajúce.

Každá žena má svoje vlastné zážitky i svoje potreby. Každá má svoje malé či veľké problémy a za sebou dlhú históriu svojho života. A dula je tá, ktorá toto všetko musí rešpektovať. Proste prijať fakt, že je to tak. Nehodnotí, nerozhoduje, počúva, prijíma názory. Dula – žena, ktorá vás môže sprevádzať (nielen) počas pôrodu...

Aká je úloha duly?

  • Dula nemôže za nikoho rozhodovať.
  • Môžeme vás však sprevádzať vaším tehotenstvom, ponúknuť vám iný pohľad na to, čo vás trápi.
  • Môžeme vám ponúknuť veľa informácií z rôznych zdrojov.
  • Dáme vám našu podporu... 
Konečné rozhodnutie je však vždy na vás – mamách... Niekedy sa môže stať, že si zvolíte úplne inú cestu, ako by sme si zvolili my. Ale to nevadí. I tu platí – nehodnotíme, rešpektujeme. Je to vaše rozhodnutie. 
Niekedy sú ľudia prekvapení, keď im poviem, že všetky duly (členky OZ Slovenské duly) majú odporúčané absolvovať psychoterapiu. Možno sa pousmejete, niektoré si poviete, načo?... Iné už možno chápete. Je to z jedného podstatného dôvodu.

Aby sme sa vyhli presadzovaniu našich vlastných predstáv. Aby sme dôkladne spracovali naše vlastné pôrodné zážitky. No a možno si teraz poviete, dula, to je študovaná žena, veď jej predstavy sú zrejme dobré... V tematike sa vyzná, tak prečo by som nemala chcieť to, čo ona? Nuž, jednoducho preto, že možno práve to by sa vám nemuselo páčiť. J Váš pôrod by mal vyzerať podľa vašich predstáv...  

Vaše skúsenosti s dulou

Mamičky i personál pôrodnice majú po samotnom pôrode sprevádzanom dulou možnosť vyjadriť sa k jej práci v krátkom dotazníku. Ten je pre nás spätnou väzbou, ukazovateľom a hodnotením našej práce. Z vyjadrení mamičiek som pre vás zopár vybrala. 

„V dule som hľadala oporu“

Mamička Zuzanka Kolečániová rodila s dulou Jarkou Hudákovou: „Pomoc duly som vyhľadala preto, aby mi na základe svojich skúseností poradila a pomohla so všetkým, čo bolo pre mňa nové. Predovšetkým som však v mojej dule hľadala psychickú oporu a sprievodcu pre chvíle samotného pôrodu.

Aj keď sa pôrodu zúčastnil môj partner, myslím a cítim, že úlohu duly by nenahradil, hoci aj prítomnosť môjho partnera pri pôrode bola pre mňa veľmi dôležitá. Bol rád, že na to všetko nebol sám a že si mohol aj odpočinúť.

Nemal problém akceptovať fakt, že si pri pôrode želám mať okrem neho aj dulu. Dula pri pôrode bola so mnou nepretržite, pri kontrakciách mi pripomínala správne dýchanie, sprchovala mi kríže a brucho teplou vodou, aby zmiernila moje bolesti, bola vždy pri mne, keď som ju potrebovala. Venovala sa mi prakticky po celý čas pôrodu, ktorý trval takmer 13 hodín.“„Spriaznená duša v náročných chvíľach“

A čo hovorí na duly personál?

Na otázku, či bola dula v niečom nápomocná pri starostlivosti o rodičku počas pôrodu, MUDr. Martin Foltín napísal: „Áno. Bola ako psychická podpora, mala dostatok času na vysvetlenie situácie. Vytvorila pocit spriazneného blízkeho človeka počas pôrodu. Myslím, že pomoc duly bola pre rodičku prínosná.“ 

„Dula bola skrátka super“

Ďalšia mamička Peťka rodila s dulou Silviou Diko: „Dula bola veľmi užitočná – radila aj fyzicky pomáhala (nosila vlhké utierky, držala ma, utierala, dýchala so mnou), a medzitým ešte stihla prelomiť nedôveru personálu voči svojej osobe.

Dula pri pôrode bola skrátka SUPER. Bolesť som znášala dosť zle a bola som aj protivná, preto mi manžel i dula tieto neľahké chvíle veľmi spríjemnili a vďaka nim budem napriek bolesti a drobným komplikáciám na pôrod rada spomínať.“ 
A čo na to prítomná pani doktorka? „S dulou sme sa teraz stretli prvýkrát. Myslím, že bola prínosom pre rodičku aj jej partnera. Celkovo som spokojná so spoluprácou. Myslím, že i nám bola nápomocná pri starostlivosti o rodičku.“ 

Úloha duly nie je iba pri pôrode

Duly však nepomáhajú mamičkám iba pri pôrode. Niektoré z vlastných, obvykle pracovných dôvodov ani nemajú možnosť k pôrodom chodiť. (Napríklad majú vlastnú prácu niekde inde a nie je možné z nej odísť hocikedy k pôrodu.)  

Medzi mamičkou a dulou sa vytvára veľmi blízky vzťah už počas tehotenstva. Mnoho žien hľadá niekoho, s kým by sa mohli počas očakávania bábätka porozprávať, vymeniť si skúsenosti, zistiť najnovšie informácie.

Ženy oceňujú aj psychickú a emocionálnu oporu duly tesne pred pôrodom (a to aj vtedy, ak dulu samotnú pri pôrode nemajú). Počas tehotenstva dula venuje žene toľko času, koľko budúca mamička potrebuje. Frekvencia i dĺžka stretnutí, taktiež témy, o ktorých sa na nich rozpráva, sú vždy v kompetencii mamičky. Dula je pre ňu zdrojom informácií a hlavne podpory... 

Andrejka napísala: „S dulou som sa stretla počas tehotnosti 6-krát. Veľmi som sa bála pôrodu, asi aj preto som sa pre dieťatko rozhodla až po 35. roku. To som ešte nevedela, že sa v tomto veku budem musieť báť ešte viac, lebo ma pošlú na všetky možné vyšetrenia.

Bola som aj na amniocentéze, aby sa potvrdilo, že je naše bábätko zdravé. Ale aj tak ma strach neprechádzal, až som jedného dňa natrafila na článok o dulách. O pôrode som si prečítala veľa článkov aj kníh, ale žiadne tlačené slová sa nevyrovnali tým, čo hovorila moja dula.

Informácie boli v podstate tie isté, ale to, že sedela pri mne a pozerala mi do očí a rozprávala o pôrode ako o niečom krásnom a prirodzenom, ma dostalo... Začala som sa na pôrod tešiť (aj keď trochu strachu niekde vnútri vo mne stále ostalo). Ale už som verila, že to zvládnem. A zvládla som! Až na malú komplikáciu s placentou prebehlo všetko dobre a my máme doma už polročného usmievavého a zdravého chlapčeka.“ 

Ženy, ktoré sa s dulou poznali ešte pred či počas tehotenstva, rady privítajú „starú známu“ i po pôrode a najmä možnosť neustáleho telefonického kontaktu. Môžu sa nám zdôveriť s každodennými problémami, poprosiť o radu či o pomoc.

Avšak pozor, ak si myslíte, že dula za vás splní materské povinnosti, nie ste na správnej adrese. Duly vám, naopak, pomôžu nájsť cestu, ako tú starostlivosť môžete zvládnuť samé a bez stresu. Poradia vám, pomôžu napr. preorganizovať si čas, povzbudia... ale môžu sa i pohrať so starším potomkom, kým sa vy v pohode osprchujete a nadojčíte novorodeniatko.

Mamička Radka v e-maile píše: „Ďakujem vám, duly, že ste! A držím vám veľmi palce pri vašej práci. Ja som si tú svoju dulu našla až po pôrode, čo bola veľká škoda. Keby som vedela, ako mi bude vedieť pomôcť svojou prítomnosťou a dobrým slovom, tak by som si ju určite našla už skôr.

Po pôrode som mala veľké problémy s dojčením, bola som nevyspatá, unavená a nervózna. Dieťatko stále plakalo a ja som nevedela, čo s ním. Manžel bol celé dni v robote a večer prichádzal domov, kde som ja sedela na gauči a stále plakala.

A jasné, že dcérka plakala tiež. Manžel musel byť z toho úplne vedľa, lebo raz prišiel domov s novinkou, že existujú nejaké duly, ktoré by mi možno vedeli pomôcť. Hneď sme jednej zavolali a na druhý deň prišla.

Toľko ochoty a empatie som nezažila snáď ešte nikdy! Keď teraz nad tým rozmýšľam, tak sa mi zdá, že otočila náš vtedajší život úplne naopak. Prichádzala celý týždeň, vždy doobeda na dve hodiny. Ja som jej prvé dni preplakala na pleci, a potom som sa už usmievala s ňou.

Po tom týždni som vedela, že materstvo je to najúžasnejšie, čo sa mi v živote prihodilo, spoznala som vlastné dieťa a otvorili sa mi oči. A ešte som zistila, že dula je to najlepšie, čo ma mohlo po pôrode stretnúť. Svojou oporou mi dala viac, ako si myslí! Ďakujeme...“ 

Ako si nájsť dulu? 

Na webovej stránke www.duly.sk nájdete zoznam dúl, ktoré aktívne vykonávajú túto činnosť. Pozrite si mestá, v ktorých pracujú, a vyberajte hlavne podľa toho. Keďže duly ešte nie sú zastúpené v každom meste, môže sa stať, že tam to vaše nenájdete.

Nevadí, skúste osloviť dulu, ktorá je k vám najbližšie a dohodnúť sa s ňou. Ak má k dispozícii vlastné auto, obvykle to nie je problém. A že vo vašom meste je tých dúl viac? A neviete si vybrať? No, tu platí, že najviac vám napovie osobné stretnutie. Dohodnite sa dopredu telefonicky alebo e-mailom. A odporúčam vám nájsť si dulu čo najskôr, hlavne ak si ju chcete aj pozvať k pôrodu. Prečo? 

Frekvencia účasti dúl pri pôrodoch nie je taká vysoká, ako by ste sa možno nazdávali. Jednou z dôležitých myšlienok tejto práce je dodávať mamičkám istotu. Teda aj istotu, že k vášmu pôrodu určite príde.

Takže si dula nemôže naplánovať k pôrodu viac ako jednu mamičku mesačne. Bude totiž „držať pohotovosť“ cca dva týždne pred vaším termínom pôrodu až do samotného narodenia dieťatka.

To sa však na svet môže vypýtať aj dva týždne po oficiálne vypočítanom termíne. To znamená, že celé tie štyri týždne „patria“ jednej mamičke. Organizačne je to pomerne náročné, takže „naplánovať“ si dva či dokonca viac pôrodov by pre dulu nemalo význam. A mamička (jedna alebo druhá) by už strácala pocit bezpečia a istoty, že dula k pôrodu príde. 

Aké vzdelanie majú duly

V OZ Slovenské duly sú členkami ženy, ktoré už absolvovali ročný kurz pre duly a taktiež duly – ešte študentky, alebo (ako ich voláme) „duly vo výcviku“. Sprevádzať vás môžu i študujúce duly, avšak až po absolvovaní minimálne polovičky kurzu.

Každá dula, ktorá už má „oprávnenie“ sprevádzať mamičky, musí mať identifikačnú kartičku s pečiatkou združenia. Týmto však vzdelávanie dúl nekončí. Pravidelne absolvujú ešte ďalšie, doplňujúce či nadstavbové vzdelávanie, týkajúce sa bábätiek, tehotenstva, pôrodu či dojčenia, ale taktiež napríklad komunikačných zručností.

Ak nečakáte bábätko, ale práca duly vás zaujíma, môžete nás tiež stretnúť na rôznych konferenciách, seminároch, besedách. Každoročne sa zúčastňujeme Svetového týždňa rešpektu k pôrodu a aj my organizujeme rôzne podujatia. Občianske združenie Slovenské duly je členom medzinárodných združení ENCA (European Network of Childbirth Associations) a European doulas. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: