Hojenie po pôrode: Skúste tieto tipy

Archív/Ľuba Lapšanská | 3. február 2022
Hojenie hrádze po pôrode

Bolestivé poranenie hrádze dokáže znepríjemniť prvé dni, niekedy aj týždne s bábätkom.

Ženské telo zvláda popôrodné zranenia väčšinou obdivuhodne dobre. Hojenie rany a ústup bolesti budete pociťovať doslova zo dňa na deň. Niekedy však  býva rana hlboká a komplikovaná, bolesti nepríjemné a hojenie zdĺhavé. 

Pôrodom naštartujete svoje šestonedelie. A šestonedelie znamená, že máte šesť týždňov regenerovať, oddychovať, ležať, spať a dojčiť.  Lebo i na zahojenie hrádze je najdôležitejšie  mať pri sebe bábätko a zároveň oddychovať. Výskumy dokazujú, že tesný fyzický kontakt s dieťatkom vám zabezpečí, že sa  fyzicky i psychicky zregenerujete skôr. Čo najviac ležte a stojte čo najmenej. Ešte stále ťažká maternica bude tlačiť na panvové dno a jeho uvoľnené svaly. Neprivoďte si problémy. 

Skúsené mamy vedia, že po pôrode:

  • Prvé močenie po pôrode je ideálne v sprche. Ľahšie sa uvoľníte. Mnoho žien sa obáva ísť po pôrode na veľkú potrebu. Ale nezadržiavajte to! Tým to zhoršíte. Ak sa nebudete vedieť uvoľniť, použite  čapík alebo malý klystír. Netlačte, len uvoľňujte...
  • Pri kašľaní, kýchaní si ranu dlaňou alebo päsťou  pritlačte – pomôže to zvládnuť nápor bolesti.
  • Pozor na pohyb – najmä pri zliezaní z vysokej postele v pôrodnici občas neprimerane musíme natiahnuť nohy. Z vysokej postele sa ide dole po štyroch a pozadu. Pri veľkých poraneniach robte spočiatku len malé krôčiky. A až do zahojenia  žiadne široké drepy.
  • Ak nemôžete kvôli rane  pohodlne sedieť, dajte si pod zadok nafúknuté plávacie koleso, alebo špeciálny vankúšik s vykrojenou časťou.
  • Vyhnite sa sladkostiam a rafinovanému cukru. Berte to ako prevenciu pred mykózami či kvasinkovými infekciami, ktoré vám v tomto období život ani starostlivosť o hrádzu neuľahčia.
  • Ako dlho to trvá? Niektoré ženy sa zahoja skôr, iným sa to skomplikuje. Samozrejme, závisí to od hĺbky samotnej ruptúry (poškodenia), dĺžky, stehov atď.  Niekedy sa, žiaľ, nástrih hojí dlhšie ako krvácate. Do dvoch mesiacov od pôrodu by ste však mali byť už vo forme.
  • O stehy sa starať nemusíte, netreba ich vyberať, vypadnú samy. 

Kedy ísť k lekárovi?

Nebojte sa a pozrite sa tam dole na seba. Ak objavíte  opuchy, hematómy, začervenanie  alebo budete cítiť zvláštny zápach, uvidíte hnisanie, neváhajte a choďte na kontrolu. Taktiež ak budete mať silnú či intenzívne pichavú alebo  neprestávajúcu bolesť. Aj zvýšená teplota môže mať pôvod v rane.  

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: