Prvé týždne po pôrode: čo sa deje vo vašom tele?

Redakcia | 26. máj 2018
Prvé týždne po pôrode: čo sa deje vo vašom tele?

Obdobie po pôrode je naozaj veľmi náročné rovnako z fyzickej aj psychickej stránky. Hormonálna hladina v ženskom tele nie je ustálená, preto je možné, že budete striedavo pociťovať obavy, radosť, paniku, eufóriu aj veľkú únavu.

Obdobie po pôrode je naozaj veľmi náročné rovnako z fyzickej aj psychickej stránky. Hormonálna hladina v ženskom tele nie je ustálená, preto je možné, že budete striedavo pociťovať obavy, radosť, paniku, eufóriu aj veľkú únavu. K tomu pribudne veľa nových povinností týkajúcich sa starostlivosti o bábätko.

No nebojte sa, všetko toto je úplne normálne, ale múdre je niečo vedieť a pripraviť sa aj na „deň potom“, alebo lepšie povedané na prvé dni a týždne po pôrode.

Milovanie po pôrode? Kedy?
Prečítajte si tiež:

Milovanie po pôrode? Kedy?

Čo sa deje v mojom tele?

Možno si predstavujete, že niekoľko dní po pôrode sa budete cítiť ako v období pred tehotenstvom. Ale nie je to tak. Tak ako bábätko potrebovalo deväť mesiacov, aby bolo pripravené prísť na svet, aj telo ženy potrebuje istý čas, aby sa vrátilo do „pôvodného“ stavu. Medzitým, ako sa to stane, sa ešte organizmus musí vyrovnať s procesmi, ktoré v ňom po pôrode prebiehajú.

Začína sa tvoriť materské mlieko Mliečna žľaza sa na laktáciu pripravuje už v období tehotenstva vplyvom hormónov estrogénu a progesterónu, ale aj ďalších.

Tvorí sa materské mlieko

Po pôrode dochádza k poklesu hladiny estrogénu a progesterónu a zároveň sa v hypofýze začína tvoriť prolaktín. To je pokynom na začatie laktácie. Rovnako dôležitým impulzom je však samotné dojčenie. Pri saní dieťatka sa ďalej zvyšuje tvorba prolaktínu, a tým sa zvyšuje intenzita tvorby mlieka.

Mlieko, ktoré sa tvorí v prvých dňoch po pôrode, sa nazýva kolostrum a svojím zložením presne zodpovedá potrebám novorodenca. Približne na druhý – tretí deň po pôrode sa môžete stretnúť s tvrdými, silne naliatymi prsníkmi, ktoré bývajú bolestivé. Najlepším riešením je vtedy dieťatko často prikladať, v prípade, že ani to nepomáha, je potrebné si mlieko z prsníkov odstriekať.

Šestonedelie

Šestonedelie je obdobím šiestich týždňov, počas ktorých postupne miznú zmeny organizmu súvisiace s tehotenstvom a pôrodom. Niektoré ženy pociťujú po pôrode bolesti v podbrušku, čo je zapríčinené sťahovaním maternice.

Maternica, ktorá na konci tehotenstva váži približne 1 000 g, sa postupne zmenšuje a na konci šestonedelia nadobudne svoju pôvodnú hmotnosť 80 g. Miesto, kde na stenu maternice naliehala placenta, sa postupne regeneruje, pokrýva sa, tak ako aj ostatná plocha dutiny maternice, novou výstelkou. Pripravte sa na to, že budete krvácať. Je to zapríčinené tým, že z maternice počas tohto regeneračného procesu odchádzajú tzv. očistky (lochie).

Ani vonkajšie rodidlá už nie sú také prekrvené, postupne mizne aj pigmentácia a prípadné kŕčové žily sa zmenšujú, až sa úplne stratia. Svaly panvového dna a svaly brušnej steny získavajú znovu svoju pevnosť. Raritou nie je ani veľká únava, čo nie je ani tak zapríčinené tým, že sa v noci nevyspíte, ale práve zmenami, ktoré organizmus prekonáva.

Strata krvi môže zapríčiniť anémiu (nedostatok železa) v tele, čo k únave alebo malátnosti tiež prispieva.

Kedy je potrebné vyhľadať lekára?

  • Pri veľmi silnom krvácaní a keď aj po uplynutí štyroch dní od pôrodu je krvácanie sýtej červenej farby.
  • Keď vylúčená krv opakovane silne zapácha.
  • Keď náhle (ešte v období tesne po pôrode) prestanete krvácať.
  • Ak aj ešte niekoľko dní po pôrode cítite silnú bolesť v podbrušku.
  • Ak máte horúčku, ktorá nesúvisí s tvorbou materského mlieka (2. – 3. deň po pôrode).
  • Ak cítite veľkú, neustupujúcu bolesť v oblasti hrádze (v mieste nástrihu).
  • Ak pri močení pociťujete silnú bolesť a pálenie. 

šestonedelie

Už teraz mám strach, ako to zvládnem...

Nebojte sa, hlavné je sa čo najrýchlejšie „rozhýbať“ už na oddelení šestonedelia. Vždy, keď to bude možné, choďte sa osprchovať. Príjemne vás to osvieži a pomáha to aj hojeniu rany po epiziotómii (nástrihu).

Poprechádzajte sa po chodbe oddelenia, komunikujte s ostatnými mamičkami a zdravotným personálom. Aj systém rooming in, veľmi pomáha rýchlejšiemu zotaveniu. Niektoré mamičky sa sťažujú, že ich personál po náročnom pôrode či cisárskom reze núti priskoro vstávať – každý lekár vám však potvrdí, že čím skôr (samozrejme, po uplynutí nevyhnutnej doby pokoja) vstane človek aj po náročnej operácii, tým skôr sa jeho telo dostáva do normálu.

Po návrate z nemocnice sa bude váš stav zlepšovať doslova každý deň

V prvom týždni po pôrode ešte môžete pociťovať striedavé nálady, raz to bude eufória a šťastie, a hneď nato depresia a obavy. Je to úplne normálne a súvisí to s náhlym poklesom hormonálnej hladiny po pôrode. No aj tento stav za nejaký týždeň ustúpi.

Starostlivosť o dieťatko je síce náročná, ale výhodou je, že v prvé dni väčšina novorodencov veľkú časť dňa prespí, takže je možné nájsť si chvíľu na oddych a uvoľnenie. Po niekoľkých dňoch pobytu doma požiadajte partnera, aby zostal s dieťatkom, a vy sa sama vyberte na prvú krátku prechádzku.

Po uplynutí prvých štyroch týždňov sa pomaly, ale iste začne celá situácia stabilizovať a vy si zvyknete na nový režim a nájdete si v tom veľkom kolobehu aj istý systém
. Je dobré, ak budete komunikovať s priateľkou, ktorá má tiež malé dieťa. Dokáže to naozaj veľmi povzbudiť a tiež si môžete vzájomne radiť.

Keby bolo naozaj najhoršie, spomeňte si, že všetko má svoj koniec. Tak ako sa skončili bolesti pri pôrode, skončia aj „popôrodné stavy“ a všetko sa vráti do normálu, a nakoniec ten roztomilý batôžtek predsa stojí za trochu trápenia, nie?

 

SymptómyAko to spoznáteČo by ste mali vedieť
KrvácanieKrvácanie je podobné ako pri menštruácii. V prvých dňoch je kvantita krvácania väčšia, no postupne úplne vymizne.Približne prvé štyri dni sú lochie (alebo očistky) červené, neskôr sú hnedej farby a nakoniec ich farba prechádza do žltej, neskôr obsahujú najmä hlien a sú belavé.
Bolesť, kŕče v podbruškuSú zapríčinené sťahovaním sa maternice do pôvodného
stavu. Podobajú sa slabším pôrodným bolestiam.
Budete ich cítiť hlavne pri dojčení, ktoré urýchľuje sťahovanie maternice. Tieto bolesti až kŕče sa vyskytujú častejšie a výraznejšie u viacrodičiek.
Bolesť v oblasti
hrádze (perinea)
Príčinou je epiziotómia (nástrih hrádze), prípadne jej natrhnutie a následné šitie.Aby sa miesto nástrihu čo najrýchlejšie a bez zbytočných komplikácií zahojilo, odporúčame sprchovať si túto oblasť tak často, ako sa to dá, vlažnou vodou a nechať ju čo najviac „vetrať“. Mnohým ženám sa osvedčilo používanie prostriedkov intímnej hygieny – špeciálne gély, mydlá (majú aj antibakteriálne účinky) a repíkové kúpele.
Neschopnosť
vymočiť sa
Tieto ťažkosti pri močení sa väčšinou do 24 hodín stratia.Šesť hodín po pôrode vás sestrička požiada, aby ste sa pokúsili vymočiť. Ak to nepôjde spontánne, môže sa lekár rozhodnúť pre použitie katétra (cievkovanie).
Ťažkosti pri močeníNiekoľko dní po pôrode vás môže pri močení páliť jazva po epiziotómii a močenie môže byť veľmi bolestivé.Najjednoduchším riešením je vymočiť sa počas sprchovania pod jemným prúdom teplej vody. Voda tak rozriedi moč, ktorý má kyslú pH a nebude vás páliť v rane. Pite veľa vody – zriedite tak moč už v organizme.
Ťažkosti pri stoliciNiektoré ženy majú problém so stolicou – v niektorých prípadoch je to skutočná
bolesť z dôvodu nástrihu, šitia v kombinácii s tvrdou stolicou (zápchou), niekedy ide o psychické zábrany z obavy, že sa roztrhnú stehy na hrádzi po epiziotómii.
Je veľmi, veľmi nepravdepodobné, že by sa stehy roztrhli. Pomôže vám, ak si počas vyprázdňovania jemne zatlačíte na hrádzu kúskom čistej gázy či toaletného papiera. Aby ste predišli zápche, snažte sa vyprázdniť čo najskôr po pôrode, piť veľa vody a dbať na stravu s dostatočným množstvom vlákniny. Ak sa vám tento problém nedarí vyriešiť, poproste sestričku o čípok – nepoužívajte však žiadne prostriedky bez odporučenia lekára (niektoré môžu spôsobiť hnačku dojčeného dieťaťa).
Bolesti pri sedení, vstávaní
a líhaní
Počas vstávania, líhania či sedenia môžete niekoľko dní pociťovať bolesť v oblasti hrádze. Tieto problémy pominú max. do 10 dní, keď odpadnú stehy.Vstávajte a ľahnite si opatrne – s medzipolohou na boku. Bolesť budete menej cítiť pri sedení na jednej polovici zadku, naklonená nabok. Vhodné na sedenie je obyčajné nafukovacie koleso, v súčasnosti je možné dostať i špeciálne popôrodné koleso v zdravotníckych potrebách.
Bolesť, tvrdnutie
prsníkov
Príčinou je tvorba materského mlieka
a nalievanie prsníkov.
Problémy sa stratia, keď si dieťa „stabilizuje“ preň najvhodnejší stravovací systém, potom sa bude tvoriť také množstvo mlieka, aké dieťa spotrebuje.
HemoroidyV dôsledku naliehania dieťaťa v poslednom trimestri a tlačení pri pôrode, môžete mať problém s hemoroidmi (zlatá žila pri konečníku).Preventívne sa odporúča zobrať si do pôrodnice masť na hemoroidy (pýtajte si v lekárni takú, čo je vhodná i v tehotenstve a počas dojčenia). Problémy väčšinou do niekoľkých dní ustúpia.
Bolesť pri sexuálnom stykuPrvých šesť týždňov sa sexuálny styk neodporúča. I po uplynutí tohto obdobia môžete mať bolesti pri styku, hlavne počas vniknutia.Niekedy býva táto bolesť spôsobená ešte nie celkom zahojenou ranou po pôrode. Vo väčšine prípadov je však problémom nedostatočné zvhlčenie pošvy spôsobené hormónmi vylučovanými počas dojčenia. Vtedy pomôže obyčajný lubrikačný gél (dostanete v lekárni).

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: