Moje tehotenské omyly

Redakcia | 10. november 2022
tehotenské omyly

Ženy, ktoré čakajú svoje prvé dieťatko, často už počas tehotenstva podľahnú neovládateľnému nákupnému ošiaľu a pre nedostatok skúseností urobia aj chyby, ktoré by neskôr rady vzali späť. Niektoré z vás nám prezradili, čo by počas tehotenstva teraz urobili inak.

„Nakupovala som vecičky dopredu.“

Len čo som zistila, že som tehotná, s veľkou radosťou som sa vybrala do obchodov s detským oblečením. Keďže išlo o moje prvé dieťa, vôbec som nemala predstavu, čo je naozaj potrebné a čo nie. Výsledkom bolo veľké množstvo vecičiek, začala som veľkosťou 56 a nakoniec sa mi narodil vyše 4-kilový valibuk, takže sme začali na 68, všetky tie nádherné minivecičky mu boli malé a mnohé sme vôbec nepotrebovali. Popredala som ich síce na mamičkovských bazároch, ale iba za veľmi nízke sumy, takže som poriadne prerobila.

Jana, Malacky

„Tehotenstvom sme sa pochválili priskoro.“

Z očakávania nášho prvého potomka sme boli s partnerom takí nadšení, že sme to hneď oznámili celej rodine a priateľom, a to som ešte ani neskončila prvý mesiac. Čakať do „obligátneho“ tretieho mesiaca nám pripadalo nekonečne dlho. Žiaľ, v 7. týždni som nečakane spontánne potratila a potom sme všetkým museli povedať, čo sa stalo. Boli sme z toho úplne hotoví a ešte sme to museli riešiť aj s ostatnými. Keby o tom nikto nevedel, mohli sme sa tomu vyhnúť. Túto chybu sme už pri mojom druhom tehotenstve neurobili. Teraz sa tešíme zo zdravej dvojročnej dcérky.

Lucia a Marek, 2-ročná Ninka

„Nekrémovala som sa.“

Až do konca tehotenstva som bola veľmi pracovne vyťažená a každý večer som padala do postele celkom vyčerpaná. Vôbec som nemala čas riešiť nejakú prehnanú starostlivosť o svoje telo. Síce som si kúpila špeciálny olejček pre tehotné ženy, natrela som sa ním však len občas, možno raz za týždeň či dva. Teraz to ľutujem, pretože na bruchu aj na spodnej časti chrbta sa mi vytvorili nepekné strie, a hoci som schudla, stále ich vidno. Keby som sa počas tehotenstva pravidelne krémovala, možno by sa mi nevytvorili vôbec alebo by boli menej výrazné. 

Marcela, 4-ročný syn Lukáško

„Priveľa tehotenského oblečenia.“

Rodila som vo februári, takže bruškatá som prežila celú zimu. A keďže bola naozaj poriadna zima a mala som už dosť veľké brucho, nakúpila som si dve zimné bundy, kabát, kopec svetrov a voľných tričiek, o nohaviciach ani nehovorím. Naivne som si myslela, že keď porodím, budem nosiť tieto voľné veci aj bez bruška. Samozrejme, že teraz, keď už mám dieťa, sa mi nechce obliekať tie obrovské šaty a hovorím si, že som tých pár mesiacov mohla vydržať  s jednou bundou a pár kúskami. Nielenže je tehotenské oblečenie dosť drahé, ešte mi aj zavadzia v skrini. Som síce opäť tehotná, ale teraz mám termín pôrodu v lete, takže v zime ešte takéto veľké veci potrebovať nebudem.

Petra, Dunajská Streda

„Jedla som za troch!“

Pred tehotenstvom som mala normálnu postavu, bežne som nosila veľkosť 38, hoci som si svoju hmotnosť musela strážiť. Keď som však zistila, že som tehotná, moja sebadisciplína sa náhle kamsi stratila a už som sa nedokázala ovládať. Chuť na sladké a prejedanie sa som ospravedlňovala tehotenstvom a môj partner nemal to srdce zastaviť ma – veď aj on chcel pre naše malé to najlepšie. Lenže teraz už viem, že som akurát tak škodila sama sebe. Počas tehotenstva som pribrala 24 kilogramov, čo je viac ako dvojnásobok odporúčaného pribratia v tehotenstve. Tajne som dúfala, že keď porodím, tie nadbytočné kilá sa „nejako“ stratia. Samozrejme, že sa nestratili. Ostalo mi 18 kíl navyše, a hoci sa teraz snažím schudnúť, ide to veľmi pomaly a ťažko.

Tereza, 1,5-ročná dcérka Lea

„Suvenír z dovolenky...“

Po skončení kritického prvého trimestra sme si s manželom naplánovali dovolenku. Obaja milujeme Grécko a boli sme tam už niekoľkokrát. Preto nám ani nenapadlo riešiť, či do takej bežnej krajiny, akou Grécko je, netreba nejaké preventívne očkovania, či zisťovať si výskyt nejakého ochorenia. Žiaľ, z dovolenky, ktorú sme si naozaj užili, som si priniesla neželaný suvenír. Už cestou domov ma v lietadle začala svrbieť pokožka, po prílete na Slovensko to už bolo jasné. V baby friendly hoteli som chytila ovčie kiahne. A čo bolo najhoršie, bola som v 20. týždni tehotenstva a vôbec som nevedela, že som v detstve nemala kiahne. Neskôr mi doktorka povedala, že som sa mala informovať, či nie je v krajine, kam cestujeme, nejaké rozšírené ochorenie.

Vraj v tom čase, keď sme boli v Grécku na dovolenke, kiahne vyčíňali vo viacerých dovolenkových destináciách. Tehotenstvo som prežila v obrovskom strachu, či naše dieťatko nebude postihnuté, a keďže je tehotných s kiahňami málo, posielali nás od doktora k doktorovi, no nikto z nich nám nemohol dať istotu, či bude dieťa zdravé. Našťastie sa nám narodil krásny zdravý synček. Ostatným budúcim mamičkám radím dve veci: zistite si, či ste v detstve „chytili“ všetky detské choroby, a ak nie, dajte sa proti nim preventívne zaočkovať ešte pred otehotnením. A keď sa tehotné chystáte na dovolenku do zahraničia, zožeňte si informácie o tom, či nie je v krajine rozšírené nejaké nákazlivé ochorenie. Zákon schválnosti totiž funguje a vy si predsa nechcete pokaziť tie najkrajšie chvíle očakávania potomka!

„Nakúpila som samé zbytočnosti.“

Musím sa priznať, že ma v tehotenstve ovládla naozajstná nákupná horúčka a nakúpila som veľké množstvo zbytočností pre seba aj pre bábätko. Napríklad mi kamarátky odporúčali podprsenku na dojčenie, a tak som si ich kúpila tri kusy do zásoby – o číslo až dve väčšie, ako bola moja pôvodná veľkosť, ako mi poradila predavačka v obchode. Prsia sa mi však nejako výrazne nezväčšili (aká nespravodlivosť – konečne som si chcela užiť plný dekolt), a tak mi podprsenky vôbec nesedeli a celý čas som dojčila vo svojich starých obľúbených športových podprsenkách. Pre bábätko som kúpila veľa hračiek, aj keď prvé mesiace ich vôbec nepotrebovalo.  Potom som zistila, že som nevybrala dobre, niektoré boli príliš hlučné, iné veľmi veľké alebo tvrdé, čo som si ako novopečená budúca mama neuvedomila a zistila som to až pri tom, keď sa s nimi dieťa hralo. Všetky tieto veci som mohla nakúpiť až neskôr, a už by som si vybrala správne.

Barbora, dcéra Linda a syn Jakub

„Prestala som sa hýbať.“

Keď som zistila, že som tehotná, zo strachu o bábätko som okamžite prestala cvičiť. Dovtedy som pravidelne dva- až trikrát týždenne chodila do posilňovne a veľmi ma to bavilo. Mala som vyšportovanú postavu, no po prvom trimestri tehotenstva by to o mne už nikto nepovedal. Moje svaly zmľandraveli, zlenivela som, odišla mi kondícia a samozrejme som aj priberala. Dohromady mi pribudlo 17 kíl. Trvalo mi dva roky, kým som sa po pôrode opäť dostala do formy. Pri druhom bábätku som aj v tehotenstve cvičila, vybrala som si tehotenskú jogu a veľa som chodila peši, strážila som si aj stravu a pribrala som iba 8 kilogramov. Po pôrode som vyzerala lepšie ako pred otehotnením. 

Katarína, Prešov

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: