Tehotenské trápenia: Kŕče v lýtkach

Ľuba Lapšanská, dula a laktačná poradkyňa | 13. august 2019
Tehotenské trápenia: Kŕče v lýtkach

Veľmi častý problém tehotných, najmä posledných pár mesiacov pred pôrodom. Najčastejšou príčinou je nedostatok minerálov, resp. vitamínov, hlavne magnézia, vápnika či vitamínov skupiny B. Ako si pomôcť?

Na Slovensku máme výnimočný zdroj, ktorý často prehliadame. Minerálne vody! Neznamená to, že ich máte piť denne na litre, ale mnohé naše minerálky sú vynikajúcim zdrojom potrebných minerálov.

Magnézium pre tehotné v prírodných zdrojoch

Budúce mamičky by mali užívať zhruba o 15 až 20 % magnézia (horčíka) viac, ako je odporúčaná denná dávka pre dospelého človeka. Pre tehotné ženy je to cca 350 – 360 mg denne. Pri niektorých druhoch minerálky dôjdete k závratnému prekvapeniu, že vám denne stačí vypiť pár pohárov. Samozrejme, aj potraviny obsahujúce magnézium či vápnik by mali byť pravidelným zdrojom pre tehotné.

Mandle, mak, semienka rôznych druhov alebo rastlinné  za studena lisované oleje sú zázrakom, ktorý dokonca dokáže obmedziť aj vypadávanie vlasov či lámanie nechtov. Nezabúdajte pri tom na veľa zeleniny a ovocia. A áno, pre tie, ktoré majú chuť na sladké, doprajte si kvalitnú horkú čokoládu, ktorá je tiež dobrým zdrojom horčíka. 

Pomáha masáž aj cvičenie

Kŕče dokážu veľmi znepríjemniť najmä noci. Sú bolestivé a po odznení môžete cítiť bolesť v nohe ešte hodnú chvíľu. Masáž lýtok, pokojne aj niekoľkokrát denne, urobí dobrú službu. Ideálne, ak by sa do toho zapojil aj budúci otecko. Ak ste sama a na lýtka si už ťažko dosiahnete, tak si aspoň oprite chodidlá o stenu, v ľahu, a napínajte a uvoľňujte nohy. Zaprite sa chodidlami a uvoľnite. A ak to ešte dáte, skúste si kolená pritiahnuť k sebe a znovu natiahnuť dopredu. 

Voňavé zmiernenie kŕčov v nohách

Výbornú skúsenosť mám aj s éterickými olejmi. Dajú sa namiešať buď ako olej na natieranie a masáž, alebo do kúpeľa. Či už celého tela alebo len nôh. Vhodné sú harmanček, levanduľa, majoránka, linaloové drevo, myší chvost alebo myrta. Nemusíte mať všetky naraz. Ideálne je, ak nájdete aromaterapeuta, ktorý vám s výberom pomôže. A dovtedy si nohy natierajte aspoň nechtíkovým krémom. 

Pri výraznejších problémoch s kŕčmi a opuchmi, prípadne s kŕčovými žilami si kúpte špeciálne kompresné pančuchy. Ich nosením sa zlepší spätný tok tekutín v tkanivách, zmiernia sa opuchy aj kŕče.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: