Otázky pre gynekológa: TEHOTENSTVO

MUDr. Peter Brenišin | 22. január 2019
Otázky pre gynekológa: TEHOTENSTVO

Počas tehotenstva rieši každá žena takmer každý deň množstvo otázok v súvislosti s tehotenstvom. Nie na každú otázku nájde odpoveď u kamarátky, mamy či na internete. Niektoré otázky sa, dokonca, zdajú príliš banálne, aby ste ich položili svojmu gynekológovi.

V tomto sa mýlite: Neexistuje otázka, ktorá vás v súvislosti s graviditou trápi, ktorú by ste nemohli položiť svojmu lekárovi. Ostych nabok, smelo sa pýtajte. Potvrdí nám to gynekológ MUDr. Peter Brenišin. 

...predtým som cvičila. Čo teraz? Neublížim bábätku?

Dostatok pohybu v čase tehotenstva je pre ženu obrovskou výhodou – pomáha jej to udržiavať sa v dobrej kondícii nielen fyzicky, ale aj psychicky. Takéto ženy aj lepšie znášajú pôrod. Otázkou je, aké cvičenie má tehuľka na mysli.

Najzdravším pohybom je jednoznačne chôdza a plávanie. Pri plávaní však treba dbať na hygienu vzhľadom na to, že žena je počas gravidity náchylnejšia na vznik rôznych plesňových ochorení. Vo vyššom štádiu sa treba radšej opýtať svojho gynekológa, či ešte tehuľke plávanie „dovolí“.

Ak áno, rozhodne by žena nemala chodiť do bazéna sama, ale vždy s niekým, kto jej bude nablízku. Vhodné sú aj ďalšie cvičenia – vyslovene možno odporúčať jogu pre tehotné, ale aj iné formy cvičenia, pokiaľ nejde vyslovene o silové cvičenie či nedochádza pri cvičení k otrasom. Z tohto dôvodu treba opatrnejšie pristupovať k behaniu, radšej ho treba nahradiť rýchlejšou chôdzou.

Zbožňujem napúšťať si vaňu. Ale vraj je v tehotenstve vhodnejšie sa sprchovať? 

Sprcha je jednoznačne zdravšia a pre tehotnú ženu vhodnejšia. Aj keď si to zvyčajne neuvedomujeme, pri sprche používame vodu o čosi nižšej teploty než pri kúpeli – ten rozdiel si človek uvedomí, ak si vaňu napustí takou vodou, aká mu je pri sprchovaní príjemná. Práve vyššia teplota vody pri kúpeli môže privodiť tehuľke pocit nevoľnosti. Preto: vaňa nie, sprcha áno.

...častejšie chodím na malú potrebu. Je to v poriadku?

Ak počas tehotenstva žena pociťuje častejšie nutkanie na močenie, nejde o nič mimoriadne. V prvej tretine tehotenstva je to zapríčinené vyšším prekrvením malej panvy, takže pri naplnení močového mechúra sa nutkanie na močenie dostaví skôr, preto musí žena chodiť na toaletu častejšie. Potom sa to trochu „upokojí“ a častejšie nutkanie na močenie sa môže objaviť v poslednej tretine (príp. v druhej polovici) tehotenstva. Prečo?

Rastúci plod tlačí svojou hmotnosťou smerom nadol, teda aj na mechúr. Po pôrode sa zvyčajne zakrátko stav vráti späť do normálu. V žiadnom prípade netreba nutkanie na močenie počas tehotenstva potláčať či snažiť sa situáciu vyriešiť nižším príjmom tekutín – obličky sú počas tehotenstva vystavené takmer dvojnásobnej záťaži, takže im treba pomôcť aj správnym pitným režimom, aj vyprázdnením močového mechúra vždy, keď si to zažiada.

Je normálne, ak dochádza k úniku moču, keď už mám takmer pred pôrodom?

Áno, nejde o nič mimoriadne. Súvisí to práve s tlakom plodu na močový mechúr, ktorý môže byť u niektorých žien taký silný, že občas dôjde k úniku moču. Spravidla po pôrode alebo počas šestonedelia sa stav upraví. Iba u zlomku tehotných žien pretrvajú problémy s únikom moču aj po tomto období.

V takom prípade sa treba obrátiť na gynekológa a urológa (ideálne urogynekológa), aby posúdili stav pohlavných a močových orgánov, ktoré sa navzájom ovplyvňujú. Nutné je vylúčiť infekciu týchto orgánov, prípadne ju dôkladne preliečiť. Po skončení šestonedelia možno začať aj s intenzívnejším cvičením na posilnenie svalov panvového dna. O vhodnom cvičení sa poraďte s lekárom, rozhodne netrénujte zvierač močového mechúra tak, že budete prerušovať močenie – takto si ublížite ešte viac!

Občas sa stane, že počas dňa aj dlhší čas necítim pohyby plodu? Mám sa báť?

Predstavte si, koľko času dieťatko prespí po narodení počas dňa – je to až 20 hodín denne, čiže bdieť dokáže iba 4 hodiny denne. Podobný režim má bábätko už v brušku – sem-tam sa síce pohne a dá o sebe vedieť, ale väčšinu dňa prespí, a vtedy sa takmer vôbec nehýbe.

Pohyby dieťatka cíti tehuľka výraznejšie v posledných dvoch mesiacoch gravidity, keď už mu začína byť pri „cvičení“ v maternici trochu tesno, ale aj vtedy sa dajú čiastočne vysledovať fázy, kedy dieťatko spí a kedy je aktívne. 

Asi tuším odpoveď, ale predsa – je vhodné chodiť na kúpalisko?

Už sme spomínali, že plávanie patrí k najzdravším formám pohybu. Pobyt na kúpalisku je však čosi iné. Bazény na kúpaliskách sú často preplnené, takže ľudia sa v nich skôr pľačkajú než by skutočne plávali. Okrem toho, v bazénovej tlačenici nie je tehuľka úplne v bezpečí, pretože ju niekto môže nechtiac udrieť do brucha.

Ak sa predsa len na kúpalisko vyberiete alebo máte k dispozícii počas dovolenky súkromný bazén, po opustení bazéna sa treba dôkladne osprchovať, osušiť a prezliecť do suchého oblečenia. 

Som veľká milovníčka prírody. Môžem na dlhšie túry?

Chôdza je veľmi zdravá, treba však správne odhadnúť záťaž. Ak sa vyberiete na túru, môže byť aj dlhšia, ak máte možnosť počas cesty urobiť si prestávku a oddýchnuť si. Voliť však treba menej náročný terén, kde nehrozí riziko pošmyknutia sa a pádu. Taktiež zvážte počasie, pretože nie každé je pre tehotnú vhodné – dlhší pochod na slnku rozhodne neodporúčame. Aj tu treba zdôrazniť, že na podobné túry by sa rozhodne tehuľka nemala vyberať osamote.

Môžem letieť lietadlom?

Lietanie je dnes pomerne rozšírený spôsob dopravy, hlavne do vzdialenejších destinácií, a to buď z pracovných dôvodov alebo ak letíme na dovolenku. Väčšina ľudí lietanie znáša veľmi dobre, no v tehotenstve to môže byť predsa len trochu inak. Zvážiť treba lietanie (a cestovanie vôbec) v období, keď žena trpí žalúdočnými nevoľnosťami – stačí, ak dostanete sedadlo vedľa cestujúceho, ktorý jedol niečo aromatickejšie a z letu sa stane horor. Vo vyšších štádiách tehotenstva sa lietanie vôbec neodporúča, niektoré letecké spoločnosti prepravia tehotnú iba do 7. mesiaca gravidity, k čomu vyžadujú aj potvrdenie od lekára. Preto si pred letom preštudujte pokyny príslušnej leteckej spoločnosti vzťahujúce sa na tehotné ženy.

Odkedy som otehotnela, mám silnejší výtok. Je to OK?

Po otehotnení dochádza k zvýšeniu prekrvenia v malej panve, na čo pošva reaguje hojnejším výtokom. Ide teda o úplne normálny jav za predpokladu, že výtok je normálny, nezapácha nie je sfarbený. Mal by byť číry a priehľadný, prípadne belavý. Ak sa charakter výtoku zmení, treba čo najskôr navštíviť gynekológa, pretože môže ísť o začínajúci zápal pošvy, ktorý treba čo najskôr liečiť, aby nedošlo k ohrozeniu tehotenstva.

Môjho manžela by zaujímalo, ako je to s milovaním v tehotenstve... 

Ak tehotenstvo prebieha bez komplikácií, nie je doba milovania nijako obmedzená, takže milovať sa možno vlastne až do samotného pôrodu. Platí to za predpokladu, že to ženu neobťažuje alebo jej to nie je nepríjemné. Je na dvojici, aby si našla polohu, pri ktorej bruško nebude prekážať. K obmedzeniu sexuálneho styku sa pristupuje iba v prípadoch, keď je tehotenstvo určitým spôsobom ohrozené, napr. ak hrozí potrat alebo predčasný pôrod, pri serkláži, nízko situovanej placente a pod.

Po sexe mám potrebu močiť – čo s tým?

Ide o úplne normálny pocit. Pri pohlavnom styku totiž dôjde k prekrveniu pošvy a tým aj k podráždeniu močového mechúra. Ak vás to vyslovene obťažuje, skúste sa ísť vymočiť pred stykom. Na druhej strane – ak sa idete vymočiť aj krátko po sexe, ide vyslovene o pozitívny moment. Tým sa „očistí“ ústie močovej rúry a znižuje sa riziko vzniku zápalu močových ciest.

Preto sa ženám, ktoré mávajú často zápaly močových ciest, odporúča ísť sa hneď po sexuálnom styku vymočiť. Ak ste sa boli vymočiť pred pohlavným aktom a potom túto potrebu nepociťujete, treba aspoň osprchovať túto oblasť a na toaletu ísť čo najskôr, hneď ako sa objaví nutkanie na močenie. 

Hypotetická otázka – čo ak má pár sexuálny styk v deň pôrodu?

Vôbec to nevadí, dokonca to môže pomôcť „dozretiu“ krčka do štádia, kedy už nastúpi pôrod. Personál tieto veci vôbec nerieši (ak nedošlo k ohrozeniu tehuľky) a ani po tom nijako nepátra, tak sa nemusíte obávať ani hanbiť. Prišlo by sa na to iba v prípade, ak by sa pošvový sekrét vyšetroval pod mikroskopom. 

Tak ako? Našli ste sa v niektorej otázke? Ak sme na niektorú zabudli, pokojne nám napíšte na redakcia@orbisin.sk. Ak sa hanbíte opýtať svojho gynekológa,ten náš vám určite poradí.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: