Prvé pohyby bábätka v brušku: Kedy ich pocítite?

Redakcia | 1. august 2018
prvé pohyby v tehotenstve

Kedy sa objavujú prvé pohyby? Ako ich spoznať? Čo robiť, keď sa dieťa dlhšie nehýbe alebo je jeho aktivita úplne neštandardná?

Prvé pohyby v brušku

Objavujú sa zhruba v polovici tehotenstva, u prvorodičky v 20. týždni gravidity, u viacrodičky ešte o dva týždne skôr. Tento zážitok patrí k najkrajším, ktoré budúca matka počas tehotenstva zažíva. Vtedy sa plod prvýkrát pohne tak, že to ucíti i jeho matka.

Od tohto okamihu sa puto medzi matkou a jej dieťatkom ešte viac utuží. Spočiatku sú pohyby také ľahučké, že budúca mamička – prvorodička obzvlášť – si ani nie je istá, či ide skutočne o pohyby plodu. Hovorí sa, že prvé pohyby pripomínajú dotyk motýlích krídel.

Časom sa však stávajú zreteľnejšie, vo vyšších štádiách gravidity môžu byť dokonca aj viditeľné. Sú prejavom, že sa plod vyvíja, rastie, že je v poriadku. Nehýbe sa stále, ale iba v tom čase, keď „nespí“ – už v matkinom tele si vytvára určitý rytmus aktivity a odpočinku.

Čo robiť, keď sa dieťa dlhšie nehýbe?

Osobitnú pozornosť treba venovať pohybom plodu, ak sa vymykajú z obvyklého priemeru, čiže ak sú príliš prudké alebo ak sa dlhší čas neobjavujú. V prvom prípade môžu signalizovať, že dieťatko je v určitej tiesni, čo dáva najavo prudšími pohybmi – podobne, ako človek v panike. Samozrejme, všetko môže byť v poriadku, napriek tomu sa v tomto prípade odporúča ihneď navštíviť lekára.

Lekára treba vyhľadať aj v prípade, ak sa plod dlhšie nehýbe. Možno iba dlhšie odpočíva, ale môže ísť aj o príznak, že niečo nie je v poriadku. Ultrazvukovým vyšetrením lekár ľahko zistí, či dieťatko iba „spinká“ alebo či treba podniknúť nejaké opatrenia v záujme jeho zdravia.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: