Tehotenské nevoľnosti: Skončia sa po prvom trimestri?

Redakcia | 18. apríl 2018
Tehotenské nevoľnosti: Skončia sa po prvom trimestri?

Pre mnohé budúce mamičky sú prvé mesiace tehotenstva náročné kvôli nevoľnostiam. Stáva sa, že pretrvávajú aj v neskorších mesiacoch gravidity a žena sa často obáva o svoje dieťa v brušku. Dokáže jej zoslabnuté telo donosiť zdravé bábätko?

Podobne na tom bola aj naša čitateľka Monika:

Končím tretí mesiac tehotenstva a moje nevoľnosti neprestali, skôr naopak, čo zjem, to ide preč. Namiesto priberania na hmotnosti, stagnujem. V podstate, žijem len na jablkách a tekutinách, nič ostatné môj žalúdok neznesie. Hoci som hladná, pomaly sa už aj bojím najesť, lebo viem, čo bude nasledovať. Bude to trvať až do pôrodu? Meriam 164 cm a vážim 52 kg. Bojím sa, aby nedošlo k potratu či predčasnému pôrodu. Čo robiť, aby sa mi konečne uľavilo?

Polovica tehuliek trpí nevoľnosťami

Asi polovica žien máva v tehotnosti ranné nevoľnosti, z toho istá časť má závažné nevoľnosti a opakované zvracanie. Väčšinou to po prvom trimestri prestáva a iba málo žien zvracia aj v druhom a treťom trimestri.

Príčiny tehotenských nevoľností

Príčin je viacero, reakcia na hormonálne zmeny, zvýšená kyslosť žalúdka, zmeny v metabolizme cukrov a iné. Vhodné sú diétne opatrenia – malé dávky ľahkej stravy a dostatok tekutín.

AKÁ JE POMOC pri častom zvracaní?

Možno podať opatrne aj lieky proti zvracaniu, lieky na zlepšenie pohyblivosti žalúdka a čriev a proti nadmernej kyslosti žalúdočného obsahu.

Tehotné ženy siahajú často v týchto prípadoch aj po homeopatii. U niektorých zaberie.

Skúsiť možno zázvorový čaj alebo zázvorové cukríky. Takto si môžete nápoj zo zázvoru pripraviť: recept TU

zazvorovy caj

Tehotenské nevoľnosti sú zvyčajne dobrým signálom

Treba povedať, že zvracanie nespôsobuje potrat, naopak, čím je žene horšie, tým sa má plod lepšie. Existujú iba výnimočné situácie, keď zvracanie znamená poruchu vývoja plodu, a to je tzv. mola hydatidosa, ktorá sa však zistí na ultrazvuku.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: