7 mýtov a faktov o tehotenstve: Ako je to s farbením vlasov, nechtov, či pálením záhy?

MUDr. Marek Brenišin, PhD. | 13. júl 2024
7 mýtov a faktov o tehotenstve: Ako je to s farbením vlasov, nechtov, či pálením záhy?

Najčastejšie mýty, babské rady, či rôzne urban legendy, ktorým (možno) veríte aj vy.

7 mýtov a faktov o tehotenstve

Mýtus 1: Nemôžeš si farbiť vlasy, lebo ublížiš dieťaťu

Farbenie vlasov v tehotenstve je aj dnes pre mnohé ženy tabu. Predstava ťažkých kovov, rôznych chemikálií a poškodeného bábätka je dostatočným strašiakom pre mnohé ženy, aby možno ponechali svoje vlasy v prirodzenom stave, pretože zdravé dieťatko je to najdôležitejšie. Je to ale skutočne s farbením vlasov až také vážne?

7 mýtov a faktov o tehotenstve: Ako je to s farbením vlasov, nechtov, či pálením záhy?

Klinické štúdie sa v tomto smere rozchádzajú. Najčastejšie sa naznačovala súvislosť s nízkou pôrodnou hmotnosťou a možným výskytom vrodených vývojových vád, ale všetky mali spoločné limitácie. Väčšinou sa zameriavali na vystavenie týmto látkam pred otehotnením a to u profesií, ktoré s nimi pracujú – najmä kaderníčky, či manikérky. Petersová a kol. (2010), či novšia štúdia od Siegelovej a kol. (2022) konštatujú, že je potrebný ďalší výskum, takže odporúčanie je obmedziť farbenie podľa zásady „tak minimálne, ako je to len racionálne možné“.

Mýtus 2: Tvar bruška napovie, či je to chlapec alebo dievča

Už z histórie poznáme, že keď kráľovná očakávala potomka, úpenlivo sledovala, či je bruško okrúhle alebo špicaté. Monarchie často stáli a padali na tom, či sa narodí princezná alebo dedič trónu. Hoci dnes už dynastické rozbroje nehrozia, napriek tomu páry majú rôzne preferencie ohľadom pohlavia, hoci, samozrejme, ako sa vraví, hlavne nech je zdravé.

Tento mýtus je spoľahlivo vyvrátený a tvar bruška často závisí od uloženia bábätka v maternici. Najmä v treťom trimestri môže občas drobec v brušku „neočakávane“ zmeniť polohu a tak imitovať ono „špicaté“ bruško. Navyše, v dnešnej dobe už máme spoľahlivejšie spôsoby, ako určiť pohlavie bábätka. Do veľkej miery to vie odhadnúť skúsený lekár ultrazvukom, definitívne výsledky ale môže priniesť až rozbor genetického materiálu (napríklad odber plodovej vody), či pôrod.

Trošku úsmevne, ale dodáme, traduje sa, že dievčatká sa viac hanbia, takže ak drobec v brušku pri ultrazvuku hrdo otrčí „bakuľku a batôžtek“, zrejme to bude chlapec. Je to ale skôr taký lekársky žart, než aby to skutočne platilo.

Mýtus 3: Lakovanie nechtov môže mať vplyv na plod

Tento mýtus sme vlastne už rozobrali pri farbení vlasov, takže len zopakujeme, že naozaj stojí za zváženie, či nalakované nechty počas tehotenstva stoja za tých povestných pätnásť minút slávy. Uškodiť to nemusí, ale ak sa náhodou niečo stane, otázky, či to náhodou nespôsobila práve táto udalosť, bude rodičov prenasledovať do konca života.

V prípade akýchkoľvek pochybností je dobré poradiť sa s lekárom, prevencia je v tomto smere vždy lepšia, ako ratovanie a hasenie už vzniknutého problému.

Mýtus 4: Ľanové semienka môžu uľahčiť priebeh pôrodu

Ľanové semienka sú v súčasnosti popri ostatných podobných potravinách veľmi cenené, pretože vďaka vysokému obsahu vlákniny napomáhajú správnej pasáži čriev a zlepšujú trávenie. Obsahujú aj veľa vitamínov, no traduje sa, že majú ešte jeden pozitívny účinok. Údajne dokážu zabezpečiť ľahší a rýchlejší pôrod.

Tu, bohužiaľ, opäť sklameme všetkých, ktorí sa nádejali, že táto „prírodná-zaručene-stopercentne-účinná“ metóda má nejaký veľký prínos. Nielen lekári, ale aj pôrodné asistentky, či dokonca tehotné ženy sa voči nej stavajú naozaj skepticky. Niektoré konštatovania totiž navyše pôsobia ako z ríše fantastiky, pretože na jednom fóre budúca mamička tvrdila, že jej pôrodná asistentka hovorila, že „ľanové semienka obalia maternicu v akejsi želatíne a bábätko tak ľahšie vykĺzne von“.

Ak sa pre takéto niečo žena rozhodne, nemala by tak urobiť bez porady s lekárom, ktorý vedie poradňu. Navyše, ak sa naordinuje nejaký liek v snahe odvrátiť inú komplikáciu, účinné látky lieku a „prírodných doplnkov“ môžu narobiť nečakané nepríjemnosti.

7 mýtov a faktov o tehotenstve: Ako je to s farbením vlasov, nechtov, či pálením záhy?

Mýtus 5: Ak má žena počas tehotenstva problémovú pleť, narodí sa jej dievčatko

Ďalšou, dnes už klasickou poverou je, že ak má žena počas tehotenstva problémy s pleťou, výraznejšie akné, tak sa jej narodí dievča, naopak, ak ju tehotenstvo skrášľuje, naisto sa narodí chlapec. Už medzi našimi starými mamami sa vravievalo, že „dievčatá kradnú krásu“.

Aj tento mýtus dokázala medicína vyvrátiť. V skutočnosti nie je rozdiel medzi tým, či sa žene s problémovou pleťou narodí chlapec alebo dievča. Akné a zmeny na koži obvykle súvisia s inými stavmi a zdravotnými problémami, ako je napríklad nepravidelná menštruácia, hirzutizmus (zvýšenie hladín mužských pohlavných hormónov a zmeny rastu ochlpenia a podobne), či syndróm polycystických vaječníkov, môžu sa tieto problémy zhoršovať nezávisle na pohlaví bábätka (Kutlu a kol, 2020).

Mýtus 6: Ak ženu trápi pálenie záhy, bude mať vlasaté bábätko

Ďalšou tradičnou poverou je, že ak ženu páli záha, drobec bude mať veľa vláskov, keď sa narodí. Dokonca to v niektorých prípadoch zachádza až tak ďaleko, že sú niektoré budúce mamičky schopné navodiť si podobný stav, aby sa poistili, že dieťatko nebude mať holú hlávku.

Aj táto povera je už prekonaná a dáva dokopy dve nesúvisiace veci. Pálenie záhy totiž v tehotenstve súvisí hlavne s rastúcou maternicou, spomalenou pasážou potravín žalúdkom a kombináciou jedál, ktoré môžu podráždiť vylučovanie žalúdočnej kyseliny a uvoľniť zvierač pažeráku. Preto je teda táto spojitosť náhodná a nesúvisí s tým, či žena má pocity pálenia v pažeráku alebo nie.

Mýtus 7: Ak žena umýva okná alebo má dlhšie zdvihnuté ruky, bábätku sa môže omotať pupočná šnúra okolo krku

Takisto táto povera sa traduje v našej spoločnosti a žena by sa teda mala vyvarovať činnostiam, pri ktorých má zdvihnuté ruky, pretože by mohlo dôjsť k ohrozeniu bábätka omotaním pupočnej šnúry okolo krku.

Pupočná šnúra okolo krku bábätka môže predstavovať veľký problém pri pôrode, pretože môže bábätko udusiť. No výskyt tohto fenoménu väčšinou vzniká pri prudkých pohyboch bábätka. Kým je drobec menší, môže sa stať, že sa aj spontánne „odmotá“, v treťom trimestri už môže byť problém.

Všeobecne by sa žena nemala namáhať najmä kvôli tomu, že tehotenstvo síce nie je choroba, ale kladie zvýšené nároky na organizmus ženy a náhly kolaps a pokles tlaku môžu žene spôsobiť rovnako vážne problémy ako omotanie pupočnej šnúry okolo krku bábätka.

Netreba veriť všetkému

Naši predkovia sa nemohli spoliehať na medicínske vymoženosti dneška a mohli veci hodnotiť len na základe skúseností, a tak mohli spojiť aj veci, ktoré navzájom neboli prepojené, len sa vyskytli v rovnakom čase. Tým nechceme povedať, že sa naši predkovia mýlili vo všetkom, ale treba k týmto poverám pristupovať s rezervou.

Jeden nemenovaný štatistik totiž dokázal koreláciu medzi kikiríkaním kohúta a východom slnka. Ale to zákonite neznamená, že bez hydiny budeme žiť vo večnej tme. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: