Káva v tehotenstve: Čo by ste mali vedieť

MUDr. Marek Brenišin, PhD. | 16. máj 2024
Káva v tehotenstve: Čo by ste mali vedieť

Naozaj sa žena musí zaobísť bez obľúbeného životobudiča?

Kedysi sa hovorilo, že ak žena otehotnie a bude počas očakávania piť kávu, narodí sa jej nervózne dieťa, ktoré nebude vedieť spať. Lenže deti prichádzajú na svet a, povedzme si rovno, odolať tejto lahôdke býva často veľmi náročné. Tak ako to teda je? 

Káva v tehotenstve

Účinky kávy boli počas posledných desaťročí starostlivo sledované a obdobie tehotenstva sa tiež skúmalo. Celkom prekvapivo sa zistilo, že povery o deťoch, ktoré nevedia zaspať sa skutočne zakladali len na príbehoch, domýšľaní a nemajú reálny podklad.

Pozor na kávu, ak...

Skôr je dôležité zvážiť pitie kávy, prípadne ju vysadiť, napríklad pri anomáliách placenty alebo ak bábätko nerastie ako má, najmä, ak je menšie, než by sa očakávalo. Žena totiž môže trpieť skrytou formou preeklampsie, kde by káva naozaj mohla budúcej mamičke urobiť medvediu službu.

Suma-sumárum, ak pijete jednu – dve kávy denne a nerobíte si „smrťáky“, môžete v tom pokračovať minimálne do druhého trimestra. Ukázalo sa totiž, že horšie pre telo ženy je jej náhle vysadenie, čo môže potom ovplyvniť bábätko viac než keby žena pokračovala v pití uvedeného množstva kávy.

Koľko kávy v tehotenstve?
Prečítajte si tiež:

Koľko kávy v tehotenstve?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: