Koľko kávy v tehotenstve?

Redakcia | 12. január 2022
Káva v tehotenstve

O tom, čo je v tehotenstve vhodné jesť a piť, sa vedú medzi odborníkmi dlhé debaty. Najnovšie si opäť posvietili na kofeín. Tak teda ako – je káva pre tehuľky vhodná, alebo radšej nie?

Nová štúdia uskutočnená na University of Rochester Medical Center (ext. zdroj URMC) zistila, že kofeín konzumovaný počas tehotenstva môže u dieťaťa zmeniť dôležité mozgové dráhy, čo by mohlo mať trvalý vplyv na vývoj nervového systému. 

Kofeín počas tehotenstva

Vedci analyzovali tisíce skenov mozgu 9- a 10-ročných detí a odhalili zmeny v štruktúre mozgu u detí, ktoré boli počas vnútromaternicového života vystavené kofeínu in utero.

„Sú to malé účinky a spôsobujú minimálne, ale viditeľné problémy so správaním, kvôli ktorým by sme mali zvážiť dlhodobé účinky príjmu kofeínu počas tehotenstva,“ uviedol John Foxe (ext. zdroj John Fox), PhD., riaditeľ Del Monte Institute for Neuroscience, University of Rochester Medical Center. 

Vedci analyzovali mozgové skeny viac ako 9-tisíc detí.  Zistili jasné zmeny v organizovaní stôp bielej hmoty, ktoré tvoria spojenia medzi oblasťami mozgu u detí, ktorých matky uvádzali, že počas tehotenstva konzumovali kofeín.

Zvýšené problémy so správaním, ťažkosti s pozornosťou a hyperaktivita sú všetko príznaky, ktoré vedci pozorovali u týchto detí. „Je dôležité poukázať na to, že ide o retrospektívnu štúdiu,“ uviedol Foxe. „Teda spoliehame sa na to, že si matky pamätajú, koľko kofeínu prijali, keď boli tehotné.“ 

Za prijateľné sa v tehotenstve pokladajú maximálne dve šálky kávy denne, no aj v tomto smere je vhodné poradiť sa s gynekológom. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: