Ľahší a bezbolestnejší pôrod: ako sa naň pripraviť?

Redakcia | 5. máj 2020
Ľahší pôrod

Aby príchod bábätka nesprevádzali zbytočné obavy, spoznajte spôsoby ako si ho uľahčiť.

Príprava na pôrod

Fyziologická príprava

Organizmus tehotnej ženy sa pripravuje na pôrod v priebehu celej tehotnosti prispôsobením kardivaskulárneho, hormonálneho, hemokoagulačného systému, metabolickými zmenami a samozrejme i zmenami panvového pomeru.

Budúca mamička pravidelne navštevuje prenatálnu poradňu a pri každej návšteve poradne pre tehotné gynekológ monitoruje a zaznamenáva fyziologické zmeny či prípadné odchýlky, ktoré u tehuľky počas tehotenstva nastali. Fyziologické zmeny majú za úlohu pripraviť mamičku zvládnuť nielen priebeh pôrodu, ale i celé obdobie tehotenstva.

Psychoprofylaktická príprava

Okrem fyziológie sa mení aj psychika ženy. Aby žena pôrod v pohode zvládla, pripraviť ju na to má psychoprofylaktická príprava. Jej cieľom je nielen odbúrať strach z pôrodu, ale najmä ženu naň pripraviť.

Len žena, ktorá absolvovala psychoprofylaktickú prípravu, môže prísť na pôrodnú sálu v pohode, nemať z pôrodu strach a tešiť sa na príchod bábätka. S prípravou sa začína spravidla medzi 4. až 5. mesiacom tehotenstva, cvičenia sa uskutočňujú zvyčajne raz do týždňa a trvajú až do pôrodu. 

V čom pomáha psychoprofylaxia:
  • budúcej mamičke sa objasní priebeh pôrodu,
  • oboznámi sa s pôrodnicou,
  • naučí sa správnemu dýchaniu počas pôrodu i špeciálnym cvičeniam, napr. na posilnenie panvového dna, tehotenskú gymnastiku, oboznámi sa s cvičením alebo masážami vhodnými počas samotného pôrodu,
  • nacvičí si priebeh pôrodu – účinné tlačenie a relaxáciu v jednotlivých fázach pôrodu,
  • partnerovi priblíži jeho úlohou pri pôrode a ukáže, ako môže svojej partnerke pri pôrode pomôcť.

Spoznajte spôsoby, ako si uľahčiť pôrod

Väčšina mamičiek sa často pýta nielen na spôsoby, ako sa na pôrod dostatočne pripraviť, ale aj ako si ho môžu uľahčiť. Medzi medicínske možnosti uľahčenia pôrodu patrí: epidurálna analgézia, pôrod do vody, rozmanité polohy pri pôrode.

Epidurálna pôrodná analgézia (PEDA)

Výrazne uľahčuje priebeh I. doby pôrodnej, počas II. doby pôrodnej mamička vníma kontrakcie, čo je dôležité pri správnom tlačení.

Plus:

PEDA je vhodná pre rodičky, ktoré majú kardiovaskulárne ochorenie, astmu, cukrovku, epilepsiu, ale aj u tých rodičiek, ktoré sú závislé na nikotíne, alkohole alebo drogách, či pri preeklampsii. Ďalej je vhodná pri predčasnom pôrode, pôrode zadočkom a pri pôrode dvojičiek.

V 90 % prípadov je to metóda, ktorá odstraňuje bolesti pri pôrode a pri ktorej sa do krvi matky dostane len minimálne množstvo liekov. Neovplyvňuje voľný pohyb rodičky, pozitívne pôsobí na psychiku ženy (žena vníma pôrod, ale neobáva sa bolesti a dobre spolupracuje s pôrodníkom).

PEDA priaznivo ovplyvňuje prekrvenie maternice i placenty, čím zlepšuje zásobovanie dieťaťa kyslíkom a ďalšími potrebnými látkami. Uvoľňuje svalstvo pôrodných ciest a zlepšuje dilatáciu krčka maternice.

Mínus:

Metóda je organizačne náročná a vyžaduje prítomnosť skúseného anesteziológa. Neodporúča sa žene, ktorá sa v dôsledku veľkého prírastku na hmotnosti a veľkého bruška nedokáže dostatočne „vyhrbiť“ do mačacieho chrbta a zostať v pokoji, alebo má veľmi veľké obavy z pichnutia do chrbta.

Po pôrode niektoré ženy môžu cítiť bolesť v mieste zavedenia kanyly (plastikovej hadičky), ktorá by však nemala trvať viac ako 2 až 3 dni. Ďalšou nevýhodou môžu byť prítomné bolesti hlavy po pôrode, vyvolané následkom mechanickej manipulácie pri zavedení ihly do chrbta.

Niektoré mamičky môže nemilo prekvapiť jednostranné alebo mapovité znecitlivenie, ktoré sa odstráni ďalším podaním anestetickej látky a polohovaním. Nevýhodou je aj spomalenie priebehu pôrodu, čo má za následok častejšie podávanie prostriedkov na povzbudenie činnosti maternice. 

Kedy NIE! – Anesteziologickým kritériom pre samotné podanie je počet trombocytov. Rovnako aj niektoré typy diagnóz, ako sú napr. skolióza či obezita, ovplyvňujú úspešnosť zavedenia PEDA. 

Pôrod do vody

Pôrod do vody neumožňujú všetky pôrodnice na Slovensku. Týmto spôsobom je teda možné rodiť len vo vybraných pôrodniciach, ktoré sú tomuto alternatívnemu spôsobu naklonené. Ak si tento spôsob vyberiete, mali by ste vedieť, že je umožnený len ženám, ktoré majú tehotenstvo bez akejkoľvek patológie, predpokladá sa u nich fyziologický pôrod a majú dobrý kardiotokografický záznam plodu.

Plus:

Teplá voda pomáha rodičke lepšie znášať bolesti, pretože pôsobí relaxačne, uvoľňujúco a vďaka týmto účinkom urýchľuje postup pôrodu. Vplyvom teplej vody sa krček maternice otvára ľahšie a rýchlejšie, svalstvo i väzivá sú uvoľnené a pôrodné cesty sa stávajú mäkké a elastické. Pre dieťatko je pôrod do vody šetrnejší, pretože po narodení prichádza do príjemne teplého prostredia, ktoré mu je známe z pobytu v maternici.

Mínus:

Takmer všetci neonatológovia sú proti takto vedenému pôrodu, pretože voda vo vani býva často znečistená stolicou či močom a novorodencovi tak hrozí zvýšené riziko infekcie. 

Pri pôrode do vody je aj výrazne obmedzený prístup lekára k rodičke, a v tomto prípade je nemožné akýmkoľvek spôsobom chrániť hrádzu, či sledovať stav plodu počas pôrodu.

Nájdite si svoju úľavovú polohu

V závislosti od zvyklostí pôrodnice a skúseností personálu je možné pri pôrode využiť tieto polohy: polosed, ľah na boku, ľah na chrbte, rovný sed, kľak na kolenách, predklon s oporou, či špeciálnu pôrodnícku stoličku.

Poloha pri pôrode v polosede

Plus:

V tejto polohe mamička môže zotrvať počas celého pôrodu, vďaka využitiu gravitácie poloha prirodzene zväčšuje rozmery panvového vchodu, aj zlepšuje okysličenie bábätka.

Mínus:

Nie je vhodná v prípade, ak bábätko vykazuje známky stresu (napr. pri zníženej frekvencii srdca), ani v prípadoch, ak má žena vysoký krvný tlak alebo pociťuje zvýšenú bolestivosť v krížoch a kostrči, ktoré sú pri tejto polohe viac zaťažené a stlačené.

Bočné polohy pri pôrode

Plus:

Sú vhodné pri obidvoch dobách pôrodných, pretože pomáhajú vyčerpanej žene šetriť energiu a napomáhajú správnemu vstupu hlavičky do panvy. Kolmé polohy vďaka gravitácii umožňujú využiť tlak hlavičky (alebo zadočka) bábätka na spodnú časť maternice, ktorá sa tak účinnejšie otvára. Tieto polohy nemajú žiadne obmedzenia.

Poloha v ľahu na chrbte

Plus:

Táto poloha je najvhodnejšia pre kontrolu priebehu pôrodu, aj pre monitorovanie novorodenca. 

Mínus:

Pri polohe na chrbte môže prísť k stlačeniu veľkých ciev tehotnou maternicou, čo vedie k zhoršeniu zásobovania plodu kyslíkom. Telo nepracuje v súlade s gravitáciou a mamička môže kontrakcie vnímať ako častejšie a bolestivejšie.

Rovný sed pri pôrode

Plus:

Ide o odpočinkovú polohu.

Mínus:

Táto poloha nie je vhodná v prípade, ak bábätko vykazuje známky stresu.

Drep pri pôrode

Plus:

Využíva sa predovšetkým počas druhej doby pôrodnej, pomáha rozširovať panvový východ, uvoľniť panvové dno, vyžaduje minimálnu námahu a silu. Umožňuje lepšie zapojenie brušného lisu a bábätko je efektívnejšie tlačené dole do pôrodných ciest.

Mínus:

Pri dlhšom zotrvaní v tejto polohe môže dôjsť k stlačeniu ciev a nervov pod kolenami. Po určitom čase je táto poloha namáhavá, preto by ju žena mala po 1 až 2 kontrakciách zmeniť, napríklad za stoj alebo kľak. Mamička sa pri tejto polohe chrbtom opiera o partnera, čo môže byť aj pre neho namáhavé. Ak nemá dostatočnú stabilitu (napr. kvôli únave, epidurálnej analgézii, či problémom s kĺbmi), táto poloha pre ňu nie je vhodná, prípadne by ju mala využiť len na krátky čas. 

Pôrodná stolička

Plus:

Využíva sa počas druhej doby pôrodnej. Vzhľadom na zvislú polohu rodičky je možné stopercentne využiť kontrakcie a tlačiť produktívnejšie. V tejto polohe je výrazne väčší vnútorný panvový otvor pre dieťa, takže má viac priestoru. Pri využití pôrodnej stoličky je riziko natrhnutia hrádze menšie, pretože dieťatko lepšie rotuje a mamičke sa dýcha lepšie ako v ľahu.

Mínus:

Dlhé sedenie na pôrodnej stoličke sa však neodporúča, pretože môže dôjsť k opuchu vonkajších rodidiel a k zvýšeniu rizika poranenia.

Polohy v predklone s oporou

Plus:

Dajú sa praktizovať postojačky, v sede na stoličke či na lopte i v pokľaku. Tieto polohy výrazne znižujú bolestivosť chrbta a vedú k lepšej rotácii bábätka pri jeho prechode panvou, zväčšujú panvový vchod za využitia gravitácie a poskytujú jednoduchší prístup k masáži chrbta. Tieto polohy neprinášajú žiadne nevýhody.

Poloha na všetkých štyroch

Plus:

Poloha je vhodná počas celého pôrodu, znižuje opuch bránky, čo je otvor, ktorým sa dostáva bábätko von z maternice do pôrodného kanála a ktorý sa pri pôrode postupne zväčšuje.

Mínus:

Jedinou nevýhodou tejto polohy je to, že žena môže pociťovať únavu v pažiach. 

Cisársky rez nepatrí k uľahčeniu pri pôrode

Má svoje medicínske odôvodnenie, čiže indikácie či už zo strany matky alebo dieťaťa. V prípade cisárskeho rezu je potrebné si uvedomiť, že ide o veľký zásah do organizmu formou brušnej operácie.

Pre rodičku i dieťa prináša viac komplikácií ako vaginálny pôrod, hoci samotný priebeh je nebolestivý, následný priebeh šestonedelia je pre čerstvú mamičku oveľa ťažší, z postele vstáva až 24 hodín po operácii, nezriedka sa vyskytujú komplikácie operačnej rany, neskôr i zrasty, ktoré môžu spôsobovať komplikácie pri ďalšej tehotnosti. Bábätká porodené cisárskym rezom môžu mať horšiu adaptáciu na nové prostredie!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: