Školská psychologička radí: Dištančné vzdelávanie na prvom stupni zvládnete takto

Lenka Macejáková, školská psychologička | 19. január 2021
Dištančné vzdelávanie tipy, ako na to

Milí rodičia, napriek tomu, že vás z času na čas prepadá zúfalstvo či beznádej, zvládate to výborne. Už len pre to, že sa snažíte. Prinášame vám pár tipov, ktoré by Vám mohli pomôcť.

Dištančné vzdelávanie, pre väčšinu rodičov, nie je novinkou. Situácia z jari priniesla veľa skúsenosti tak učiteľom ako aj rodičom. Žiaci z prvého stupňa však do poslednej chvíle mali možnosť učiť sa prezenčne. Život mnohých rodičov prvostupňových žiakov sa ale pretočil hore nohami.

Zladiť fungovanie domácnosti, udržiavanie rodinnej pohody a zabezpečenie dištančného vzdelávania je výkon hodný ocenenia. Máme pre vás pár tipov. 

1. Zaujímajte sa o to čo sa Vaše dieťa učí

Online prostredie nie je pre mnohé deti novinkou a  majú skúsenosti s online vzdelávaním z jari, či z pobytu v karanténe. Napriek tomu je úloha rodičov dôležitá. Zaujímajte sa o tom čo sa Vaše deti učia, podporujte ich v tom a buďte im nápomocní. Všímajte si poklesy motivácie u detí a buďte im v tých chvíľach oporou. Učiť sa v neformálnych domácich podmienkach je náročnejšie na motiváciu ako v škole. Povzbuďte ich.  

Pri prvákoch a druhákoch je pomocná ruka rodiča veľmi dôležitá. Pomôžte prváčikom zorientovať sa v tom, čo sa od nich očakáva. Vysvetlite im, že aj napriek tomu, že sú doma, učia sa akoby boli v škole. Ak vám chodia od vyučujúcich maily so zadaniami, čítajte ich spolu s deťmi. Prípadne poproste pani učiteľku, aby sa v maily prihovorila aj deťom a požiadala ich vypracovanie úloh. Pre maličkých je učiteľ autorita, ku ktorej vzhliadajú a preto platí, že čo povie pani učiteľka, to platí.

2. Zopakujte si s deťmi etiku online vyučovania 

Nie je na škodu opäť deťom pripomenúť, ako sa správať na online hodine. Myslite na učiteľov. Príprava online hodiny je častokrát náročnejšia ako príprava bežnej hodiny.  Prichádzajú na ňu s veľkou snahou naučiť čo najviac a stráviť príjemne spoločný čas. Nie je nič horšie, ako rušivý šum a zvuky z viacerých zapnutých mikrofónov, či skákanie do reči. Rešpektovaním pravidiel a seba navzájom tak majú deti možnosť získať z online hodiny čo najviac vedomostí a dobrý pocit, že sa mohli vidieť s pani učiteľkou a spolužiakmi. 

3. Dodržiavajte režim a rutinu

Dbajte na dodržiavanie režimu. Využívajte rozvrhy k dištančnému vzdelávaniu vytvorené školou. Prváčikom môžete pomôcť maľovaným rozvrhom. Na internete viete nájsť obrázky k potrebným denným aktivitám. Vizualizáciou im sprehľadníte deň, vedia na čo sa majú pripraviť, tešiť aj kedy to skončí.

4. Striedajte aktivity

Sumár úloh, ktoré je potrebné za deň vypracovať je pre mnohé deti odstrašujúci. Vysvetlite im, že tak ako v škole, aj doma ich môžu robiť postupne a majú na to celý deň. Striedajte činnosti. Aktivity a úlohy pri ktorých je potrebné písanie, striedajte s aktivitami, kde využívate čítanie. Matematiku so slovenčinou a pod. Striedaním činností zapájate rôzne časti mozgu a predídete tak rýchlemu poklesu pozornosti. Nezabúdajte na pohyb.

Počas prestávok doprajte deťom pohyb. Zacvičte si spolu, zatancujte. Pohybom prispejete k dobrej nálade a spríjemnite si rodinnú atmosféru.

5. Vyvážte čas online a offline

Najmä staršie deti majú v rozvrhu viac online hodín ako jednu. Dbajte na to, aby v čase prestávok v učení netrávili čas opäť len v online prostredí (hraním hier, sledovaním zábavných videí či live streamov, chatovaním s priateľmi...). Dohodnite si a kontrolujte čas ktorý trávia online. Vyvážte online a offline čas, napríklad hraním spoločenských hier, prechádzkou, cvičením či umeleckými aktivitami.

6. Deťom chýba sociálny kontakt

Pomôžte deťom byť viac v kontakte s kamarátmi aj napriek izolácii. Navrhnite spolužiakom písanie listov. Pridajte obrázok či kresbu a zdieľajte tak s kamarátmi svoje dni. Písaním si deti navyše precvičia písmo. Sledujte spoločne live streamy divadelných predstavení či hier. 

Navrhnite rodičom kamarátov spoločné online čítanie. Staršie deti si môžu čítať navzájom samé, mladšie na striedačku s rodičmi alebo im budú čítať len rodičia. Zahrajte si s kamarátmi spoločenskú hru cez video konferenciu. Deti tak budú môcť spoločne a predsa bezpečne na diaľku niečo zažiť a získate aspoň chvíľu pre seba.

7. Nezabúdajte na online bezpečnosť

Deti trávia v online prostredí o mnoho viac času ako pred príchodom dištančného vzdelávania. Zaujímajte sa o tom čo robia keď sú online. Nezabúdajte na to, že dieťa sa môže pomerne ľahko dostať k veku nevhodnému až škodlivému obsahu.

Pri prvostupňových deťoch majú zmysel ochranné rodičovské softwary, ktoré ochránia deti pred neželaným obsahom. Veku primeraným spôsobom sa s nimi rozprávajte o tom čo je a nie je vhodné na internete a čo robiť ak sa k nevhodnému obsahu dostanú.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: