Vráťte deťom ŠKOLU! Rodičia sú unavení viac, ako kedykoľvek predtým

MK | 12. december 2020
Rodičia sú unavení

Myslí niekto na to, čo prinieslo zatvorenie škôl do rodín?

Zadania, ktoré je potrebné vypracovať do určitého času, pracovné listy, ktoré je ideálne vytlačiť, ale povedzme si na rovinu - koľko domácností má tlačiareň? V koľkých domácnostiach chýba počítač, ktorý by slúžil LEN dieťaťu? Mnohé nedisponujú ani slušným internetovým pripojením, je to realita. 

Nech sú zatvorené obchody, služby, pokojne aj zákaz vychádzania, ale deti nech sa vrátia do škôl.

V rodinách vládne nervozita

Viete, čo sa deje v rodinách? Rodičia si inštalujú do svojich zariadení školské aplikácie, komunikačné kanály, aby mali všetky, cez ktoré sa ich dieťa pripája na dištančné vzdelávanie. Hovoríme nielen o prvom stupni, ale aj o piatakoch. 

V mnohých prípadoch sú to len 10 ročné deti. Vo väčšine prípadov sú doma samé, lebo nie všetci si dovolia OČR, alebo nie všade sa dá homeofficovať. Tu im ťukne také upozornenie, tam poznámka o nedodaní úlohy včas.  

Pokiaľ vaše dieťa 7 ročné nie je od mala nalepené na mobile a neovláda všetky funkcie, jednoducho musíte asistovať počas vyučovania. Vlastne, učitelia to aj očakávajú: " Veď popros mamku, Kubko...", "Povedz ockovi, nech ti zastrúha ceruzky... ."

A predstavte si, že máte doma dve, tri aj štyri deti na dištančnom vzdelávaní. Uveríte tomu, že rodiča dali v práci výpoveď, lebo zamestnávateľ jednoducho neakceptoval  pandemickú dlhodobú absenciu?   

Tlak, pod ktorým sú rodičia vďaka dištančnému vzdelávaniu je často opomenutý. Ani korunu nezávidím učiteľom z ich odmien, ale kto myslí na mamu, ktorá popri svojej robote doma asistuje pri výučbe, varí, rieši online mítingy, požičiava svoj počítač dieťaťu na školu a potom doháňa robotu po nociach? 

Deti sú už apatické a rodičia nahnevaní

Už sa im ani nechce von. Mnohé mali ambíciu osemročných gymnázií, ktorá po regrese z online výučby zapadla prachom.  Nehovoriac o deviatakoch. Deti prišli o smiech na školských akciách a podporu kamarátov, keď v škole niečo nevyjde. Prišli o srandu na hodinách, keď sa podarí rezonovať s učiteľom a z triedy je fajn partia. O objeme vedomostí ani nehovoriac.

Je to zlé. Vízia tiež nie je optimistická. Téza, že školy by sa mali zatvárať ako posledné, u nás neprešla, práve naopak. Ostali otvorené brány kostolov (ktoré, mimochodom, navštevujú najmä vekovo rizikové skupiny) a posilňovní (kde pot tečie prúdom), ale školy sa neotvoria.

Sme unavení. 
Sme nahnevaní.
Máme len jedno prianie do ďalšieho roka - vráťte deťom školu. 
 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: