Najväčšie mýty o stravovaní: Je to pravda, alebo roky veríte omylom?
Čítajte o najväčších mýtoch v stravovaní.
Pikantné, ostré jedlo "vyštípe" bacily, na prechladnutie pomôže citrón a nervozitu stlmí tabuľka čokolády. Tieto a podobné vety počúvame od detstva a mnohé z nich papagájujeme ďalej. Veď to predsa hovorili naše mamičky, babičky, prababičky... Ako ale tieto "neotrasiteľné" pravdy vznikli a ako vieme, že to, čo tak veselo hlásame, je skutočne pravdivé? Odpovede na tieto otázky vám dá špecialistka na výživu MUDr. Václava Kunová.
12 potravín, ktoré nám môžu brániť schudnúť
"Jedz šupku, tam je najviac vitamínov!"
Ruku hore, kto z vás túto vetu ako dieťa nikdy nepočul, prípadne ju ako dospelý nikdy nepovedal...
Pravda:
V šupke sa nachádza najviac vitamínov, minerálnych látok a vlákniny. Rovnako tak môže byť ale šupka "bohatá" na potenciálne škodliviny (zvyšky postrekových látok alebo ťažkých kovov). Preto je bezpodmienečne nutné vždy šupku dôkladne umyť. Ak dávame ovocie menšiemu dieťaťu, je vhodné šupku odstrániť. Ak máme možnosť, je dobré uprednostniť ovocie v biokvalite.
"Daj si čokoládu, je dobrá na nervy."
Stres z práce, šok z veľkého mínusu na účte, polnočný hororový film v sobotu večer. Vylieči niekoľko kúskov čokolády vaše nervy?
Pravda aj mýtus:
Čokoláda sama osebe s našimi nervami žiadny zázrak neurobí. Na druhej strane naozajstná čokoláda (teda taká, ktorá má viac ako 70 % kakaa) obsahuje zdraviu prospešné flavonoidy, ktoré patria medzi významné antioxidanty. Tieto látky pôsobia preventívne proti vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Navyše obsahuje aminokyselinu tryptofán, z ktorej si organizmus vytvára antidepresívne pôsobiaci serotonín. Aby sa čokoláda mohla priaznivo uplatniť, mali by sme ju jesť po jedle, nie namiesto jedla. A samozrejme – je reč o konzumácii čokolády v rozumnom množstve (cca 20 g / deň).
Strava v tehotenstve: Vyskladajte si svoje denné menu z týchto potravín
"Ostré vyštípe bacily."
Zachráni vás "guľáš ako žiletky" pred hrozbou všadeprítomných baktérií a vírusov?
Mýtus i pravda:
Ak budeme oslabení, alebo sa stretneme s chorým človekom vo fáze, kedy je infekčný, nepomôže nám ani kilogram cesnaku, cibule alebo zázvoru. Na druhej strane je pravda, že tieto rastliny obsahujú látky s antibakteriálnym alebo vírostatickým pôsobením a niekedy pomôžu pri ľahšej nákaze v počiatočnom štádiu zastaviť ochorenie. Podmienkou je, že náš jedálniček bude v priebehu celého roka bohatý na zeleninu, ovocie a jogurty, budeme teda plynule zásobení vitamínmi, minerálnymi látkami a probiotikami.
"Si chorý? Uvarím ti čaj s citrónom. "
Nádcha, kašeľ, chrípka, zápal pľúc... to všetko a ešte hravo zdolá vraj čarovný čaj s citrónom. V čom ale spočíva táto čarovná sila – v čaji, jeho teplote, alebo v tropicky žltom citróne?
Pravda:
Kombinácia väčšieho množstva tekutín, vitamínu C a flavonoidov z citrónu, tanínu z čaju, to všetko dohromady napomáha pri liečbe vírusových a bakteriálnych ochorení. Dnes, keď môžeme kúpiť čerstvý zázvor, môžeme ho nastrúhaný pridať do čaju s citrónom a osladiť medom. Pokiaľ ide o horúčkovité ochorenie bakteriálneho pôvodu, nezbaví nás nutnosti užívania antibiotík, ale uľahčí napríklad vykašliavanie, celkovo zahreje a zlepší – aspoň na chvíľu – nepríjemné škrabanie v krku.
"Keď nebudeš jesť polievky, budeš mať zlatú žilu!"
Aj nás tým strašili učiteľky, keď sme v školskej jedálni nenápadne obchádzali misu s polievkou. Funguje konzumácia polievky ako prevencia zlatej žily?
Mýtus:
Prevencia vzniku hemoroidov súvisí s prevenciou zápchy. Z toho možno tento mýtus mohol vzniknúť. Polievka je totiž zdrojom tekutín a vlákniny zo zeleniny, strukovín alebo obilnín, ktorých dostatočný a pravidelný príjem vzniku zápchy vo väčšine prípadov zabráni. Rovnako ale zafunguje zeleninový šalát a napríklad chilli con carne a dostatok tekutín počas dňa. A v neposlednom rade jogurt alebo kefír na desiatu.
"Po ovocí s kôstkami nepi vodu, alebo sa po ..."
Každý človek už aspoň raz na vlastnej koži zažil laxatívne účinky ovocia. Dá sa ale na jeho efekt spoľahnúť? Ak si chceme uľaviť pri zápche, je vhodné zapiť pol kila čerešní vlažnou vodou?
Pravda:
Nielen čerešne alebo slivky, ale akékoľvek ovocie v kombinácii s väčším množstvom tekutín môže spôsobiť problémy preháňavého charakteru. Záleží na množstve ovocia i množstve vypitej vody (problém vznikne aj vtedy, keď sa najskôr napijeme a potom zjeme ovocie). V teplom počasí je všetko o to horšie, že sa zrýchli procesy kvasenia. Pri zápche rozhodne tento postup nemožno odporučiť, pretože vyprázdnenie je spojené s nepríjemnými bolesťami brucha.
Ovocie a zelenina: Ako správne umyť, skladovať a zamraziť
"Nemôžeš zaspať? Vyrieši to teplé mlieko s medom! "
Raz za čas sa aj najväčšiemu spáčovi stane, že ani po miliarde napočítaných ovečiek nie a nie zaspať. Vyrieši to teplé mlieko?
Pravda:
Mlieko je zdrojom aminokyseliny tryptofánu, ktorá má sedatívny efekt. Spoločne s vápnikom obsiahnutým v mlieku tvoria dobrú kombináciu. Mlieko v teplej úprave a spolu s medom má určite aj psychologický efekt – navodí spomienky na bezstarostné detstvo, kedy sa o nás starali mamičky alebo babičky.
"Keď nemáš paralen, daj si panáka!"
Panákom proti bolesti zubov, svalov, horúčke alebo začínajúcej chorobe – má alkohol skutočne podobné účinky ako lieky?
Mýtus:
Alkohol má síce krátkodobo analgetický efekt, čo znamená, že bolesť budeme v danú chvíľu menej cítiť, ale zďaleka nemôže znížiť teplotu alebo zastaviť rozvoj choroby. Maximálne nám môže pomôcť to, že sa nám podarí zaspať – bolesť bude po prebudení zrejme menej výrazná. Alkohol však nemôže suplovať žiadne lieky, pri dlhodobom pití by naopak mohol znížiť výkonnosť imunitného systému.
"Nejedz ten koláč, kým je teplý, bude ťa bolieť brucho!"
Jeme teplú polievku, teplé mäso či zeleninu. Prečo by nás malo bolieť brucho práve z čerstvého koláča?
Pravda aj mýtus:
Problémy môžu vzniknúť hlavne po zjedení väčšieho množstva sladkého pečiva obsahujúceho droždie (teda kysnuté koláče), teda rovnako ako v prípade ovocia v horúčave – pôsobením kvasných procesov. Ostatné (nekysnuté) druhy pečiva by mali byť menej problematické. U niektorých ľudí s poruchou funkcie pečene, žlčníka alebo pankreasu však môžu aj tie spôsobovať nadúvanie spojené s bolesťami brucha.
"Nepi toľko kávy, budeš na nej závislý."
Sú liečebne plné "kávoholikov"?
Mýtus:
Káva rozhodne nevyvoláva klasickú závislosť, je skôr zvykom. Ak sa človek, ktorý pije kávu denne v množstve väčšom ako 2 šálky, rozhodne (alebo je nútený) prestať, môže mať pár dní bolesti hlavy. Tie však čoskoro odznejú a žiadne klasické abstinenčné príznaky sa neprejavia.
Ste v strese? Skúste psychobiotické stravovanie
"Chceš schudnúť? Zmenši si porcie! "
Mnohé diéty odporúčajú jesť častejšie a v malých dávkach.
Pravda:
Ak skutočne potrebujeme chudnúť, je oveľa lepšie zmenšiť porcie skonzumovaného jedla než sa snažiť obľúbené potraviny vylúčiť z jedálnička. Zmenšením porcií obmedzíme príjem kalórií (! Pozor, nesmie byť však extrémne nízky, teda pod 1 000 kcal = 4 200 kJ denne) a váha pôjde dolu. Na to, aby sme boli schopní zmenšiť porcie, potrebujeme jesť častejšie, inak sa nám to nikdy nepodarí.
"Je nutné veľa piť. Najlepšie minerálky! "
Sú minerálne vody skutočne tou najlepšou voľbou pre náš organizmus?
Mýtus:
Potrebujeme piť viac ako 1,5 litra za deň, ale rozhodne by sme nemali piť viac než 5 litrov denne, ako to odporúčajú niektoré detoxikačné programy. Extrémnym "zriedením" vnútorného prostredia môže dôjsť u citlivých jedincov až k edému mozgu s trvalými následkami. Ideálne je niečo medzi 1,5-3 litrami tekutín, v závislosti na tom, koľko jeme zeleniny, ovocia, event. kefírových nápojov. Minerálky môžu byť zdrojom vysokého množstva sodíka (čo môže pri dlhodobom pití spôsobovať opuchy alebo prispievať k vzniku vysokého krvného tlaku) alebo vápnika (to môže u niektorých ľudí podnietiť vznik obličkových kameňov). Ideálna je obyčajná voda – z kohútika, v zime čaje všetkých druhov.
"Biopotraviny všetko vyliečia!"
Svet prechádza boomom v konzumácii biopotravín. Mnohí ľudia však vlastne netušia, čo to to "organické" vlastne je.
Mýtus:
Nie je od veci do jedálnička zaradiť občas biopotraviny, kvôli ich lepšej chuti a v množstve prípadov menšej záťaži cudzorodými látkami. Ale nič nie je jednoduché, a tak majú aj biopotraviny mnohé úskalia. O tom, že by mohli všetko vyliečiť, už nemôže byť ani reč.
Ktoré sladidlá škodia VIAC ako cukor?
"Ak nechceš pribrať, vymeň biely cukor za diabetický."
Nie je cukor ako cukor. alebo ...?
Mýtus i pravda:
Biely cukor rozhodne podporuje priberanie na váhe. Rovnako ako hnedý (= trstinový) cukor alebo med či glukóza. Otázkou teda je, čo myslíme pod pojmom diabetický cukor. Ak je to fruktóza alebo sorbitol, je to rovnaké ako pri konzumácii bieleho repného cukru – budeme priberať. Ak máme na mysli aspartám, ktorý diabetici tiež používajú, podarí sa nám znížiť príjem energie a možno aj schudnúť. V súčasnej dobe je však zo zdravotného a chuťového hľadiska najlepšie sladidlo na báze sukralózy.
"Tmavé pečivo je predsa zdravšie ako biele."
Tiež máte rovnaký dojem, keď sa v obchode s potravinami rozhodujete, čím nakŕmite rodinu?
Pravda:
Celozrnné pečivo má síce rovnakú energetickú (kalorickú) hodnotu ako pečivo biele, ale má oveľa vyšší obsah vlákniny, viac vitamínov a minerálnych látok. Má aj nižší glykemický index, čo znamená, že po jeho zjedení nebudeme hladní tak skoro, ako keby sme zjedli pečivo biele. Ak však chceme schudnúť, nemôžeme ani celozrnné pečivo jesť neobmedzene.
"Stopercentný džús = stopercentné zdravie."
Čistá ovocná šťava – to znie síce zdravo, je to ale skutočne tak?
Pravda a mýtus:
Stopercentný džús je zdrojom veľkého množstva vitamínov, minerálnych látok a flavonoidov. Ale má aj relatívne vysokú energetickú hodnotu (aj keď je neprisladzovaný, obsahuje prírodný cukor z ovocia), takže pravidelné každodenné pitie džúsov môže po určitej dobe spôsobiť priberanie na váhe.
"Najkvalitnejší olej je olivový!"
Stačí vymeniť slnečnicový olej za olivový a všetko bude v poriadku?
Pravda a mýtus:
Olivový olej je zo zdravotného hľadiska vhodnejší ako slnečnicový. Slnečnicový olej je totiž zdrojom prevažne omega-6 nenasýtených mastných kyselín, ktoré (ak nie sú vyvážené omega-3 nenasýtenými mastnými kyselinami) môžu zvyšovať pravdepodobnosť vzniku nádorového bujnenia. Ak teda používame slnečnicový olej, mali by sme ho striedať s repkovým a často jesť tučnejšie morské ryby (čo je oboje zdrojom omega-3) alebo prejsť na neutrálny olej olivový.