Prečo sa bábätká v spánku usmievajú?

Redakcia | 23. január 2024
Prečo sa bábätká v spánku usmievajú?

Dokázali by sme ich pozorovať aj celé hodiny však? Oči nám padajú únavou, ale nespustíme zrak z tej roztomilej tváričky (ktorá konečne zaspala) a keď sa znenazdajky usmeje, všetky starosti sú zabudnuté...

Spomedzi všetkých prvých míľnikov vášho dieťatka je úsmev pravdepodobne jedným z najroztomilejších! Bábätko vás nečakane môže prekvapiť tým, že sa počas spánku usmeje, už aj v prvých týždňoch po narodení.

Prečo sa deti v spánku usmievajú? Je to zámer, alebo niečo iné?

Hoci je to nesmierne roztomilé, úsmev  spiaceho bábätka je pravdepodobne výsledkom neúmyselného reflexu. Dieťatko môže robiť rôzne grimasy počas rôznych štádií spánku. Nie je teda nezvyčajné všimnúť si, že sa bábätko počas spánku usmieva. Rovnako sa môže počas spánku aj zamračiť, mľaskať, strhávať, pučiť, alebo cmúľať si pery.

Tieto spánkové reflexy môžu slúžiť ako „cvičenie“ a pomáhajú mu zvládnuť budúce sociálne zručnosti. Štúdie naznačujú, že tieto pohyby môžu posilniť svaly, ktoré bude bábätko úmyselne používať na úsmev a na vytváranie iných výrazov tváre, ako bude staršie. 

Samozrejme, bábätká sa môžu reflexívne usmievať, ak sa im podarí odgrgnúť alebo sa vyprázdniť. (Od úľavy! A je milé to pozorovať.)

Prečo sa bábätká v spánku usmievajú?

Vedeli ste, že?

Novorodenci trávia v REM (Rapid Eye Movement) fáze spánku – oveľa viac času ako dospelí? (Až polovicu, zatiaľ čo dospelí zvyčajne okolo 20 percent). Aj sladký úsmev, ktorý si všimnete počas zdriemnutia alebo pred spaním, sa pravdepodobne objaví počas tohto obdobia REM spánku. Práve počas tohto tzv. "paradoxného spánku", je stav nášho tela bližšie k stavu bdelosti a v ňom aj snívame. 

Koľko spánku potrebuje novorodenec?

Novorodenci zvyčajne spia 14 až 17 hodín denne, zvyčajne rozptýlene počas dňa a noci. Časom bude spánkový režim smerovať k konzistentnejšiemu rozvrhu, pokiaľ ide o nočný spánok a spánok.

Väčšina novorodencov môže spať v jedno až trojhodinových spánkových cykloch počas dňa a noci. Ako rastú a potreby sa menia, tieto cykly sa môžu predĺžiť a v noci bude spánku viac.

Ako povzbudiť vášho drobca k úsmevu, keď je hore

Aby ste pomohli svojmu bábätku naučiť sa usmievať, môžete sa s ním rozprávať, spievať mu – a samozrejme usmievať sa. Už bábätka sa učia napodobňovať výrazy a emócie okolo nich. Úmyselný úsmev sa zvyčajne objaví už vo veku dvoch mesiacov. Bábätká začínajú tráviť viac času hore a viac sa sústredia na známe tváre a interakcie. Úsmev je tiež ďalším spôsobom vyjadrenia ich potrieb, okrem plaču. (Ktorý už ovládajú tak dobre!)

Keď rýchlo a nadšene reagujete na úsmevy vášho bábätka, dáte mu vedieť, že je pre vás dôležité. Bábätko  na vás začne reagovať opäť úsmevom (často sprevádzaným roztomilými chrochtavými zvukmi). Využite to, robte grimasy, vyplazte jazyk a udržujte "usmievavú konverzáciu".

Úsmev dieťaťa sa stane častejším, keď sa naučí vyjadrovať radosť, dôveru a spokojnosť pri tých, ktorí sú im najbližší. Až do tej doby si užívajte tie krásne malé úsmevy počas spánku - a nezabudnite si urobiť veľa fotiek! (Pripomeniete si ich roztomilosť, keď budú v puberte a vy si budete lámať hlavu nad tým, ako z nich dostať súvislú vetu, nieto ešte úsmev...).

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: