Kedy sa bábätko skutočne usmeje?

Redakcia | 11. august 2023
Kedy sa bábätko skutočne usmeje?

Nepochybne je to nezabudnuteľný moment pre rodičov, keď sa ich malé dieťa poprvýkrát usmeje. Toto milé gesto sa môže zdať veľmi jednoduché, ale za usmievajúcou sa malou tváričkou je zložitý vývojový proces. Poďme sa pozrieť na to, kedy sa bábätká skutočne usmievajú, čo presne znamená ich úsmev a ako ho môžeme podporiť.

Úsmev bábätka: Reflexný alebo úmyselný?

Úsmev novorodenca je určite roztomilý, ale v skutočnosti je pravdepodobne len produktom reflexu. Podľa Dr. Amaka Priest, pediatra a člena poradnej rady Swehl's Motherboard, sa bábätká môžu usmievať či  vytvárať vtipné výrazy tváre v rôznych štádiách spánku, alebo aj keď vylučujú plyny alebo stolicu. Tieto reflexné úsmevy slúžia ako akási príprava na budúce sociálne zručnosti a pomáhajú posilňovať svaly, ktoré dieťa použije pri úmyselnom úsmeve a iných výrazoch tváre, keď bude staršie.

Kedy teda očakávať ten pravý úsmev?

Prvý skutočný, úmyselný úsmev dieťaťa sa zvyčajne objaví okolo veku dvoch mesiacov. V tejto dobe začínajú bábätká tráviť viac času v bdelom stave a viac sa zameriavajú na známe tváre okolo nich. Sú schopné rozpoznať rodičov a začínajú reagovať na interakciu s nimi, vrátane úsmevu.

Je normálne, ak sa moje dieťa usmieva počas spánku?

Áno, je úplne normálne, keď sa dieťa usmieva počas spánku. Tieto úsmevy sú pravdepodobne výsledkom reflexu a slúžia ako príprava na budúce sociálne zručnosti. Dr. Priest však zdôrazňuje, že akékoľvek neprirodzené telesné zášklby, ktoré sa nedajú jednoducho uvoľniť jemným tlakom, by ste mali konzultovať s pediatrom.

 

Mimochodom, ten sladký úsmev, ktorý si všimnete počas zdriemnutia alebo pred spaním, sa pravdepodobne objaví počas obdobia REM spánku. 

Novorodenci strávia až polovicu svojho spánku v REM fáze, zatiaľ čo dospelí zvyčajne iba 20 percent. Dospelí budú mať zvyčajne svoj prvý REM spánok asi 90 minút po tom, ako zaspia. Dojčatá zvyčajne okamžite po zaspaní prejdú do REM spánku. 

Čo je to REM spánok? REM je skratka anglického Rapid Eye Movement, čo v preklade znamená rýchly pohyb očí. Ak by ste sa pozerali na spiacu osobu, ktorá sa práve nachádza v REM fáze spánku, videli by ste, ako jej pod viečkami extrémne rýchlo svojvoľne kmitajú oči. Počas REM fázy spánku naše telo ani myseľ príliš neodpočívajú, práve naopak, pracujú na plné obrátky.

Čiže, keď vaše dieťa vstúpi do REM spánku vykazuje časté pohyby očí a zášklby rúk a nôh. A môže sa aj usmievať.

Ako podporiť detský úsmev?

Aby ste podporili svoje dieťa v usmievaní sa, môžete so svojím bábätkom hovoriť, spievať, smiať sa a – usmievať  sa. Podľa Dr. Priesta sa deti už v mladom veku učia odrážať emócie a prejavy tváre okolo seba, čo vytvára základ pre budovanie vzťahu s rodičmi a sebavedomia. Ak rýchlo a s nadšením reagujete na úsmevy vášho dieťaťa, dáte mu najavo, že jeho reakcie sú dôležité, čo je kľúčové pre budovanie dôvery.
Takže nezabudnite sa na svoje dieťatko usmievať - je to najlepší spôsob, ako mu ukázať, ako sa to robí!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: