Ktoré sladidlá škodia VIAC ako cukor?

RNDR. BARBARA SVIEŽENÁ, PHD. | 10. máj 2022
Sladidlá pre deti

Nie vždy je náhrada cukru lepšou alternatívou. Radšej domáci koláč od babky ako raw tyčinka.

Prečo nie sladidlá

Glukózo-fruktózový či kukuričný sirup a rôzne ich kombinácie, ktoré sa najčastejšie používajú na sladenie nápojov, mliečnych produktov a rôznych sladkostí a pochutín, sú pre nás rozhodne nepriaznivé, najmä z hľadiska obsahu fruktózy.

Fruktóza v tejto forme je pre naše telo záťažou, najmä pre našu pečeň a tukový metabolizmus. Ideálne je úplne sa vyhýbať potravinám s obsahom týchto sladidel. Rovnako syntetické náhrady, ako sukralóza, aspartám a ďalšie druhy radšej vylúčme. Nenechajme sa oklamať ani tzv. brezovým cukrom. Výrobcovia síce deklarujú, že ide o prírodný xylitol, avšak častejšie sa získava z kukurice ako zo samotnej kôry brezy, a vo väčšom množstve môže narušiť črevnú mikroflóru a spôsobiť tráviace problémy. Obyčajný biely cukor je oproti tomu takmer liek.

Cukor (sacharóza), vzhľadom na pôvod a spracovanie, je repný, trstinový, biely, kockový, práškový a máme ho k dispozícii 100 – 150 rokov. Vďaka nízkej cene a sladkej chuti je pre nás stále veľmi atraktívny. Dnes je vnímaný ako „nezdravá potravina”. Väčšina obáv vzniká skôr na základe predsudkov a chybných informácií ako na báze výživových poznatkov. 

TIPY na zdravé sladenie pre najmenších

  • Med – obsahuje najmä glukózu a fruktózu a v pasterizovanej forme má veľmi vysoký glykemický index. Je aj zdrojom niektorých minerálov. Veľmi cenným medom je jedľová medovica, ktorá nepochádza z nektáru kvetov, a preto neobsahuje peľové zrná. Dôležité je dať si pozor na kvalitu medu, ideálne je priamo od overeného včelára. Pozor na jeho konzumáciu u alergikov.
  • Melasa – vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe trstinového cukru. Vykryštalizovaný cukor sa pri výrobe odstráni a ostáva hustý sirup so špecifickou chuťou. Má nižšiu sladivosť (obsahuje asi len pätinu cukru), ale je zdrojom cenných látok, najmä železa a niektorých vitamínov skupiny B.
  • Sladenka – je sladidlo získané zvyčajne z jačmeňa alebo inej obilniny. Nájdeme aj bezlepkové formy, napr. z ryže, zvyčajne v tekutej forme. Okrem glukózy a fruktózy obsahuje aj množstvo minerálov. Môžeme ju použiť na osladenie kaší, ale aj čaju či priamo konzumovať na chlebíku. Používa sa aj pri kváskovaní, lebo podporuje kvasné procesy.
  • Kokosový cukor – je pomerne obľúbenou alternatívou, avšak vzhľadom na cenu je jeho výnimočnosť skôr otázna. Vzniká z kokosových kvetov, obsahuje aj mnohé minerálne látky, ale skôr v zanedbateľnom množstve. Obsah sacharózy (čo je opäť len cukor) je do 80 % obsahu. Zaujímavý je pre obsah inulínu, ktorý môže znižovať glykemický index tejto potraviny.
  • Datle a iné sušené ovocie – sú vynikajúcou náhradou cukru, samozrejme, v nesírenej forme. Datle po krátkom namočení môžeme rozmixovať a použiť na osladenie kaší, aj domácich dezertov. Zo sušeného ovocia sú výbornou alternatívou hrozienka. Z ďalších benefitov spomenieme opäť obsah vlákniny a cenných mikroživín.

Iné alternatívy by sme do stravy malých detí nezaradili.

A čo fruktóza?

Fruktóza (ovocný cukor) je najčastejšie v ovocí, mede a vo všetkých rastlinách. Nie každý ju dobre trávi a niekedy môže byť zdrojom problémov s nafukovaním. 

Stretávame sa s názorom, že by sme mali obmedzovať potraviny obsahujúce fruktózu, pretože je vraj vinníkom priberania, ba dokonca poškodenia pečene. Musíme však rozlišovať fruktózu, ktorá je prirodzenou súčasťou potravín, teda hlavne ovocia,  a fruktózu vo forme sladidiel, ako je napríklad fruktózový sirup. Tá prvá forma z ovocia je pre naše telo prospešná najmä preto, že je viazaná s mnohými ďalšími prospešnými látkami prítomnými v ovocí a rozhodne by sme sa jej nemali vyhýbať. Tá druhá forma je skutočne vo väčšom množstve škodlivá a do jedálneho lístka detí vôbec nepatrí.

Prirodzené potraviny sú najideálnejšie 

Takže suma sumarum – aj tu platí, že prirodzené potraviny, alebo inak prvopotraviny, sú tou najlepšou sladkosťou – a teda ovocie na všetky spôsoby, v kombinácii s kyslomliečnym produktom, alebo orechovou či semienkovou pastou, obilninové kaše či doma pripravené cookies, domáce granoly, domáce pečené či nepečené koláčiky, ale aj dobrý ovocný koláč od mamy či babky... Prečo nie?

Všetko toto je tisíckrát zdravšou sladkosťou ako akákoľvek sladkosť kúpená z obchodu a to je jedno, či ide o donut alebo raw tyčinku.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: