BREZOVÝ CUKOR u malých detí. Odkedy je vhodný?

cukor a deti, sladkosti, brezový cukor, xylitol, trstinový cukor, melasa, chudnutie
10.5.2018 v kategórii Dieťa, autor Mudr. Katarína Vicianová, redakcia, foto: istockphoto.com

Zaujímam sa o zdravé alternatívy a dopočula som sa o brezovom cukre, vraj je rovnaký ako klasický biely cukor, no na ľudský organizmus má pozitívne účinky. Až sa mi nechce veriť, že je vhodný aj pre diabetikov, lebo organizmus pre jeho zužitkovanie nepotrebuje inzulín. Viete mi povedať, čo je na tom pravdy? Je možné ho podávať aj malým deťom?

Brezový cukor je „in“, ale aj pre deti?

Nielen deti, ale i dospelí si radi „zamlsajú“ a sladká chuť im chýba. Preto mnohí odborníci na výživu odporúčajú obmedziť biely rafinovaný cukor a nahradiť ho inými druhmi sladidiel.

Javorový sirup

Jedným z najpoužívanejších je javorový sirup. Patrí medzi prírodné melasové cukry, obsahuje 96 % sacharózy, vitamíny a stopové prvky. Môže sa použiť na sladenie rôznych pokrmov, môže sa aj tepelne spracovať. Pre malé deti do roka sa však neodporúča! Niektorí odborníci ho odporúčajú podávať deťom ešte neskôr.

Brezový cukor

Brezový cukor (xylitol) sa dostáva do povedomia spotrebiteľov. Ide o druh prírodného cukru, ale je vyrobený na báze alkoholového kvasenia sacharidov (polyoly). Polyoly, ako vyplýva z ich názvu, majú viac uhlíkové atómy. Ďalej tam patrí i maltitol a sorbitol. Hoci sú to výťažky z rastlín a stromov, vyrábajú sa hlavne v laboratóriách.

„Vzhľadovo a chuťovo je brezový cukor takmer identický s tradičným kryštálovým cukrom, ale jeho fyziologický vplyv na ľudský organizmus je odlišný.“

Brezový cukor je tiež biely, sladký, kryštalický uhľohydrát. Vzhľadovo a chuťovo je takmer identický s tradičným kryštálovým cukrom. Z konzumácie brezového cukru sa nepriberá, pozitívne vplýva na zuby, na jeho spracovanie organizmus nepotrebuje inzulín, urýchľuje tráviaci proces a napomáha vylučovaniu stolice.

Je vhodný pre dospelých, diabetikov, tehotné ženy, pri redukčných diétach, pri mykotických problémoch (candida). Má nízky glykemický index 7. Z názvu vyplýva, že cukor je získavaný z brezy. Cukor je obsiahnutý v kôre a v dužine brezy. Po jeho spracovaní vyzerá ako obyčajný cukor ale má úplne odlišnú stavbu. Chemické označenie brezového cukru je – xylitol, ktorý sa skladá z gréckeho slova xyl (lon) – strom + chemická prípona – itol. Xylitol nie je však ani pre naše telo ničím novým alebo cudzím. Vo svojom tele produkujeme až 10 g xylitolu.

Xylitol nie je cudzím alebo umelým prvkom, ale normálnou súčasťou každodenného metabolizmu a bežne sa vyskytuje v malých množstvách v prírode. Jedným  z jeho najlepších zdrojov je napríklad ovocie, lesné plody, hríby, šalát, tvrdé drevo a kukuričné klasy. Jedna šálka malín obsahuje menej ako 1 g xylitolu.

Xylitol je vo vede známy už 115 rokov. Objavili ho, nezávisle na sebe, Emil Herman Fisher a Rudolf Stahel v Nemecku a M.G.Bertran vo Francúzsku, ale v prvých desaťročiach po jeho objavení zostal jeho potenciálny prínos nevyužitý. Počas 2. svetovej vojny nedostatok cukru podnietil výskum alternatívnych sladidiel a výskumníci a odborníci z bývalej fínskej firmy Sugar Co. Ltd. vyvinuli priemyselnú výrobu xylitolu v malom rozsahu.

No po skončení 2. svetovej vojny prestal byť nedostatok cukru a záujem o xylitol prudko poklesol. Vyššie náklady na výrobu xylitolu tiež rozhodli o zastavení výroby tohto sladidla.

Na začiatku 60-tych rokov sa znova objavil záujem o xylitol, pretože chemici a fyzici, okrem iného, začali objavovať a využívať vlastnosti xylitolu, ktoré sú veľkým prínosom pre zdravie a stravovanie človeka. Zatiaľ čo pred rokom 1970 sa xylitol používal najmä ako sladidlo v diabetickej diéte, v roku 1970 ho vedci a biochemici začali skúmať a vyvíjať ako preventívny prostriedok proti zubnému kazu.

Prvú xylitolovú žuvačku vyrobili vo Fínsku v roku 1975 a neskôr v tom istom roku aj v Spojených štátoch.

Odvtedy ďalšie výskumy priniesli presvedčivé dôkazy, ktoré nielen potvrdili jeho pozitívny účinok na zuby, ale potvrdili aj jeho pozitívny účinok na horné dýchacie cesty. Brezový cukor je mimoriadne pomaly stráviteľný uhľohydrát, ktorého premena na glukózu je zložitý chemický proces. Je to časovo náročné, preto nemá takmer žiaden vplyv na hladinu cukru v krvi. Počas celého tráviaceho cyklu iba približne 25 % brezového cukru sa premieňa na glukózu a vstrebáva sa v krvi. Zvyšných 75 % sa dostáva do črevného systému a stáva sa súčasťou ďalších tráviacich procesov, čím pre telo zabezpečuje nepretržitý zdroj energie.

Pretože xylitol sa odlišuje od cukru svojím molekulovým zložením, nemá všetky vlastnosti cukru. Napríklad, xylitol nekryštalizuje, takže sa nemôže používať na výrobu tvrdých cukríkov. Kvasnice ho nedokážu metabolizovať, preto sa xylitol nedá používať pri pečení chleba a iných kvasených výrobkov. Množstvo xylitolu, potrebné na sladenie nápojov, u niektorých ľudí však môže spôsobiť hnačky a nafukovanie. Pridáva sa do produktov, napríklad  žuvačiek, cukríkov, zubných pást, nápojov.

Pre deti nie je vhodný na pravidelnú konzumáciu.

„Deti majú mať dostatok cukrov v prirodzenej forme, a to v ovocí, čerstvých ovocných šťavách a zelenine.“