Dokáže ľudské telo identifikovať, aký CUKOR prijalo?

Redakcia | 15. apríl 2018
cukor, melasa, med, sacharidy

Ľudia si často myslia, že slovo „cukor“ označuje stolový cukor. Hoci je to na jednej strane pravda, toto slovo predstavuje aj mnohé ďalšie typy cukrov, vrátane fruktózy, galaktózy, glukózy, laktózy, maltózy a sacharózy (stolový cukor).

Nie je cukor ako cukor

Tieto cukry sa prirodzene nachádzajú v ovocí, zelenine a mliečnych výrobkoch, ale tiež v potravinách, ako sú med, melasa a javorový sirup.

Cukry a škroby obsiahnuté vo varených potravinách, napr. chlieb, cestoviny, sušienky a hranolčeky, sú vlastne fermentovatelné sacharidy.

Ľudské telo nedokáže rozoznať rozdiel medzi cukrami, ktoré pochádzajú prirodzene z potravy a tými, ktoré do potravy pridávame. Po požití ich štiepi, čím si vyrába energiu a stavebné jednotky metabolizmu.

Viete, že...
geneticky sme naprogramovaní tak, aby nám chutili sladké jedlá a zrejme z týchto dôvodov je sladké aj materské mlieko?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: