Hroznový cukor: Je vhodný pre dieťa?

Mudr. Katarína Vicianová | 9. marec 2018
Hroznový cukor: Je vhodný pre dieťa?

Deťom treba sladiť jednak čo najmenej a keď, tak máme k dispozícii hroznový cukor.

Glukóza (hroznový cukor) je cukor s osobitnou funkciou v tele. Je to jediná forma cukru, ktorá prúdi v krvi a okamžite po konzumácii sa do nej vstrebáva bez zaťaženia zažívacieho ústrojenstva.

GLUKÓZA

Dostáva sa tak do celého tela, kde sa využíva ako stály pohotový zdroj energie, alebo sa dostatočne ukladá vo svaloch a pečeni. Pribaľte občas hroznový cukrík či lízanku na desiatu vášmu školákovi. Pomôže mu prekonať únavu a zostať sústredeným.To isté platí aj pre vás, majte ho poruke v práci či pri športovaní.

Glukóza je potrebná pre ľudský mozog, ktorý je závislý na jej príjme ( pri poklese glukózy v mozgu sa tvoria hormóny glukagón a adrenalín ). Mozog je orgán, ktorý kryje svoju energetickú potrebu výlučne z glukózy (denne vyžaduje mozog dospelého asi 110-130 g glukózy).

Glukóza prináša pre všetkých ľudí, ktorí nadmerne fyzicky alebo psychicky zaťažujú svoj organizmus potrebnú energiu. No jej nadmerný prísun má i svoje nežiaduce účinky, na to treba pamätať.

hroznový cukor

Hroznový cukor povzbudzuje chuť do jedla

Je dôležité vedieť, že po jeho konzumácii začneme pociťovať väčší hlad. preto hroznový cukor používajú niektoré mamičky na povzbudenie chuti do jedla u detí, čo ale nie celkom je správne. Hladina cukru v krvi sa deťom môže neprimerane zvýšiť a zbytočne zaťažíte ich organizmus.

Dobré „sladké“ rady pre mamičky

  • Už najmenšie deti treba naučiť piť čistú vodu a nie sladené čaje.
  • Cukríky a iné sladkosti môžeme nahradiť ovocným pohárom s vlašskými orechmi, mliečnym ovocným koktailom, či sušeným domácim ovocím.                                                          
  • Domáce zákusky majú byť napr. tvarohové, ovocné a nie krémové. Samozrejme, že podľa receptu pridáme do koláčov či iného druhu pečenia  potrebné množstvo cukru, prípadne o niečo menej.
  • Sladké podávame deťom skôr doobeda a poobede, nie podvečer a večer.            
  • Mamička môže mať vždy  poruke lízatko či cukríky z hroznového cukru.                     
  • Sladkosti nedávame deťom za odmenu. Je to tiež zlozvyk.

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: