Výživa najmenších: Čím a odkedy SLADIŤ?

Redakcia | 29. január 2018
cukor, sladenie, med, melasa, trstinový cukor, javorový sirup

Radí MUDr. Katarína Vicianová z I. detskej kliniky DFNsP a LFUK.

Cukry patria k základným stavebným kameňom vo výžive. U detí do 6. mesiaca života je to laktóza materského mlieka. Laktóza má pozitívny vplyv na absorpciu vápnika a iných katiónov, podporuje črevnú mikroflóru syntetizujúcu B vitamíny. Laktóza je hydrolizovaná laktázou (beta – galaktozidáza) kefkového lemu enterocytov na glukózu a galaktózu.

Aktivita laktázy je najvyššia ihneď po narodení, v detskom veku postupne klesá a v dospelosti je najnižšia. Najmenšie deti do veku 6 mesiacov majú nízku aktivitu alfa-amylázy, preto horšie trávia zložené cukry a škroby.

Zavádzaním príkrmov začnú deti prijímať ďalšie komplexné cukry (polysacharidy), ktoré sú v zemiakoch, múke, ryži, kukurici, ovocí a zelenine, ktoré z výživového hľadiska treba uprednostniť pred konzumáciou jednoduchých cukrov, teda sladkostí a cukroviniek.

Žiaľ, naši rodičia a starí rodičia často vychovávajú z detí „sladičov“ a priveľa cukrov v ich strave vedie k viacerým zdravotným problémom, akou sú obezita, zubný kaz, podráždenosť až hyperaktivita, vysoký krvný tlak.

Hovoríme o tzv. skrytých cukroch v čajíkoch, džúsoch, sirupoch, sladkých nápojoch, sladkostiach, sladkom pečive, keksíkoch a pod. Tu sa všade nachádza biely rafinovaný cukor. Je zdrojom „prázdnych“ kalórií, lebo okrem energie neobsahuje žiadne vitamíny ani iné cenné živiny. Preto ho mnohí odborníci na výživu odporúčajú obmedziť a nahradiť ho inými druhmi sladidiel.

Trstinový cukor

Prírodný trstinový cukor  by mal byť zdravší ako rafinovaný biely cukor, pretože okrem energie obsahuje aj stopové prvky a vitamíny, nakoľko jeho súčasťou je i melasa.

Melasa je vedľajší produkt pri výrobe trstinového cukru z cukrovej trstiny. Melasa má charakter tmavého sirupu, ktorý sa dá použiť ako sladidlo. Ale pozor. Existuje viac druhov trstinového cukru, treba si všímať odkiaľ, z akej krajiny daný výrobok pochádza. Ako je zabezpečená jeho bio kvalita.

Pre deti mladšie ako 1 rok sa rozhodne trstinový cukor neodporúča!!!

Javorový sirup

Javorový sirup patrí medzi prírodné melasové cukry, obsahuje 96 % sacharózy, vitamíny a stopové prvky. Môže sa použiť na sladenie rôznych pokrmov, môže sa aj tepelne spracovať.  Tiež si treba dať pozor na zaručenú kvalitu a dovozcu.

Pre malé deti do roka sa rovnako neodporúča. Niektorí odborníci ho odporúčajú deťom ešte neskôr.

Deti majú mať dostatok cukrov v prirodzenej forme, a to v ovocí, čerstvých ovocných šťavách a zelenine.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: