Výživa najmenších: Môžem spestriť jedálniček dojčaťa sójovým mliekom?

MUDr. Katarína Vicianová | 10. január 2018
sójové mlieko, dojčenské mlieko, alergia, intolerancia

Vzhľadom k mojej neznášanlivosti mlieka sa u nás doma pijú rôzne druhy rastlinných mliek – ryžové, sójové, ovsené... S dcérkou (stále dojčenou) začínam riešiť príkrmy a zaujímalo by ma, či jej niektoré z týchto mliek môžem v rámci spestrenia detského jedálnička podať?

Zaujíma ma najmä sójové mlieko. Má pre detský organizmus prínos?

Na začiatku mojej odpovede by som rada uviedla, že mi chýbajú dva základné údaje. Neviem, aké ochorenie spojené s mliekom máte a neviem vek vašej dcérky. Preto budem odpovedať trošku všeobecnejšie.

V prvom rade treba bližšie určiť váš zdravotný problém. V laickej verejnosti sa zamieňajú dve základné diagnózy v súvislosti s príjmom kravského mlieka, a to alergia na bielkovinu kravského mlieka a intolerancia laktózy.

 Poznáme dve skupiny nežiaducich potravinových reakcií:

  • toxické, spôsobené napr. bakteriálnymi toxínmi (salmonelovým, či stafylokokovým enterotoxínom), biogénnymi amínmi alebo otravou ťažkými kovmi.
  • netoxické, nežiaduce potravinové reakcie sú spôsobené imunitnými mechanizmami (alergia na bielkovinu kravského mlieka) alebo neimunitnými mechanizmami (intolerancia laktózy).

Alergia na bielkovinu kravského mlieka je spôsobená hypersenzitivitou – precitlivelosťou („prehnanou reakciou“) organizmu na bielkovinu kravského mlieka. Je to najčastejšia imunologická hypersenzitívna reakcia na potraviny u dojčiat. V prvom roku života sa alergia na bielkovinu kravského mlieka vyskytuje asi u 2 – 3 % dojčiat (iba o 0,5 % dojčených).

Asi 50 – 80 % týchto detí má zažívacie príznaky a ťažkosti, napr. opakované vracanie, bolesti bruška, odmietanie potravy, podráždenosť, nafukovanie, hnačky, stolicu s prímesou krvi a celkové neprospievanie. U 20 – 40 % detí sa môžu vyskytnúť prejavy alergie kože, najmä atopický ekzém, a u 10 – 25 % detí sa vyskytujú dýchacie ťažkosti, nádcha, kýchanie, svrbenie očí.

príkrmy, dojča, strava, mlieko, alergia na kravské mlieko, sójové mlieko

„Intolerancia laktózy sa prejavuje meteorizmom, kolikami, niektoré deti majú dlhodobo hnačky, iné dlhodobo neprospievajú.“

Alergia na bielkovinu kravského mlieka sa vyskytuje stále častejšie a myslí sa na ňu i u dospelých. Medzi alergény kravského mlieka patri kazeín, β- laktoglobulín, α- laktoglobulín, bovínny sérový albumín a bovínny laktoferín.

Poznáme skríženú reaktivitu kazeínov v mliekach rôznych živočíšnych druhov. Preto sa napríklad alergikom neodporúča kozie mlieko, ak majú alergiu na bielkovinu kravského mlieka. Najsilnejším alergénom kravského mlieka, ktorý sa nachádza v srvátke je β-laktoglobulín. Ten môže prechádzať aj do materského mlieka. U tretiny pacientov s alergiou na bielkovinu kravského mlieka sa nachádzajú pozitívne IgE protilátky proti β-laktoblobulínu.

Ak je matka alergička, je veľmi dôležité, že svoje dieťa dojčí. Vravíme o primárnej prevencii. Matka sa má počas tehotenstva a dojčenia stravovať vyvážene. Samozrejme, že nekonzumuje potravinu, teda kravské mlieko, ak je naň alergická.

Počas dojčenia sa má alergička vyhýbať potenciálnym alergénom ako kravské mlieko, ryby, orechy, vajce, sója a citrusy.

Intolerancia laktózy je vlastne nedostatok enzýmu laktázy štiepiaceho mliečny cukor laktózu na glukózu a galaktózu.

Intolerancia laktózy môže byť primárna (vrodená) alebo získaná (postinfekčná, po antibiotickej liečbe a pod.). Intolerancia mliečneho cukru laktózy je spôsobená zníženou tvorbou a teda aktivitou laktázy, ktorú produkujú enterocyty tenkého čreva. V literatúre sa udáva, že až v  ¼ bolestí bruška u detí je príčinou nerozpoznaná intolerancia laktózy. Intolerancia laktózy sa prejavuje tiež meteorizmom, kolikami, niektoré deti majú dlhodobo hnačky, iné dlhodobo neprospievajú.

Pre stanovenie správnej diagnózy a rozlíšenie týchto dvoch základných ochorení  je potrebná rodinná anamnéza, osobná anamnéza pacienta a hlavne priebeh ochorenia, jeho ťažkosti.
Na stanovenie diagnózy treba doplniť viacero vyšetrení. Pre klinickú prax má význam stanovenie špecifických protilátok proti kravskému mlieku v izotypoch Ig G a Ig A.
Ďalej k priblíženiu sa k správnej diagnóze je potrebný výdychový  laktózo-tolerančný test (stanovujúci vodík vo vydychovanom vzduchu) alebo stanovenie glukózy v krvi po záťaži laktózou (nedostatočný vzostup hladiny glukózy).

Ako je to u batoľaťa?

V druhom rade mi však chýba údaj o veku vašej dcérky. Vaša dcérka je zdravá, v súčasnosti dojčená.

Ak ukončíte dojčenie, tak má piť zdravé dieťa do 3 rokov veku umelé mlieko na báze kravského mlieka a po 3. roku plnotučné kravské mlieko.

Do varenia zaraďujeme plnotučné kravské mlieko po 1. roku života.

Sójové mlieka, ani iné vami spomínané rastlinné mlieka nezaraďujeme do stravy dojčiat a malých detí, pretože obsah základných zložiek: bielkovín, cukrov a tukov nezodpovedá potrebám rastúceho a vyvíjajúceho sa organizmu.

Napríklad bielkoviny sójového mlieka nemajú potrebnú biologickú kvalitu živočíšnych bielkovín ako umelé mlieka na báze kravského mlieka.
Sójové mlieka obsahujú menej karnitínu, majú vyššiu koncentráciu  mangánu a hliníka než mlieka na báze kravského mlieka. Obsahujú tiež fytáty, ktoré môžu blokovať vstrebávanie niektorých minerálov (vápnik, železo, zinok a meď).
Viacerí autori poukazujú na nárast alergie na sóju na základe jej častejšieho zaraďovania do stravy detí do 3 rokov.

Zdravé deti by mali mať vyvážený jedálny lístok, s dostatkom kravského mlieka a mliečnych výrobkov.


„V prvom roku života sa alergia na bielkovinu kravského mlieka vyskytuje asi u 2 – 3 % dojčiat (iba o 0,5 % dojčených).“

„Ak je matka alergička, je veľmi dôležité, že svoje dieťa dojčí.“

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: