Ktorý olej je bezpečný do detských príkrmov?

Redakcia | 15. december 2017
Ktorý olej je bezpečný do detských príkrmov?

Tuky sú pre detský organizmus dôležité. Ktoré by sme mali deťom do stravy zahrnúť?

Vaša otázka:

Začala som zdravšie variť, často robievam šaláty, ktoré všetkým chutia. Okrem toho som začala používať tekvicový, rakytníkový aj cédrový olej, ktorý je ľudovo označovaný ako liek na 100 chorôb. Naše dvojičky majú 2,5 roka, šalát rady ochutnávajú, lenže teraz sa často hovorí aj o tom, že je dôležité konzumovať potraviny z nášho zemepisného pásma, čo cédrový olej určite nie je... Aký olej je bezpečné používať pri detských príkrmoch? A čo tekvicový a rakytníkový – rastú u nás, no napriek tomu, sú pre deti vhodné?  

Pre dieťa sú zdravé tuky dôležité

Na Vašu otázku odpovedá MUDr. Katarína Vicianová, I. detská klinika DFNsP a LFUK: V súčasnosti pozorujeme výrazné rozšírenie zavádzania novších zložiek pri príprave potravín. Tak je to i vo vašom prípade. Príjem tukov je pre náš organizmus rovnako dôležitý ako príjem bielkovín a sacharidov.

Zdravé tuky vo výžive prispievajú k lepšiemu rastu svalov, lepšej produkcii hormónov (testosterón), pocitu zasýtenia, spomaľujú metabolizmus cukrov a ich trávenie, spevňujú kosti, zlepšujú imunitný systém i srdcovo-cievne funkcie a tiež podporujú zdravú pečeň a priaznivý vývoj mozgu.

Prijímaním zdravých tukov môžeme podporiť nielen redukciu tuku, ale aj rast svalovej hmoty. Dobré tuky sú teda diétne tuky, ktoré pomáhajú udržiavať zdravé telo a znižujú riziko ochorení, sú aj zdrojom dôležitých živín, ktoré si naše telo nedokáže vyrobiť, známe ako esenciálne mastné kyseliny.

Odkedy zaradiť dieťaťu do stravy olej?

Najmenším deťom odporúčame podávať do stravy už po 6. mesiaci do mäsovo- zeleninového príkrmu dve kávové lyžičky rastlinného oleja (slnečnicový, repkový 5 – 10 g).

Tak zabezpečíme primeranú dodávku polynenasýtených mastných kyselín. Neskôr, ku koncu 1. roka, pri postupnom prechode na stravu dospelých môžeme použiť i maslo a bravčový tuk. Samozrejme, s mierou.

Z olejov sa najvyššie hodnotí olivový olej, ktorý má najviac kyseliny olejovej. V obsahu tejto kyseliny sa mu však najviac približuje repkový olej. Hoci v slnečnicovom oleji dominuje kyselina linolová, treba preferovať repkové oleje.  

Rakytníkový olej radšej až po 3 rokoch

Súčasným hitom zdravej výživy je rakytník. Rakytník rešetliakovitý už dávno patrí medzi liečivé rastliny tradičnej indickej, tibetskej a mongolskej medicíny. Poznali ho i starí Gréci a Rimania. Plody rakytníka sa nazývajú i „sibírsky ananás“.

Výborné liečivé vlastnosti rakytníkového oleja vyplývajú zo skutočnosti, že látky v ňom obsiahnuté navzájom podporujú svoj účinok. Z tohto dôvodu poskytuje naozaj skvelé uplatnenie pri mnohých ochoreniach.

Medzi popredné antioxidanty vzácneho oleja patrí vitamín E, ktorý zabraňuje voľným radikálom ničiť ľudské bunky. Ďalšími významnými zložkami sú vitamíny B, C, D, K, karotenoidy, nenasýtené mastné kyseliny, minerály a stopové prvky.

Používanie rakytníkového oleja zlepšuje zrak, spomaľuje procesy starnutia a zlepšuje vzhľad pokožky už po krátkej dobe užívania.

Rakytníkový olej tiež znižuje riziko mozgových príhod, infarktu, posilňuje tráviaci systém a močové ústrojenstvo, zlepšuje pružnosť a priechodnosť ciev a tým výživu tkanív. Zlepšuje hojenie rán kože a slizníc, zlepšuje funkciu imunitného systému.

Má široké použitie ako súčasť zdravého stravovania. No napriek veľkému množstvu informácií o zložení a význame rakytníkového oleja som nenašla žiadne odporúčanie podávať ho deťom mladším ako 3 roky.

Tekvicový olej po 1. roku života

Tekvicový olej má tiež vďaka svojmu zloženiu množstvo pozitívnych účinkov na zdravie, pretože znižuje a reguluje hladinu cholesterolu v krvi, pomáha a chráni cievy pred artériosklerózou, brzdí rakovinu čriev, zlepšuje kvalitu pokožky, spomaľuje kôrnatenie pokožky, pôsobí proti zápalom kože, používa sa pri depresiách a úzkostných stavoch, obmedzuje vypadávanie vlasov i lámavosť nechtov, pomáha pri ťažkostiach s prostatou a bolestivom močení, vďaka selénu pôsobí protizápalovo, podporuje pamäť a schopnosť koncentrácie, pôsobí odvodňujúco.

Tekvicový olej možno zaradiť do jedálnička po 1. roku života.

Zloženie tukov v jedálničku detí i dospelých                                                                

Pravidlo troch tretín!  Jedna tretina by sa mala podieľať na tvorbe energie – nasýtené mastné kyseliny z masla, masti, slaniny, mäsa, mlieka a mliečnych výrobkov. Druhú tretinu by mali tvoriť mononenasýtené mastné kyseliny, ako kyselina olejová z radu n-9, ktorej hlavným zdrojom sú rastlinné oleje – repkový a olivový, ako aj kvalitné rastlinné margaríny.

Doplnkovým zdrojom sú semená a oriešky. Tretia tretina by mala byť z polynenasýtených n-6 a n-3 mastných kyselín, ktoré sú mimoriadne významné pre zdravie.

Nachádzajú sa v rastlinných olejoch (repkový, slnečnicový), kvalitných rastlinných margarínoch a v tuku morských rýb a živočíchov. Väčšina odborníkov odporúča pri príprave jedál u malých detí do 3 rokov používať suroviny a potraviny z nášho zemepisného pásma.

Vzorový jedálniček dojčaťa
Prečítajte si tiež:

Vzorový jedálniček dojčaťa

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: