Letný jedálniček: Sezónne potraviny a ľahkosť letných večerov

Diana Mašlejová | 1. júl 2023
Letný jedálniček: Sezónne potraviny a ľahkosť letných večerov

Okrem čerstvosti dbajte na vnímanie jedla ako pôžitku, rituálu. Nech sú obedy, či večere akýmsi slávnostným obradom.

Čerstvosť a sezónnosť

Dôraz na lokálne, blízke, kvalitné je prvou vecou, na ktorú by sme mali začať dbať, pokiaľ chceme žiť zdravšie, ale aj ekologicky. Zájsť na trh namiesto do anonymného supermarketu, vyberať si produkty, ktoré možno nemajú nekonečný dátum spotreby, ale sú čerstvé. Ideálne sezónne - jeme to, čo nám v danom období príroda ponúka. 

Jedlo je pôžitkom nielen na dovolenke

Okrem čerstvosti dbajte na vnímanie jedla ako pôžitku, rituálu. Nech sú obedy, či večere akýmsi slávnostným obradom. Nemusíte mať na stole práve  tri náročné chody. Dva druhy kvalitného syra na peknom tanieri, čerstvý domáci chlieb a sezónne hrozno spolu s kvalitným olivovým olejom – aj to môže byť dôvodom na zastavenie, vnútorné stíšenie a radosť z jedla.

Jedzte pomaly a vychutnávajte si to. Radšej voľme tri kvalitné jedlá denne, ktoré si spoločne užijeme, ako pozobkávanie prázdnych kalórií počas celého dňa. Po základných stavebných kameňoch vykročme ďalej smerom ku konkrétnym potravinám a ich kombináciám. 

Základ letného jedálnička s príchuťou stredomoria 

  • Kúpte si dva veľmi kvalitné olivové oleje. Jeden „hviezdny“ by mal slúžiť ako jemná zálievka, zmes na pokvapkanie hrozna, paradajky, syra – čohokoľvek. S druhým môžete pracovať štedrejšie a využívať ho na väčšie zálievky či varenie.
  • Investuje do kvalitných korenín a octu. Skúste sa zamerať na domácich výrobcov s príbehom. Budete mať istotu zdravých produktov, z ktorých budete mať navyše radosť.
  • Sezónnu zeleninu a ovocie kupujte na trhoch, prípadne objednávajte od odberateľov, ktorí sú lokálni a ktorým dôverujete.
  • Pekárenské výrobky ideálne pečte doma. Ja osobne som to však skúsila iba raz a nedopadlo to príliš slávne, takže sa snažíme všetky produkty z tejto kategórie kupovať od osvedčených výrobcov – pekárov. A to platí aj pri výbere cestovín.
  • Sladké ochutené nápoje sú napríklad v stredomorských krajinách takmer tabu. Jasné, občasná oranžáda na terase kaviarne ešte nikomu neublížila, ale vo všeobecnosti sa dá povedať, že obyvatelia prímorských krajín sa takýmto nápojom oblúkom vyhýbajú. Pijú radšej vodu. A to je inšpiratívne aj pre nás. A že si dajú pohár červeného vína? Môže byť. Čo sa týka prospešnosti červeného vína, nejestvuje snáď kontroverznejšia téma. Navyše štúdie z tejto oblasti sú protichodné a stále vychádzajú nové. Tá posledná tvrdí, že červené víno zdraviu prospešné nie je, no mnohé iné tento starobylý nápoj obhajujú. My sa nepostavíme na žiadnu, ja iba ticho dodám, že osobne si pohár kvalitného červeného vína vždy rada vychutnám. 

Takže, leto je tu, privítajte ho letným sviežim jedálničkom a uvidíte na sebe veľké zmeny!

Letný jedálniček

Naše tipy: Inšpirujte sa RECEPTAMI

Šťavnatý špenát s jahodami a kozím syrom
RECEPT TU

Melónovo-uhorkový šalát
RECEPT TU

Pizza s rukolou
RECEPT TU

Bageta s grilovaným baklažánom
RECEPT TU

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: