Výživový poradca Maroš Krivosudský o výžive detí: Nerozdeľujme jedlo na dobré a zlé

Redakcia | 26. jún 2023
Nerozdeľujme jedlo na dobré a zlé

Celospoločensky si vytvárame k jedlu negatívny vzťah, lebo sa z neho priberá. Cez rôzne kanály - aj cez rodičov - tento signál prijímajú deti a manipulujú s jedlom už v nízkom veku.

Na jednej strane pribúda detí s poruchami príjmu potravy a na druhej strane detí s nadváhou. Z jedla sme spravili strašiaka.

Jedlo nie je dobré a zlé

Jedlo je témou, kategorizujeme ho na dobré a zlé, čo nie je úplne v poriadku. Dieťa vidí mamu na extrémnej diéte postaviť sa každé ráno na váhu -  čo si z toto obrázka zoberie, aká bude jeho reakcia, ak uvidí, že aj ono sa v rámci fyzického vývoja posunulo číslami na váhe hore? 

Deti by mali jesť všetko v rozumnej miere

"Je neuvážené úplne vylúčiť konkrétne kategórie potravín. Extrémne vylučovanie istej zložky, napríklad sladkého, môže neskôr, keď sa dieťa dostane do puberty, spôsobiť presný opak. Deti by mali jesť všetko v rozumnej miere. Informácie o jedle je potrebné zo strany rodičov posúvať správne - akú má pre nás nutričnú hodnotu, keď si dám to či ono? Jedlo nie je dobré a zlé, takéto delenie vytvára negatívny vzťah k samotnému jedlu," konštatuje výživový poradca Maroš Krivosudský.

Jedlo by malo byť spoločenským a príjemným zážitkom. Jedlo nie je odmenou ani trestom. Odovzdajme túto informáciu deťom, buďme pre nich príkladom. Nezakazujme im niečo, čo si sami doprajeme, a naopak ani im neodovzdávajme extrémne stravovacie návyky spojené s diétami či emočným jedením.

Zaujíma vás táto téma a chcete vedieť viac? Pozrite si VIDEO s výživovým poradcom Marošom Krivosudským. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: