Šoférujete? Ak vám muž do toho kecá, vyhoďte ho z auta

Eva Valentíny | 11. október 2020
Žena za volantom

Podať chrumku, preradiť, zapnúť Spievankovo, vyhodiť smerovku, vybrať cumeľ, podať ďalšiu chrumku...

Či už si to pripustíte alebo nie, medzi ženami a mužmi existuje pár zásadných rozdielov. V hmotnosti mozgu, emocionálnych výbuchoch, schopnosti nepodľahnúť nádche (ľudovo „soplík“) a ... v šoférovaní.

Ľudia to neradi hovoria nahlas, ale ženy šoférujú jednoducho inak ako muži. 

Viete o tom, že ženy šoféruju LEPŠIE?

Predstavte si, že podľa najnovších (ne)amerických výskumov ŽENY šoférujú lepšie. To však neznamená, že túto svoju super schopnosť vybalia hneď. Väčšinou sa šoférovania boja, parkujú na 4-krát a na cestách robia hotové divy sveta. Ak niekoho uvidíte cúvať v kruhovom objazde, bude to celkom určite ŽENA.

Prečo ten STRACH zo ženy za volantom?

Úplne na začiatku – a teda v autoškole – ženu každý správny lektor (zaujímalo by ma, či toto krásne povolanie vykonávajú aj ženy) poriadne vystraší. Tesne predtým, ako si sadne za volant, jej vyrozpráva najmenej tucet príbehov o tom, ako sú jeho bývalí žiaci na cintoríne alebo v base. Toto podporuje v ženách pocit, že túto činnosť nikdy nezvládnu a ich rod šoférovanie jednoducho nemá v krvi. Svoje príbehy často končia slovami ako:

„Pozri sa, čo urobil ten pred nami. To bude určite „žena“ alebo „Ty už máš doma deti? No tie ty radšej do auta nikdy neber.“ Sú takí presvedčiví, že väčšina žien si po obdržaní vodičského preukazu absolútne neverí a nešoféruje ešte niekoľko rokov.

Mne dal policajný inšpektor papiere na tretí pokus so slovami: „Čoskoro sa vidíme na dopravnom inšpektoráte.“ Veľmi otvorene priznávam, že toto jeho gesto „plné dôvery“ ma povzbudilo v presvedčení „NEšoférovať“.

Potrebujú muži superženy?
Prečítajte si tiež:

Potrebujú muži superženy?

Často blúdim

Niekoľko rokov od ukončenia autoškoly som si povedala, že keď som dala vysokú školu a pôrod, nemôžem byť až taký lúzer, aby som nezvládla odšoférovať aspoň diaľnicu. Vymazať z hlavy inštruktora mi trvalo roky, ale podarilo sa. S narodením detí som sa – ako nešofér – stala odkázaná na  časovú dostupnosť a náladu môjho muža. Motivácia teda bola vysoká.

Prišli však nové výzvy v podobe synchronizácie pohybov na manuálnej prevodovke a tým, čo sa dialo v zadnej časti vozidla. Podať chrumku, preradiť, zapnúť Spievankovo, vyhodiť smerovku, vybrať cumeľ, podať ďalšiu chrumku, pozrieť sa do spätného zrkadla, tváriť sa, že som naozaj rýchlejšia ako kamión a nakričať na deti, aby zo mňa opadol stres. Bolo toho na mňa veľa. 

Môjmu mužovi sa však páčilo, že mi už nerobil šoféra a vďačne mi kúpil auto s automatickou prevodovkou. Odvtedy nerozumiem, prečo všetci nejazdia iba na tom a sú ochotní stále používať vynález z konca 19. storočia. 

Muž? Vyhoďte ho z auta

Pozerám Hornú Dolnú a tam: „Zlatík, ale hučí ti to, preraď si. Očuješ, jak to hučí. A vypni si ten blinker, furt ho očujem, šak už pol hodzinu ideme rovno, načo to máš. A cítim jak mixluješ s tým volantom, troška jemnejšie choď. To sú školácke chyby.“

Chce sa mi tým týpkom potriasť a vysvetliť mu, že ONA je IBA žena! Ale ONA mu odpovedá za mňa a hovorí mu: „Neskáč do mňa, buď rád, že nejdeš autobusom.“ Odvtedy hovorím každej žene – ak ti muž do toho kecá, vyhoď ho z auta. On sa prejde (možno schudne) a ty si môžeš ísť stále rýchlosťou 40 km/h. 

Ako som už spomínala, vedci zistili, že riziko nehody je u mužov až 4-násobne vyššie ako u žien. Ženy možno zablúdia, ignorujú jednosmerky, parkujú cez dve parkovacie miesta a v strede križovatky im nenapadne nič lepšie, ako sa rozplakať. Ale málokedy sú aktérkami smrteľných nehôd a šetria peniaze zdravotným poisťovniam.

DO TOHO, dámy!

V Saudskej Arábii je ženám dovolené šoférovať len od roku 2018. Ak ste nedávno nadávali na to, ako vám zužuje zorný uhol rúško, predstavte si, ako sa musí šoférovať v burke. Spomínam to preto, aby ste si VY (slovenské šoférky) sadli za volant usmiate, uvoľnené a sebavedomé.

Pokojne ako prvé použite spätné zrkadlo na dokonalý make-up a rúž (čo ak budete musieť niekomu vysvetľovať tú narýchlo preskočenú červenú).

Zostaňte na našich cestách pokojné. Hrdo pokračujte aj vtedy, ak vám niekto nadáva, že zo značiek poznáte len trojuholník naopak (veď je najdôležitejší) alebo nerozlišujete vpravo a vľavo (vy viete, kam chcete ísť). 

Nech si páni tvorstva hovoria, čo chcú – ŽENY sú v šoférovaní dnes aj tak dokázateľne LEPŠIE.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: