FEJTÓN: Muži a ženy (sme rovnaký druh?)

Petra Babulíková | 6. máj 2023
Muži a ženy

Áno, všetci vieme, z ktorej planéty sú muži a z ktorej ženy. O rozdieloch v myslení, konaní a rozprávaní medzi nami sa už popísalo množstvo kníh (väčšina z nich sa stala „bestsellermi“), článkov, blogov, nakričalo sa množstvo hádok a narozbíjalo množstvo tanierov.

Sme naozaj rozdielni, dokonca jedna z milióna hodnoverných štúdií vypracovaných na niektorej z amerických univerzít tvrdí, že i naše mozgy vyzerajú inak.

Takto vyzerá domácnosť ženy a takto domácnosť muža 

Rozdielov je mnoho, spracovaní snáď ešte viac. V každom sa viac-menej ráta s prototypom muža a rovnako s prototypom ženy. To povestné „výnimka potvrdzuje pravidlo“ predsa v článkoch o rozdieloch medzi nami nikoho nezaujíma. Skôr sa každý snaží nájsť v napísaných slovách svoju vlastnú skúsenosť s manželom, partnerom, rodičom, súrodencom či priateľom opačného pohlavia.

Odpusťte teda, že i tento článok ponúkne tak trochu klišé pohľad na niektoré z rozdielov, snáď možno trochu netradičným spôsobom. Skúsime si totiž zadefinovať hlavné mužské a ženské črty počas výpravy do typickej spoločnej domácnosti.

VSTUPNÉ DVERE

Kovovú menovku so strohými písmenami bez zbytočných ornamentov pravdepodobne vyberal muž. Všetkým je predsa jasné, že menovka je iba predmetom poskytujúcim informáciu, a nie dekoráciou.

Maľovanú menovku s kvietkami, srdiečkami alebo nečitateľné písmenká ukrývajúce priezvisko rodiny si, naopak, musela presadiť pani domáca. A ak náhodou v boji o menovku prehrala, lomcuje ňou estetické cítenie aspoň v čase vianočných a veľkonočných sviatkov. Vtedy, napriek mužovmu povzdychu, zdobí dvere vlastnoručne vyrábaným venčekom z umelej čečiny či jarných kvietkov ukrývajúcich žltučké kuriatka z filcu.

Ručne šitý prívesok sa hompáľa i na jej kľúčoch, ľahšie sa jej tak hľadajú vo veľkej taške plnej drobností. Muž nosí svoj obrovský zväzok kľúčov vo vrecku nohavíc a jedinou ozdobou, ktorú si kedy pripustí k telu, je logo automobilu.

A pocit dôležitosti, samozrejme, veď kto by si už len nepripadal dôležito, keď ho vo vrecku tlačí naraz dvadsať kľúčov. To, že mu zväzok pravidelne robí vo vrecku dieru, je iba dôkazom jeho povznesenosti nad ženské kabelky.

PREDSIEŇ

Na nástennom vešiaku visia zvršky. Tie farebné sú zo šatníka ženy a detí. Tmavšie kúsky zase patria mužovi. Nepotrpí si veľmi na farby, a koniec koncov, čierna sa tak nešpiní.

Z police zvedavo vykúkajú páry detských, elegantných i športových topánok. V kúte stojí tenisová raketa a na stene visí veľké čistučké zrkadlo.

Žena sa v ňom pravidelne kontroluje, najmä pred odchodom z domu. Chce byť za každých okolností upravená. Čo jej tiež vyhovuje, je nedostatok svetla v predsieni. Vrásky sú menej viditeľné a ten sivý vlas, čo jej nemilosrdne odhalilo zrkadlo v kúpeľni, ten sa jej v predsieni nedarí nájsť. Ba čo viac, v tajomnom šere predsiene nevyzerá byť vôbec unavená po nociach strávených nad detskými postieľkami. Výborné strategické miesto pre zrkadlo!

Muž považuje zrkadlo v predsieni za zbytočný luxus, omnoho užitočnejšia by bola polička na odkladanie reklamných letákov, kľúčov či dennej tlače. No v slabej chvíli pred ním trénuje tenisové údery a tajne obdivuje svoje silné, svalnaté paže.

KUCHYŇA

V kuchyni sa každý cíti ako doma. Žena varí a vypeká, muž nasáva vône a ochutnáva. Žena považuje kuchyňu za svoje kráľovstvo, v ktorom môže svojmu mužovi a deťom preukázať lásku tým, že sa postará o ich žalúdky. Muž tieto gestá lásky blahosklonne prijíma a z času na čas dokonca odkladá použitý riad do drezu či umývačky.

Ak sa nejakou kozmickou náhodou rozhodne, že pre zmenu pripraví jedlo on, treba rátať s nevšedným gastronomickým zážitkom. Jedlo bude pravdepodobne plné tajných ingrediencií a neopakovateľných chutí.

Treba však tiež rátať s tým, že muž počas tvorivej kuchynskej horúčky spotrebuje obrovské množstvo misiek, tanierov, príborov, hrncov, plechov a miešadiel rôzneho charakteru. Po gastronomickom zážitku sa treba preto čo najrýchlejšie vrátiť späť na zem a vydolovať kuchynskú linku spod nánosov riadu. Popri drhnutí hrncov sa odporúča niekoľkokrát pochváliť požité jedlo, pretože pre muža je pochvala motiváciou k ešte tvorivejším výkonom.

OBÝVAČKA

Ak je kuchyňa kráľovstvom ženy, tak obývačka je kráľovstvom muža. Kombinácia sedačky a LCD obrazovky sú rovnako toxické ako zelený trávnik a futbalová lopta, a len muž dokáže obe predstavy zlúčiť do niekoľkotýždňového sledovania majstrovstiev sveta. Občas si pozrie i dobrú komédiu, krimipríbeh či dokumentárny film o dobývaní pralesa. Pri ktoromkoľvek žánri sa stotožňuje s hlavným hrdinom a počas záverečných titulkov sa hrdo vztýči zo sedačky a doleje si pivo.

Žena, ak si nájde chvíľu na televízne rozptýlenie, určite nájde prienik s mužovými reláciami, ale siahne aj siahne po programoch o varení, ženskom magazíne či alternatívnych programoch o dojčení, povinnom očkovaní a výchove dieťaťa v 21. storočí.

Akékoľvek sledovanie čohokoľvek je ohrozené, ak sú deti v domácnosti hladné, smädné, choré, nudia sa alebo chcú pozerať svoj program. Omnoho jednoduchším spôsobom trávenia voľného času je dobrá kniha či časopis, z ktorých sa dá ukradnúť pár inšpirujúcich strán, keď deti po obede zaspia.

Vo chvíľach romantiky môže v obývačke zaznieť tlmená hudba, do ktorej si náš pár skúša zaprášené tanečné kroky alebo sa len k sebe túli s pohárom dobrého vína. Opäť však platí pravidlo, že po romantickom večere poháre do umývačky odnáša žena.

Muži a ženy

DETSKÁ IZBA

Keďže náš typický muž je živiteľom rodiny, nemá možnosť tráviť s deťmi toľko času ako ich matka. Občas vchádza do detskej izbičky až po večierke, utrmácaný z celodennej práce. Veľkou rukou pohladká spiace deťúrence po vláskoch a potichu sa pokúša dostať k dverám izby, pričom zvyčajne stúpi na niektorú z interaktívnych hračiek.

Tá sa rozospieva jedným zo svojich chytľavých hitov a prebudí všetky deti v okruhu troch poschodí. Dezorientované deťúrence utíši len slovo matky, zatiaľ čo vystresovaný muž uteká do obývačky a hľadá útechu v niektorom z večerných zábavných programov.

Cez víkendy má muž viac príležitostí na výchovu. Vstupuje do detskej izby a vrhá sa na škatuľu so stavebnicami. Tvári sa pritom, že práve dáva svojim deťom dôležitú lekciu zo statiky. Pravdou však je, že lekciu si najviac vychutnáva on sám, pretože stavebnica bola jeho najobľúbenejšou hračkou už v ranom detstve. Samozrejme, nehovoríme o elektrickom vláčiku, ktorý si presadil ako vianočný darček pre ročného synčeka.

Žena hračky väčšinou upratuje. S láskou vkladá do postieľok mrnčiace bábiky, túli sa k plyšovým zvieratkám a štvornožky hľadá zatúlané kúsky puzzle alebo kocky s obrázkom večne živého Krtka. Pod postieľkami nachádza i časti stavebnice, ktorú si muž zabudol upratať.

KÚPEĽŇA

Čistučká kúpeľňa s decentnými kachličkami, ako vystrihnutá z katalógu. Na poličke nad umývadlom sa z pohárikov usmievajú štebotavé zubné kefky a pasty. A krémiky, špirála, niekoľko balzamov na pery, parfémy, riasenka, zo štyri laky na nechty a desiatky iných skrášľovadiel. Mužove skrášľovadlá zakomplexovane stoja v rohu police. Gél na holenie, gél po holení, korenistý sprej, a stačí.

Čas, ktorý strávi v kúpeľni muž, sa ráta na minúty, veď nedbalá elegancia sa nosí už desaťročia. Dvojdňové strnisko len pridáva na jeho sebavedomí a občasná sprcha dáva priestor vyventilovaniu pracovného a rodinného stresu. Do prúdu kvapiek sa ozýva jeho sýty hlas, vyspevujúci niektorú z piesní, napočúvanú z autorádia počas cesty do práce.

Čas, ktorý strávi v kúpeľni žena, sa ráta na hodiny. Ranné a večerné rituály s podkladovým a odličovacím krémom, krotenie hustých vlasov do praktického uzla či experimentovanie s bio uhorkou, starostlivo nakrájanou na rovnomerné kolieska a porozkladanou po unavenej pokožke, to je iba zlomok ženskej kúpeľňovej choreografie.

Kúpanie detí
je záležitosťou oboch. Kým žena k nemu pristupuje zodpovedne, muž dáva priestor svojmu zmyslu pre humor. Zabáva deti gumenými kačičkami, ktoré skáču z vane priamo na jeho hlavu, rozosmieva ich špliechaním a vďačným „KUKUK!“ spoza sprchového závesu. Žena vbieha do kúpeľne s osuškami, vyťahuje šťastné deti z teplej vodičky a sipí, že je zase celá kúpeľňa mokrá.

SPÁLŇA

Žena a jej vnímavosť na detaily sa prejavuje i v spálni. Posteľné obliečky sú krásne farebne zladené s plachtami, nadýchané podhlavníky lákajú k spánku. Starostlivo vyberaná nočná bielizeň má za úlohu signalizovať túžbu či únavu. Na nočnom stolíku leží snubný prsteň, kresbičky od detí a rozčítaná kniha.

Muž sa po náročnom dni tak teší do postele, že si ani nestačí všimnúť nové obliečky. Koniec koncov, vyspal by sa i na karimatke pod stanom, tak ako už tisíckrát. Ženin odkaz, vpísaný do nočnej bielizne, číta každú noc ako túžbu, a ak sa náhodou mýli, otočí sa na druhý bok a zaspí spánkom spravodlivých. Na nočnom stolíku leží mobilný telefón s nastaveným budíkom, aby ráno nezaspal do práce.

Ak je súčasťou spálne detská postieľka, nadkláňa sa nad ňu najmä žena. Pri každom nočnom plači muž naťahuje prikrývku na hlavu a snaží sa nemyslieť na lákavú predstavu nepretržitého spánku na sedačke v obývačke.

Spánok bábätiek v histórii
Prečítajte si tiež:

Spánok bábätiek v histórii

PIVNICA

Každá správna pivnica má police. O tie sa stará muž. Pobehuje horúčkovito s metrom a latami, píli, vŕta a spokojne si pri tom všetkom pradie. Zatiaľ žena pradie v kuchyni, počas zavárania tisíceho pohára slivkového kompótu. Potom spoločne poukladajú zaváraniny na poličky a tichučko počúvajú šťastný tlkot svojich srdiečok.

Pivnica sa tak stáva symbolom šikovnosti oboch. A odkladacím priestorom na zbytočne veľké veci, ktoré v byte prekážajú, ale nekazme im to teraz. Police sú, džemy, kompóty, čalamáda a lekvár si na nich hovejú, a že sem čochvíľa pribudne jeden, druhý, tretí bicykel, odrážadlo a stará postieľka, o tom teraz ani muk.

GARÁŽ

Garáž či dielnička, jednoducho priestor určený na mužovu sebarealizáciu. Krajina skrutkovačov, vzorne vyrovnaných pohárikov s drobnými klinčekmi, skrutkami, matičkami a veľkým zaolejovaným plagátom z automobilového magazínu, vôňa benzínu a dobrodružstva. Tu sa muž cíti ako doma.

Môže byť opäť malým chlapcom, pískajúcim si pesničku z obľúbeného filmu, tlčúc kladivom do rytmu. Alebo si len tak priasť, ako vtedy v pivnici. A keď už práve nemá, čomu by sa venoval, je tu ešte auto, ktoré si zaslúži extra dávku pozornosti.

Žena vchádza do tohto sveta so zmiešanými pocitmi. Nechce sa ušpiniť, láka ju zvedavosť, chce vidieť svojho muža pri práci a zároveň dať garáži najavo, že mužov domov je niekde inde. A tak sem-tam vbieha do tohto V.I.P. priestoru, aby naplnila svoju misiu.

Prezerá si kufríky s náradím, zotiera mužovi z čela špinavú šmuhu a vábi ho na chutný obed, občas úspešne a občas nie. A s rovnako zmiešanými pocitmi zo sveta garáže vychádza. Hrdá na jeho šikovnosť, bojujúca s vlastnou žiarlivosťou a túžiaca raz tomu všetkému rozumieť...

Dopĺňame sa. V každej miestnosti sa dopĺňame. Veď preto sme spolu. A z rozdielov v našom vnímaní a prežívaní sa skladá tá najfarebnejšia, najveselšia stavebnica. Čo si poskladáte doma vy?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: