Starnite s gráciou: Zatočte s vráskami!

Mgr. M. Koscelníková | 19. september 2018

Trápia vás vrásky? Od istého veku sa musíme zmieriť s tým, že naša pokožka starne...

Je sympatické počuť od známych žien v rokoch a čítať v ženských časopisoch, že vrásky nám pristanú. Od istého veku sa musíme zmieriť s tým, že naša pokožka starne.

Pleť po tridsiatke

Skôr, či neskôr sa na nej odrazia všetky prebdené noci, stres, zlá životospráva a hlavne čas. Po tridsiatke a možno už aj skôr, naša kozmetická výbava obsahuje minimálne jeden krém proti „starnutiu pleti“.

Sú dámy, ktorým stačí bežný krém, sú aj také, ktoré svoju pokožku rozmaznávajú drahou a luxusnou kozmetikou. Niekto sa vylepší u plastického chirurga, niekto si pomôže dostupnejšími metódami. Lebo priznať si vrásky je síce sympatické, ale kto by sa nimi chválil?

Kolagén

Od dvadsiateho roku života naša pokožka produkuje o jedno percento menej  kolagénu, ktorý je zodpovedný za elasticitu pleti. Po tridsiatke sa počet kolagénových vlákien zníži o desať percent. To, ako sú na našej tvári vrásky viditeľné, závisí aj od typu pokožky.

Na mastnej pleti sa objavia neskôr ako na suchej. Mimika, veľké výkyvy hmotnosti, gravitácia. Aj vďaka tomu sa naša tvár mení a pokožka stráca svoju sviežosť. Ak jej chcete trošku pomôcť, skúste nasledujúce tipy.  

Pleťové masky: domáce zdroje

Ako prvé vytiahnite do boja masky z domácich surovín. Je to najjednoduchšie, najlacnejšie a relatívne pohodlné. Miešajte a skúšajte. Takéto podomácky vyrobené masky majú výhodu v tom, že viete, čo si nanášate na tvár. Zvlášť ak suroviny, z ktorých si ich namiešate, sú z dôveryhodných zdrojov. Pokožka sa poteší, ak ju pohladíte niečím výživným. Odmenou za chvíľu trpezlivosti s maskou na tvári bude hladšia a jemnejšia pleť.

  • Maska z medu a mrkvovej šťavy by mala pomôcť zredukovať vrásky medzi obočím a okolo úst. Betakarotén z mrkvy podporuje tvorbu nových kožných buniek a vyhladzuje najvrchnejšiu časť pleti. Med v sebe spája čistiace, regeneračné a omladzujúce účinky a je vhodný pre každý typ pleti. Po dvadsiatich minútach tvár opláchnite vatovým tampónom namočeným vo vode so štipkou sódy bikarbóny.
  • Najpríjemnejšie a najmenej pracné je natrieť si pokožku tváre šťavou z čerstvého hrozna. Po desiatich minútach pleť opláchnite. Hroznová šťava pleť hydratuje a prečisťuje.
  • Trochu viac času zaberie bielkovo-smotanová maska. Z jedného vaječného bielka vymiešajte tuhý sneh. Pomaly do neho primiešavajte jednu lyžičku sladkej smotany, zmes naneste na tvár, nechajte pôsobiť aspoň päť minút a  umyte studenou vodou.
  • V boji s vráskami pomôže aj populárny zázvor. Zmiešajte pol lyžice na jemno nastrúhaného zázvoru a pol lyžice medu. Aplikujte na tvár a nechajte pôsobiť pätnásť minút.

Tvárová gymnastika – vyplazujem jazyk a gúľam očami

Opäť spôsob, ktorým si môžete pomôcť k dosiahnutiu pevnejšej pleti v domácom pohodlí. Vďaka jednoduchým cvikom precvičíte svaly na tvári. (Áno sú aj tam a zvyknú vekom ochabnúť). Podstatou sú fázy napínania a uvoľňovania. Tvárová gymnastika sľubuje zázraky: ovísajúce líca sa spevnia, dvojitá brada sa stráca, zjemňujú sa a miznú vrásky na celej tvári i krku. Je aj v ponuke kozmetických salónov, kde vás naučia know-how.

Na posilnenie kontúr brady je ideálnym cvikom vyplazovanie jazyka. Vyplazte ho čo najviac a vydržte päť sekúnd. Zopakujte dvadsaťkrát. Tento cvik je dosť nápadný, takže si ho nechajte naozaj na doma. V práci skúste tento: zatlačte špičku jazyka na horné podnebie a vydržte tak päť sekúnd, potom uvoľnite a zopakujte niekoľko krát. Svaly na brade tak nenápadne pracujú.

Spadnutým kútikom úst pomôžete dôrazným vyslovovaním hlások. Vytvarujte pery dopredu a vyslovujte hlásku U, O a ležaté I, potom uvoľnite. Tieto cviky sú účinné aj pri mimických vráskach okolo úst a na pekné pery. Tie si udržíte pekné úsmevom. Spojenými perami sa klaunovsky naširoko usmievajte a potom svaly uvoľnite.

Vejáriky vrások okolo očí potlačíte jednoduchým rozširovaním očí, ktoré ničí vrásky v ich blízkosti. Vygúľte oči a rýchlo žmurkajte. Tým podporíte lymfatický obeh a bojujete proti vráskam v okolí očí a proti kruhom pod očami.

Aj taká obyčajná sviečka je vynikajúca na omladenie. Tento vynikajúci jogový cvik, ktorý si pamätáme ešte z hodín telesnej výchovy, pôsobí aj proti vráskam na tvári. V tejto polohe si oddýchnu nielen nohy ale aj vnútorné orgány.

Protivráskova diéta

Je samozrejmé, že na tom ako vyzeráme má zásluhu aj to, čo jeme. Ak chcete svojej pleti pomôcť dobrotami na tanieri, vyberte si z tých, ktoré podľa odborníkov pomáhajú udržať pokožku mladú.

Tofu a sóju by ste nemali vynechať. Sója obsahuje látky zvané fytoestrogény. Tie majú na náš organizmus podobný účinok ako estrogén. Jeho hladina v tele ženy klesá najmä v období menopauzy a s tým súvisí aj pokles hladiny kolagénu. Vďaka nemu je pleť svieža, pružná a kožné bunky sa obnovujú. Skúste do svojho jedálnička zaradiť sójové výrobky, ktorých konzumácia môže pomôcť povzbudiť pokožku, aby kolagén produkovala.

Losos. Táto lahôdka, podobne ako aj ďalšie takzvané tučné ryby, je ideálnou potravinou pre našu pleť. Vďaka ich vysokému obsahu omega-3 mastných kyselín, pomáhajú udržiavať našu pokožku pružnú.

Špenát, kapusta, žerucha a ďalšie druhy zelenej listovej zeleniny sú bohaté na antioxidant zvaný luteín. Antioxidanty sú potrebné k udržaniu hladiny kolagénu, pretože pomáhajú neutralizovať voľné radikály. (Chemické zlúčeniny, ktoré vznikajú v ľudskom organizme vplyvom vonkajších zdrojov, ako sú znečistenie, alebo UV žiarenie.)

Céčko. Tento vitamín je nevyhnutný pre tvorbu kolagénu. Preto do svojej protivráskovej stravy určite zaraďte ovocie ako sú borievky, čučoriedky a jahody.

Spánok

K pekne vyzerajúcej a sviežej pleti nám pomôže zdravý spánok. V spánku sa naše bunky obnovujú a regenerujú dvakrát rýchlejšie.

Tento proces nastáva medzi druhou a treťou hodinou ráno, vo fáze hlbokého spánku. Ak máme nedostatok spánku, naša pleť vyzerá unavená, bledá, pod očami sa vytvoria tmavé kruhy. Pred tým ako sa uložíte do postele vyvetrajte izbu, aby ste mali počas noci v izbe dostatočnú vlhkosť a kyslík a pleť sa  zbytočne nevysúšala. Po tridsiatke si doprajte luxus minimálne sedemhodinového spánku.

Tvár odráža náš spôsob života. Starajme sa o ňu, aby z nej boli čitateľné len naše radosti a nie roky.

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: