TVÁROVÁ GYMNASTIKA: Vytrénujte si krásnu tvár

Gabriela Bachárová | 25. január 2018
TVÁROVÁ GYMNASTIKA: Vytrénujte si krásnu tvár

Revolúcia v ženskej kráse! Namiesto krémov a vodičiek je tu tréning tvárových svalov. Presnejšie povedané – gymnastika zameraná na čelo, oči, líca, nos a ústa.

Vyskúšajte ju a sama si tak overte, či vďaka tomuto ojedinelému fitness získa vaša pleť mladistvejší vzhľad, väčšiu pevnosť a bude na nej aj menej vrások.  Zázraky nedokáže, ale stojí za to!

Tvárová gymnastika zázraky nesľubuje. Vyšší vek či viditeľné chybičky krásy s najväčšou pravdepodobnosťou neodstráni, môže ich však trochu zmierniť, alebo aspoň šikovne zamaskovať.  Aj keď vám tvárová gymnastika nesplní sen o pokožke bábätka, má zmysel venovať jej čas a záujem.

Hlavné zásady tvárovej gymnastiky

  • Hlavne na začiatku si zvyknite cvičiť pred zrkadlom, aby ste videli, ako sa jednotlivé cviky vykonávajú a aké účinky majú na vašej tvári.
  • Ako často trénovať? Ideálne niekoľkokrát týždenne, minimálne dvakrát až trikrát. Ak máte čas a chuť, môžete aj každý deň. Cvičenie by malo trvať asi pol hodiny (maximálne však hodinu). Prvé výsledky sa dostavia približne za mesiac, je preto potrebné vytrvať a nevzdávať sa. Napokon,  trpezlivosť je dôležitá aj pri iných druhoch cvičenia.
  • Veľmi dôležité je aj správne vykonávanie cvikov. Dajte si preto záležať na presnom postupe, v opačnom prípade sa výsledky nedostavia.
  • Na začiatku cvičenia si doprajte krátku zahrievaciu masáž tváre a pozornosť venujte aj celkovému uvoľneniu. Tieto dve opatrenia zvýšia efekt cvičenia.
  • So samotnou tvárovou gymnastikou je veľmi úzko spätá masáž tváre. Dá sa povedať, že jedno bez druhého nemôže dosť dobre fungovať. Pred samotným cvičením si kožu jemne ponaťahujte palcom a ukazovákom. Mali by ste pritom cítiť slabé štípanie. Neskôr nasleduje bubnovacia masáž – bubnujte na kožu špičkami prstov. Potom sa na chvíľu vráťte k ťahaniu za pleť. Cieľom masáže je predovšetkým dobré prekrvenie a zahriatie pokožky.
  • Cvičte v príjemne teplej miestnosti, vyvarujte sa prievanu.
  • Každý cvik má iný počet opakovaní, väčšinou ide o tri, päť alebo desať či dvadsať opakovaní. Dajte pozor, aby ste to neprehnali a „nepretrénovali“ sa. Aj tvárové svaly možno totiž preťažiť, čo sa prejaví bolesťou a strnulosťou. 
  • Po ukončení cvičenia si na tvár naneste v dostatočnom množstve vyživujúci krém.

tvarova gymnastika

Tvárová gymnastika: Niekoľko cvikov pre vás

Uvoľnená šija

Bez uvoľnenej šije nemôžete mať uvoľnenú tvár. Vkĺznite rukami po stranách hlavy do vlasov. Prsty sú ľahko natiahnuté, uši ležia medzi palcom a ukazovákom. Vytiahnite hlavu mierne nahor. V oblasti krku a šije pocítite jemný ťah. Hlavu tlačte dole proti tomuto tlaku. Opakujte trikrát.

Proti dvojitej brade

Položte ruku pod bradu, chrbát ruky pritom smerujte nahor. Tlakom dolnej čeľuste otvorte ústa smerom nadol. Súčasne tomuto pohybu bráňte protitlakom ruky. Cvičte po dobu troch sekúnd, potom uvoľnite. Opakujte päťkrát.

Uvoľnené svalstvo čeľuste

Zatínate často vplyvom stresu zuby? Zbavte sa tohto zlozvyku pomocou tvárovej gymnastiky a uvoľnite svalstvo čeľuste. Otvorte čo najviac ústa, potom ich zatvorte, zatnite zuby a silno zahryznete. Potom krátko uvoľnite. Zopakujte päťkrát.

Napnutá partia v okolí úst

Najskôr sa na seba zoširoka usmievajte v zrkadle. Potom si predstavte, že na vás niekto vyplazil jazyk. Úsmev vystrieda prekvapené "Ó" a pery vytvoria veľký ovál. Plynulo znovu prejdite k úsmevu. Opakujte päťkrát.

Zatočte s vráskami!
Prečítajte si tiež:

Zatočte s vráskami!

Pevné pery

Pootvorte ústa a vyšpúľte pery čo najviac dopredu, ako by ste chceli pobozkať svoj obraz v zrkadle. Potom pery vtiahnite celé dovnútra a pretiahnite ich cez zuby. Ústa zostávajú stále otvorené. Cvičenie zopakujte päťkrát.

Zdvihnuté kútiky úst

Posúvajte pomaly kútiky úst čo najviac nahor, ústa zostávajú zatvorené. Do strán by sa posúvať nemali, ale tomu sa nedá úplne zabrániť. Nevadí, sústreďte sa hlavne na pohyb nahor. Kútiky úst potom nechajte poklesnúť a cvik zopakujte desaťkrát.

Napätá tvár

Zhlboka sa nadýchnite a vzduchom naplňte celé ústa. Tvár je nafúknutá. Trochu otvorte ústa, aby cez ne mohol pomaly unikať ľahký prúd vzduchu. Tvár postupne ochabuje. Po vydýchnutí sa znovu nadýchnite a celý cvik opakujte ešte trikrát.

tvarova gymnastika

Žiarivé oči

Otvorte doširoka oči, akoby ste práve uvideli niečo šokujúce. Čelo zostáva nehybné. Potom začnite očami pohybovať do kruhu – pozerajte sa najprv hore, potom doprava, dole a doľava. Kruh očami opíšte trikrát a potom zmeňte smer. Celý cvik zopakujte so zavretými očami. Cvičenie posilňuje kruhové očné svaly.

Pre oči bez vrások

Priložte brušká prstov na tvár tak, aby ukazováky boli na spánkoch, prostredníky zhruba centimeter od vonkajších očných kútikov a prstenníky na lícnych kostiach. Prstami vykonávajte ľahký tlak a kožu ťahajte smerom von k vlasom. Potom pomaly otvárajte doširoka oči. Prsty počas celého cviku naťahujú kožu. Opakujte desaťkrát.

Kozmetika z prírody
Prečítajte si tiež:

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: