Druhýkrát mamou: Čo som sa naučila a čomu som sa vyhla

Redakcia | 21. august 2024
Druhýkrát mamou: Čo som sa naučila a čomu som sa vyhla

Prvé materstvo ma naučilo, že nie všetko ide podľa plánu. Tento raz som sa naučila uvoľniť a prijať veci také, aké sú, čo mi pomohlo prežiť hektické obdobia s väčším pokojom.

Môj syn mal dva roky, keď sa nám narodila dcérka. Už pred pôrodom som sa obávala, ako zvládnem starostlivosť o maličkých a premýšľala som o tom, ako zjednodušiť veci čo najviac.  

Čo som pri druhom dieťaťu urobila inak? 

Nerobím nákupy na poslednú chvíľu

Núdzové nákupy toaletného papiera ma oberali o čas a mojím novým pomocníkom sa stal nákupný zoznam. Ten som si zostavila ešte pred pôrodom druhého dieťatka, aby sme prvé mesiace zvládli bez tohto stresu. Nakúpila som trvanlivé potraviny, hygienické potreby pre celú rodinu, ako aj veci, ktoré mi pomohli zotaviť sa po pôrode (vložky, rôzne olejčeky, vitamíny, masť na hemoroidy a podobne). Tiež som sa zásobila potrebami pre novorodenca, aby som neutekala po plienky uprostred noci. 

TIP: Ísť s dvojročným synom a bábätkom nakupovať je masaker a donáška potravín je skvelým riešením. Umožnilo to aj môjmu manželovi stráviť menej času pochôdzkami po obchodoch na ceste z práce a mohol byť viac s nami.

Regulujem návštevy

Keď chceli priatelia a rodina prísť na návštevu, naplánovala som kratšie stretnutia a jasne určila kedy a dokedy by stretnutie malo trvať. Pre mamu sú prvé mesiace s bábätkom vyčerpávajúce a aj keď ľúbi svojich kamarátov a rodinu, ktorí sa s ňou chcú tešiť z bábätka, potrebuje pokoj. Aj mama aj dieťatko. Toto som vedela, že urobím inak a nastavím pravidlá.  

Zjednodušenie rutiny pri spaní

Pri prvom dieťati som sa snažila dodržiavať komplikovanú rutinu pred spaním – kúpeľ, masáž, uspávanky, čítanie a podobne. Bolo to pekné, ale niekedy vyčerpávajúce. Pri dcérke som zjednodušila všetko na minimum: rýchly kúpeľ alebo umytie, prezlečenie do pyžamka, krátka uspávanka a spánok. A fungovalo rovnako. Deti nezaspávali v rovnaký čas a tak staršiemu synovi som chcela dopriať bozk na dobrú noc tiež. 

Nebojím sa povedať „nie“

Pri prvej materskej som mala tendenciu súhlasiť so všetkým – od návštev až po rôzne aktivity. Tentoraz som sa naučila, že je úplne v poriadku povedať „nie“, ak niečo nezapadá do môjho denného plánu alebo ak si potrebujem oddýchnuť. Prioritizácia vlastných potrieb je kľúčová, mamy. S manželom sme si rozdelili úlohy a zodpovednosti. Napríklad, sme sa dohodli na pravidelných „oddychových dňoch“, kedy jeden z nás stráži deti, zatiaľ čo druhý má čas pre seba. Paradoxne mám na seba pri dvoch deťoch viac času, pretože si ho dokážem viac vážiť a aj užiť. 

Väčší dôraz na partnerstvo s manželom

Toto je vec, na ktorú netreba zabúdať. Spoločný čas, hoci len krátky, ale pravidelný. Objatie, prechádzka, večera... Stále ste partnermi, aj keď ste sa stali rodičmi. 

Investujem do kvalitných detských potrieb

Namiesto nákupu množstva lacných vecí a hračiek som sa rozhodla investovať do niekoľkých kvalitných produktov, ktoré vydržia dlhšie a sú praktickejšie. Hromada lacného oblečenia, ktoré vyhodíte po dvoch praniach alebo hračiek, ktoré sú plné toxínov, toto naozaj doma nepotrebujete. Uvažujem minimalisticky, ale dávam pozor na to, do čoho deti obliekam a s čím sa hrajú. Nemám problém povedať rodine, čo môžu priniesť, keď sa na to opýtajú. Keď sa nepýtali, poďakovala som, ale "pichľavé" farebné bodyčka, nepohodlné čelenky a fľašky z "čiňákov", nemilosrdne vyhodila.   

Som flexibilnejšia pri plánovaní dňa

S dvoma deťmi som sa naučila, že plány sa môžu nečakane zmeniť. Preto som sa prestala fixovať na dokonalé naplánovanie dňa a namiesto toho som začala byť flexibilnejšia. Ak sa deti zle vyspia alebo ochorejú, jednoducho prispôsobím svoj plán situácii a nenechám sa tým vyviesť z miery. Dá sa povedať, že nemám plán, nechávam sa viac viesť s deťmi. Doteraz si pamätám, ako sme s prvým synom utekali na baby cvičenia a budila som ho na plávanie, lebo rozvrh nepustil. Načo som sa stresovala? Teraz som múdrejšia. 

Naučila som sa viac delegovať

Ako druhá mama som pochopila, že nemusím robiť všetko sama. Naučila som sa viac delegovať úlohy na manžela, starých rodičov, alebo dokonca staršie dieťa, ktoré môže pomôcť s jednoduchými vecami. Prijmem každú pomoc a nehrám sa na hrdinku, že je to pohoda. 

Viac si užívam prítomnosť s deťmi

Možno to znie ako klišé, ale tentoraz som si dala za cieľ viac si užívať každodenné momenty s deťmi. Uvedomila som si, ako rýchlo čas letí, a tak sa snažím viac vnímať radosti každodenného života, či už je to ranný úsmev mojej dcérky alebo spoločné hry s oboma deťmi. Tieto malé chvíle sú pre mňa teraz oveľa cennejšie. Ako rodina sme kompletní, takže viem, že tieto chvíle sa nezopakujú. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: