Druhé dieťa na ceste? 10 tipov, ako zvládnuť dvojnásobné radosti aj starosti

Redakcia | 20. február 2024
Druhé dieťa na ceste? 10 tipov, ako zvládnuť dvojnásobné radosti aj starosti

Pripravujete sa na príchod druhého dieťatka? Dve sú viac ako jedno a možno už teraz sa obávate mnohých výziev, ktoré sú pred vami. Tu sú tipy od rodičov, ktorí si túto cestu už prešli, inšpirujte sa.

Čakáme druhé dieťatko: 10 tipov, ako zvládnuť dvojnásobné radosti aj starosti

  1. Oznámte príchod nového súrodenca: Zdieľajte túto novinku so svojím prvým dieťaťom, keď cítite, že je na to ten správny čas. Je dôležité, aby sa prvorodené dieťa, ktoré vyrastalo istý čas ako jedináčik, cítilo zapojené a dôležité.
  2. Rola staršieho súrodenca: Premeňte žiarlivosť na vzrušenie tým, že zapojíte prvé dieťa do príprav na príchod nového člena rodiny. Nákupy, plánovanie, rozhovory. Zdôrazňujte jeho rolu staršieho brata/sestry.
  3. Viac strastí je priamo úmerných väčšej radosti: Mať viac detí so sebou prináša väčšiu zodpovednosť, ale aj radosť, viac škriepok, ale aj viac objatí. Vzťah medzi súrodencami je úžasný dar, ktorý im navzájom dáte.
  4. Dôverujte svojim inštinktom: Ako rodič už máte skúsenosti a zručnosti, ktoré vám pomôžu zvládnuť nové výzvy. Už viete, čo vás čaká. Všetko, čo sa týka starostlivosti o novorodenca máte zvládnuté. Len si to zopakujete.
  5. Recyklujte oblečenie a hračky po staršom dieťati: Využite veci po staršom súrodencovi, urobte prievan v skrini a pripravte si výbavičku pre bábätko, ušetrite tak peniaze aj prírodu.
  6. Zdieľanie spoločnej izby: Nebojte sa nechať súrodencov v jednej izbe, nemusíte sa hneď sťahovať do väčšieho, môže to posilniť ich vzťah.
  7. Emocionálna príprava na pôrod: Pripomeňte si, že vaše telo toto všetko už zvládlo a dokáže to zvládnuť znova. Ak máte traumu v prvého pôrodu, alebo cítite obavy, porozprávajte sa o tom s vaším lekárom a hľadajte riešenie.
  8. Pozitívny prístup: Áno, bude to náročnejšie, ale sústreďte sa na to dobré - súrodenecké vzťahy sú neoceniteľné. Prinesiete tomuto svetu ďalšie dieťa a vychováte z neho dobrého človeka a to je úžasná správa.
  9. Špeciálny čas pre každé dieťa: Uistite sa, že si nájdete čas na individuálne interakcie s každým dieťaťom. Každé dieťa chce mamu len pre seba a na istú chvíľu im to viete dopriať. 
  10. Očakávanie lásky: Najkrajšie na tom všetkom je sledovať, ako vaše deti spolu nadväzujú vzťahy. Zo začiatku to bude možno kostrbaté, ale verte, že sa to utrasie. Keď ich uvidíte hrať sa spolu, smiať sa na rovnakých veciach (ktorým ani vy nebudete rozumieť), všetky spory budú zažehnané. 

Detská psychologička Mária Tóthová Šimčáková sa venuje téme súrodeneckých vzťahov vo videách, inšpirujte sa jej odbornými postrehmi TU. Všetky webináre, kurzy a videopodcasty sú na podstránke VIDEÁ v Klube MAMA a ja. Záznamy sú dostupné NEOBMEDZENE pre platené členstvá PREMIUM/PLUS.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: