Narodením prvého dieťaťa sa žena zmení, je to jeden z najintenzívnejších zážitkov

MK | 12. február 2024
Narodením prvého dieťaťa sa žena zmení

Fyzicky, emocionálne, menia sa priority aj pohľad na svet. Je to prechod.

Akokoľvek je to úžasné, stať sa mamou po prvýkrát so sebou nesie výzvy: prechádzate veľkým fyziologickým a emocionálnym prechodom, navyše ste v móde nekonečnej únavy a bez skúseností. Ženy sú však úžasné v tom, že sa dokážu prispôsobiť a časom rastie aj sebadôvera mamy – a po pár mesiacoch, rokoch, sa možno budete cítiť opäť pripravená na rozšírenie svojej rodiny. Ale už to bude iné. 

Narodenie prvého dieťaťa je intenzívnym zážitkom pre ženu

A to takým silným, že ovplyvní všetko vo vašom živote.
Nedivte sa, že ďalšie tehotenstvo a príchod detí bude menej intenzívny. Výskumy ukazujú, že stať sa prvýkrát matkou je vo všeobecnosti fyzicky aj emocionálne intenzívnejšie ako skúsenosť s ďalšími deťmi.

„Prvé materstvo je také ťažké, pretože je úplne nové,“ hovorí Diana Spalding, certifikovaná pôrodná asistentka Motherly's Birth (ext. zdroj D.Spalding). "Bez ohľadu na to, koľko sa pripravujete, neexistuje spôsob, ako byť úplne pripravený na všetko, čo s materstvom prichádza."

Narodením prvého dieťaťa sa žena zmení

Transformácia tela i duše

Počas tehotenstva prechádza telo ženy zásadnými zmenami - od pŕs, ktoré sa pripravujú na dojčenie, cez rozšírenie panvy, až po hormonálne výkyvy. Aj vonkajšie znaky, ako akné, kŕčové žily, zmena hustoty a objemu vlasov, svedčia o tom, že prežívate výnimočné obdobie, s ktorým sa telo vyrovnáva. Tieto zmeny, niekedy náročné, inokedy pozitívne, pretrvávajú dlho po narodení dieťaťa - čo znamená, že pri ďalšom tehotenstve nebudete prekvapené. Už tieto premeny vášho tela poznáte. Prvýkrát vás mohli zaskočiť.

Emočná horská dráha

Stať sa prvýkrát mamou je obdobím hlbokých emotívnych premien, keď sa z egocentrického života posúvate k životu plnému obetavosti. Musíte sa naučiť úplne prispôsobiť svoje priority, plány a vzťahy. Každé ďalšie dieťa prinesie svoje výzvy, no zmena myslenia na "mód mama" už bola učinená, a tak sa adaptácia javí menej drastická.

Prvorodičky na seba vyvíjajú obrovský tlak. Keď máte druhé alebo tretie dieťa, ste aj na seba  menej prísna, pretože pochopíte, o čom to všetko je. Mamy dvoch alebo viacerých detí si aj viac veria  – prežili si všetko s prvým dieťatkom. Sú viac pripravené. Aj keď mamy o sebe budú vždy pochybovať, vedia, že keď už na to raz prišli (ako uspať dieťatko, ako ho upokojiť, ako zvládnuť koliky...), tak na to môžu prísť znova. "Prvé kolo materstva" pomáha ženám zbaviť sa väčšiny ilúzií o rodičovstve. Pri druhom sa viac uvoľnia. 

Mamy už vedia o fyzickom nepohodlí, ktoré je súčasťou prvých týždňov po pôrode. Vedia, akú úroveň spánku môžu očakávať. Vedia, ako sa ich nálady môžu v prvých týždňoch po pôrode meniť. Vedia, ako sa môže zmeniť partnerský vzťah po narodení dieťatka. Aj keď tieto znalosti nerobia z týchto vecí "bezproblémovú vec", môžu im pomôcť cítiť sa pripravenejšie.

Matky potrebujú oporný bod v podobe komunity

Podpora zo strany priateľov či rodiny je nenahraditeľná a to tak pre prvorodičku ako aj pri ďalších pôrodoch a výchove detí. Vzájomná pomoc a porozumenie robia z materstva radostnejší zážitok. Všetko sa vám zdá oveľa lepšie zvládnuteľné, keď to dokážete zdieľať s ostatnými po vašom boku. Držte si týchto ľudí pri sebe a pracujte na "svojej" komunite, je to oporný bod, ktorý vás podrží, keď sa nebudete cítiť najlepšie, keď budete potrebovať vypočuť či pomôcť. 

Stať sa mamou je neprenosná skúsenosť, každá z vás - nás má svoju cestu. Ten pocit, keď držíte svoje prvé dieťa v náručí sa vpíše hlboko do srdca a zmení vás. Je to prechod na iný level, je plný výziev aj odmien a darčekov v podobe výnimočne silných momentov, ktoré vás naplnia šťastím. Výhra je istá.  

Zdroj: www.mother.ly

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: