Materstvo nás naučilo empatii

Redakcia | 4. apríl 2023
Materstvo nás naučilo empatii

Toľko času venujeme sledovaniu emócií našich detí, ich vývoju, pokroku a pádom, že sme sa naučili čítať aj medzi riadkami. Naučili sme sa počuť nepovedané a vytušiť nevyplakané.

Spánok nikdy nebola moja téma, kým neprišiel na svet náš syn, ale veď to asi všetky poznáme. V noci čičíkame, ráno vstávame skoro... 

A áno, mamy, som príšerne unavená. Keď som nedávno šomrala o nedostatku spánku priateľom, mnoho z nich sa len pousmialo, mávlo rukou – veď je to len obdobie, nedramatizuj: "Spánok sa preceňuje!", "Jedného dňa ti tento vek bude chýbať!" Takéto odkazy prišli od kamarátov, ktorí nemali deti alebo UŽ nemali malé deti. Iste, vedela som, že sa len snažia pomôcť, ale ich odpovede ma prinútili zamyslieť sa nad schopnosťou byť empatickí  a nápomocní – a ako sa to môže zmeniť, keď máme malé deti. 

Empatia a matky

Zvyšuje sa empatia, keď sa stanete matkou? Alebo máme empatický vzťah len k ľuďom, s ktorými sme aktuálne na rovnakej lodi? Či sme jednoducho takí zahltení sebou, že sa menej staráme o druhých, nemáme čas ich podporovať, a preto sme tendenčne odmietaví? Pri empatii musíme vyjsť zo svojej bubliny, aby sme sa spojili – a možno aj utešili alebo podporili – s inou osobou. Podľa mojich skúseností kamarátky mamy majú vyššiu schopnosť vnímať a chápať problémy iných. Teraz nehovorím, že ľudia, ktorí nemajú doma hyperaktívne batoľa ako ja,  nemajú schopnosť mi porozumieť, komunikovať a poradiť, ale trefnejšie to uchopia mamy.  

Podľa emeritnej profesorky Suniya S. Luthar, PhD (ext. zdroj Suniya S. Luthar), to, že sme mamou, nás robí veľmi sympatickými nielen vo vzťahu k našim deťom a iným mamám, ale aj k svojmu okoliu. Toľko času venujeme sledovaniu emócií našich detí, ich vývoju, pokroku a pádom,  že sme sa naučili čítať aj medzi riadkami. Naučili sme sa počuť nepovedané a vytušiť nevyplakané.

To neznamená, že nemôžete byť taký, ak nemáte deti. Ale pravdepodobne budete viac chápaví – a možno budete schopní poskytnúť podporu alebo radu – keď vás „zmäkčí“ skúsenosť s vlastným dieťaťom alebo deťmi. 

Materstvo ma naučilo empatii

Môj záver je, že materstvo ma zmenilo k lepšiemu. Aj keď áno, som chronicky unavená.

To, že som sa stala mamou, ma urobilo ešte empatickejšou k ostatným a prinútilo ma pomáhať ľuďom okolo mňa – aj keď ja osobne nerozumiem tomu, čím si prechádzajú. Nechodím dookola a rozdávam rady zľava a sprava, ale určite počúvam, keď sa niektorá mama alebo aj nemama s niečím zdôverí. A snažím sa poradiť, keď si myslím, že môžem pomôcť. Máme radary, mamy, vďaka ktorým vycítime, kedy je rada potrebná a kedy stačí len objatie. To je materská empatia.

Zdroj: www.mother.ly

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: