5 bežných výziev pre čerstvých rodičov

Marika Koscelníková | 15. august 2022
Čerství rodičia

Bábätko je tu a zrazu je všetko inak. Pocity a situácie, na ktoré ste sa možno aj pripravovali, vás zrazu prevalcovali a vy sa necítite dobre. Čo s tým? Nech vás neprekvapia tieto situácie...

Bojujete s dojčením

Dojčenie je prirodzené – s týmito slovami sa už tehotné ženy snažia stotožniť, ale pre mnohé z nich to jednoducho nie je pravda. Mamičky často cítia intenzívny tlak zo strany lekárov, priateľov a rodiny, aby dojčili svoje dieťa. Celá lekárska komunita odporúča dojčenie pre výhody, ktoré ponúka matke aj dieťaťu, ale najdôležitejšie je, aby bolo kŕmenie bolo pohodlné pre vás a vaše dieťa. Inými slovami: Ak ste počas dojčenia neustále napätá a frustrovaná, nikomu to nerobí dobre.

Ako to zvládnuť:
Ak máte s dojčením problém, požiadajte o pomoc laktačnú poradkyňu alebo inú mamu, ktorá dojčila svoje deti. Požiadajte ju, aby k vám prišla na pár hodín a sledovala, čo robíte. Môže mať nejaké návrhy, ktoré veci vylepšia - alebo vám môže pomôcť vedieť, že robíte všetko správne a že to časom bude jednoduchšie. Dajte si za cieľ vydržať aspoň mesiac, pretože aj zapracovanie malých zmien chce trocha času. Ak nič nepomáha a cítite, že to bude lepšie pre vás aj pre dieťatko, zvážte prechod na umelú výživu.

NEDOJČÍME a je nám dobre
Prečítajte si tiež:

NEDOJČÍME a je nám dobre

"Pokazil" sa vám vzťah 

Pravdepodobne vám počas prvého roka aspoň desaťkrát napadne – náš vzťah sa pokazil. Koniec koncov, prispôsobenie sa svojej novej úlohe rodičov pridáva neuveriteľné množstvo stresu aj tomu najsilnejšiemu vzťahu. Čerstvé matky môžu mať pocit, že ich manžel nechápe, aké náročné je starať sa o dieťa 24 hodín denne, 7 dní v týždni. Väčšina domácich prác im zostane aj po narodení bábätka na pleciach, aj keď si mysleli, že budú rozdelené rovnomernejšie. Muži medzitým pociťujú väčší tlak ako kedykoľvek predtým, aby uspeli vo svojej práci a finančne zabezpečili svoju rodinu. Nie teda divu, že nálada vo vašej domácnosti je iná, len romantická.

Ako sa s tým vyrovnať:
V prvom rade si uvedomte, že váš partner pravdepodobne robí to najlepšie, čo môže. Prijmite ako fakt, že starostlivosť o dieťa je naozaj náročná a váš vzťah to dočasne zaťaží.

Najdôležitejšie je  porozprávať sa o tom, čo vás trápi. Dajte partnerovi vedieť, čo od neho potrebujete - koniec koncov, nevie čítať myšlienky. Ak máte napríklad naozaj pocit, že všetko upratovanie a varenie robíte vy, sadnite si s ním a urobte si zoznam toho, čo by každý z vás mohol urobiť.

Cítite sa škaredá a tučná

Zapnete si televíziu alebo prejdite okolo akéhokoľvek novinového stánku a budete bombardovaní obrázkami mamičiek celebrít - každá je po pôrode chudšia ako tá druhá. Výsledok? Čerstvé mamičky predpokladajú, že vtesnať sa do ich džínsov veľkosti, akú nosili pred tehotenstvom bude hračka. Bohužiaľ, ak náhodou nemáte opatrovateľku na plný úväzok a osobného trénera, môže chvíľu trvať, kým sa vám vaše telo vráti späť.  Väčšine žien trvá aspoň rok, kým sa dostanú opäť "do formy". ALE, rovnaké to už nebude. Porodili ste dieťa, telo sa zmenilo. Pôrod prichádza s vojnovými zraneniami – kŕčové žily, širšie boky, vypadávanie vlasov, alebo aj baby blues.

Ako si poradiť:
Pripomeňte si, že kilá navyše slúžia dôležitému účelu: Pomáhajú ukladať energiu a tuk, ktoré potrebujete na úspešné dojčenie. A ak aj máte čas vtesnať do svojho mamičkovského programu nejaké cvičenie, snažte sa na chudnutie príliš nesústrediť.  Váš partner sa o kilá a strie nestará. Chce len, aby ste sa znova spojili a fungovali ako partneri nielen ako rodičia. A s tým kilá alebo strie nemajú veľa spoločného.

Myslíte si, že musíte všetko dokonale zvládnuť

Matky cítia veľký tlak: Mali by dobre vyzerať, ich deti by mali byť vždy šťastné a ich dom by mal byť čistý. Ale snažiť sa byť dokonalou vás privedie k šialenstvu. Namiesto toho sa snažte byť „dosť dobrou matkou“. To znamená poskytnúť svojmu dieťatku bezpečné a milujúce prostredie, no akceptovať, že budete robiť chyby. Odmietnuť mýtus o dokonalej matke tiež znamená odolať nutkaniu mikromanažovať deň svojho dieťaťa. Mamy si myslia, že by sa mali neustále rozprávať alebo spievať svojmu dieťaťu alebo vyskakovať zakaždým, keď plače. Ale deti potrebujú prestoje. Naozaj sú šťastné, aj keď hľadia na stropný ventilátor.

Ako sa s tým vyrovnať:
Necíťte sa previnilo za to, že ste počas dňa na krátky čas posadili svoje dieťa do detského kresielka, aby ste sa mohli naobedovať, osprchovať alebo si dať nohy hore. Okrem toho akceptujte, že bábätká plačú – a neberte to ako prejav vášho zlyhania ako rodiča, ak nedokážete svojho drobca okamžite utíšiť.

Stali ste sa mamou a život sa zmenil. To je fakt. Bude farebnejší, rozmanitejší, milujúcejší, ale aj náročnejší. To je tiež fakt. Prijmite ho. 
Zdroj: www.parents.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: