Syndróm dokonalej matky

Marika Koscelníková | 27. júl 2017
Syndróm dokonalej matky

Robíte všetko najlepšie ako viete a stále máte pocit, že pre svoje dieťa nerobíte dosť?

Máte upratané, vyžehlené, navarené, snažíte sa prečítať všetku dostupnú literatúru o výchove detí, chodíte na prednášky o rodičovstve, nakupujete len v bio obchode a stále máte pocit, že pre svoje dieťa nerobíte dosť? Otázka je, či celú tú námahu byť stopercentnou matkou, ocení aj vaše dieťa.

Pri všetkej tej snahe robiť všetko správne ste možno zabudli na potreby dieťaťa a uprednostnili svoju potrebu – byť dokonalá matka. Pre koho? Pre seba? Preto, aby ste v očiach iných pôsobili, že rodičovstvo máte zvládnuté na jednotku?

Čítajte aj: Syndróm dokonalej ženy alebo Ako nestratiť samu seba

Deväť z desiatich matiek sa porovnáva s ostatnými. Až štyridsať percent rodičov si myslí, že ich známi sú oveľa lepšími rodičmi ako oni sami.

Dokonalý rodič je mýtus

Pozor však na tých, ktorí tvrdia, že všetko majú pod kontrolou! Podľa prieskumov tretina rodičov klame o spánkových návykoch svojich detí. V rozhovoroch o zvládaní rodičovských povinností ľudia často nie sú úprimní zo strachu, žeby ich okolie mohlo negatívne hodnotiť. Dokonalý rodič je mýtus. Napriek tomu, že to tušíme, žiadna matka nechce vyzerať v očiach iných matiek neschopne.

Berte s rezervou tvrdenia iných rodičov o tom, koľko času trávia ich deti pred televíznou obrazovkou, ako často varia, koľko času trávia s deťmi a podobne. Aj keby to bola pravda, vaša rodina, vaše dieťa, vaše postoje a vaša výchova je a hlavne môže byť iná. Bez ohľadu na to, kto si čo o tom myslí. Syndróm dokonalej matky poznajú najmä ženy orientované na výkon. Často ide ruka v ruke so súťaživosťou.

Supermatky rady súťažia

Supermatky rady vedú v disciplínach - dĺžka spánku detí, ktoré začalo skôr chodiť, rozprávať, rozpoznávať písmená a či farby. Majú tendenciu neustále sa s niekým porovnávať. Podľa vonkajších kritérií a toho, či v nich obstoja, odvodzujú svoju vlastnú hodnotu. Majú pocit, že oni samé, ich dieťa a výchova, sú inými matkami posudzované a chcú byť prijímané pozitívne. Vlastná predstava o tom, ako by mala dobrá matka vyzerať, ich vedie k pocitom zlyhania. Cítia sa previnilo, ak túto predstavu v určitej situácii nesplnili.

Neprehliadnite: Najlepšia výchova je sebavýchova!

Úspešnosť svojho dieťaťa (vo vývoji, v škole, na ihrisku) je pre ne ďalším kritériom kvality vlastného rodičovstva. Majú potrebu zdokonaľovať sa v rodičovských schopnostiach a neustále kontrolujú a analyzujú svoje vlastné reakcie vo vzťahu k dieťaťu. Matka, ktorá sa snaží vychovávať dieťa podľa prečítaných teórii a príručiek, často zabúda na triedenie informácii. Pod vplyvom uplatňovania naučených postupov si často ani nevšimne ako na príručkovú výchovu reaguje jej dieťa.

Aj mama môže vyhorieť

Ako z toho von? Reálny pohľad na svoje predstavy o ideálnej matke či rodičovstve ako takom. Dokonalosť totiž nie je reálna. Nebojte sa robiť chyby, priznajte si únavu, vyčerpanosť a aj zlyhanie. Naučte sa povedať nie. Určite si priority, ak máte pocit, že nestíhate a neviete čo skôr. Nechajte veciam voľný priebeh aj za cenu, že sa možno niečo pokazí.

Zaujme vás: Aké vlastnosti má ideálna mama?

Úzkostlivé stráženie svojich emócii, dieťaťa, poriadku v dome a všetkého, čo máte pocit, že musíte zvládnuť, môže viesť k vyhoreniu. Áno, aj matka môže vyhorieť. O vyhorení sa síce hovorí najmä v súvislosti s pracovnými profesiami, ale objavuje sa často práve u žien na materskej dovolenke. Rola matky je sprevádzaná vysokými nárokmi na výkon, veľkým nasadením a strachom zo zlyhania. Syndróm vyhorenia bol prvý krát popísaný v roku 1975. Ide o psychický stav vychádzajúci z chronického stresu, ktorého kľúčovými symptómami sú emocionálna vyčerpanosť, pocit opotrebovania, celková únava, nesústredenosť, nechuť, neochota komunikovať a osobné konflikty.

Čím viac vieme o vývojových potrebách detí a o vplyve, aký má kvalita rodičovstva na ich život, tým viac je to pre nás náročnejšie. Stáva sa, že zapletení do ponuky rôznych trendov a prístupov netušíme, aký výchovný postup použiť a reagujeme zmätene. V spleti rôznych názorov, porovnávaní a posudzovaní toho „správneho“ rodičovstva zabúdame pri práci s dieťaťom na vlastnú intuíciu.

Prečítajte si aj:

Žena doma: Nezostane kameň na kameni
Ako mať doma šťastné dieťa? 5 tipov pre milujúcich rodičov
Humor vo výchove

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: